Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

12punto anbean takipte: Sinan Ateş davasında üçüncü gün sona erdi

Türkiye'de uzun süredir merakla beklediği Sinan Ateş davası üçüncü gününde devam etti. Davanın ilk iki gününde sanıkların çelişkili ifadeleri dikkat çekerken; mahkeme salonunda da gerginlik çıktı. Dava üçüncü gününde ise CHP eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da davaya izleyici olarak katıldı. Gazeteci ve 12punto yazarı Müyesser Yıldız gelişmeleri anbean aktarıyor...

12punto anbean takipte: Sinan Ateş davasında üçüncü gün sona erdi

Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesine ilişkin 22 sanıklı davanın ilk duruşmasının 3. celsesi saat 09.00'da görülmeye başlandı. Duruşmada, avukat beyanları devam ediyor. Sinan Ateş'e yönelik “toplu halde, iştirak halinde tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla yargılanan azmettirici Doğukan Çep’in avukatı Emine Tosun, "Sinan Ateş bir çatışmanın ortasında kalıyor" dedi. Tolgahan Demirbaş'ın avukatı Murat Ofli, "Müvekkilim olayın herhangi bir yerinde ne azmettirici ne de yardım edendir. Azmettirme iddiası dayanıksızdır" diye konuştu. 19 sanık avukatının savunmasını tamamlamasının ardından 3. celse sona erdi. Duruşmaya yarın saat 09.00'da devam edilecek.

Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun izleyici olarak katılacağı davanın üçüncü gününde gazeteci ve 12punto yazarı Müyesser Yıldız gelişmeleri anbean aktardı.

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Doç. Dr. Sinan Ateş’in öldürülmesiyle ilgili 22 sanıklı davaya devam edildi. Bugünkü celse Mahkeme Başkanı’nın siyasilere uyarısıyla başladı.

Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Sincan Cezaevi yerleşkesindeki duruşma salonunda görülen davanın bugünkü üçüncü celsesinde Mahkeme Başkanı, daha önce duruşmanın düzenini bozanların salondan çıkarılması ve bir daha içeriye alınmaması yönunde karar verildiğıni hatırlatıp bir defalığına daha önce çıkarılanların içeri alınacağını belirttikten sonra Milli Yol Partisi Genel Başkanı Remzi Çayır’ın dün salondan çıkarılması örneğini vererek bu tavırların yargılamaya siyasi müdahale kabul edileceğini, tekrarı halinde tüm siyasi parti temsilcilerinin salondan çıkarılacağinı söyledi.

Savunmasını yapan son sanık Umut Ersoy taksicilik yaptığını, niye tutuklandığını iddianame çıkınca öğrendiğini belirtip, “Suat Kurt’la görüştüğüm iddia ediliyor. Suat Kurt’u tanımam, etmem.” dedi.

ATEŞ’İN ARKADAŞLARINI SUÇLADI

22 sanığın savunması tamamlandıktan sonra avukatlarının beyanlarına geçildi.

Tetikçi Eray Özyağcı’nın avukatı, Sinan Ateş’in otopsi raporunda çelişkiler olduğunu belirterek Ateş’in kafa ve batın bölgesindeki atışların başkası tarafından yapıldığını öne sürdü. Suikast sırasında Ateş’in yanındaki arkadaşlarına da dikkat çeken avukat, “Yaralanan Sinan Ateş’e yardım edeceklerine silahları kaçırıyorlar. Sebebi ne? Bu niye irdelenmedi?” diyerek suç vasfı değiştirilip Eray Özyağcı’nın silahlı kasten yaralamadan ek ifadesinin alınmasını istedi.

Özyağcı’nın avukatı, Sinan Ateş’in kaç telefonu olduğunun da ortaya çıkarılması gerektiğini kaydetti.

Suikastten sonra Eray Özyağcı’yı olay yerinden motorsikletle kaçıran Vedat Balkaya’nın avukatı da müvekkilinin sadece Sinan Ateş’in yaralanacından haberdar olduğunu, ayrıca olay yerinde bulunmadığını, bu nedenle tasarlayarak öldürmekten suçlanamayacağını anlattı.

Sinan Ateş’e saldırıyı planlayan Doğukan Çep’in avukatı Emine Tosun ise Çep’in ifadesinin nasıl alındığının medyada yayımlanan fotoğraflardan belli olduğunu, ama “Darp ve cebir izine rastlanmamıştır.” şeklinde rapor verildiğini bildirerek öncelikle bu raporu veren doktorlar hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi. Av. Tosun özetle şu iddialarda bulundu:

ATEŞ VE ARKADAŞLARI KİMDİR MİT’E SORULSUN

“Kamera kayıtları, otopsi raporu ve diğer deliller birlikte değerlendirildiğinde Sinan Ateş’in çatışmanın ortasında kaldığı anlaşılıyor. Tüm mermi parçalarının Eray Özyağcı’ya ait olup olmadığı belirsiz. Olaydan hemen sonra Ateş’in yanındaki Ahmet Keçik silahları alıp kaçıyor. Sonra da ‘Kaybolmasın diye götürdüm.’ şeklinde, mantık dışı bir açıklama yapıyor. Bir olayda şunu şuradan kaldıramazsınız. Bu suçtur ve Ahmet Kekiç bunu bilecek durumdadır. Sinan Ateş ve Ahmet Kekiç arasındaki Hoca-öğrenci ve manevi bağ bir yana, hangi insan yardım etmek yerine ilk bunu düşünür? Bu davranış akıllara şu soruyu getiriyor: Sinan Ateş’in vücudunda Ahmet Keçik veya Selman Bozkurt’un mermi parçaları mı vardı ki bu yapıldı?”

ŞÜPHELİYKEN İFADESİ BİLE ALINMADI

Kaçırılan bu silahların mermilerinin tamamının nerede olduğunu soran Av. Tosun, “adaletin medyada, siyasi partilerde, şurada, burada değil mahkemede bulunması için” şunları da söyledi:

“Sinan Ateş’in ofisinde kimler vardı? Silahlar teslim edilene kadar ofise kimler girdi çıktı? Kamera kayıtları getirtilsin. Ahmet Keçik kimdir? Öğrenci olduğunu söylüyor, ama maşallah inanılmaz silah kullanıyor. Bu kişi kimdir? SGK kayıtlarına bakılsın. Ahmet Keçik, Selman Bozkurt hatta Sinan Ateş hakkında MİT, Emniyet geçmişte bir dosya oluşturmuş mudur, ilişkileri nedir? Varsa bunlar dosyaya kazandırılsın.”

Ahmet Keçik’in adının dosyaya önce şüpheli olarak konduğunu, ama şu anda tanık olarak dahi ifadesinin bulunmadığını bildiren Av. Tosun, “Şüpheliyken hangi ara dosyadan çıkarılmış?” diye sordu.

Av. Emine Tosun, Sinan Ateş’in otopsisine ilişkin olarak da şunları kayddetti:

“Otopsi nasıl yapıldı? Mahkeme otopsi görüntülerini istedi. Tekid ettiği halde her defasında dalga geçer gibı fotoğraflar gönderildi. Mahkemenin emri dinlenmiyor ve bunun önüne geçilmiyor. Bu videoda ne var da mahkemeye getirilmiyor?”

“Evet, müvekkilim azmettiricidir; ama bu öldürmeye yönelik değildir.” diyen Av. Tosun, beyanının sonunda Sinan Ateş’le ilgili şu iddialarda da bulundu:

“Doğukan Çep, Sinan Ateş’in zaman zaman kendisinden bazı kişilerle ilgili araştırma yapmasını istediğini söyledi. Bir akademisyenin aranan biriyle ne işi olabilir? Sinan Ateş’in WhatsApp yazışmalarına ilişkin bilirkişi raporuna bakınca, Sinan Ateş’in hukuksuz birtakım işler yaptığını anlıyoruz.”

Duruşma saat 09.00 itibariyle başladı.

KILIÇDAROĞLU'NDAN 'SİNAN ATEŞ' AÇIKLAMASI

Üçüncü celseye verilen arada konuşan eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Doğukan Çep'in duruşmada kendisine, "Bay Kemal nerede? sözlerine yanıt verdi.

Kılıçdaroğlu şunları söyledi: 

"Adaleti aradığım için hazmedemiyorlar. Bu siyasi davadır. 'Biz cinayeti işleriz arkamızda büyüklerimiz var onlar gelir kapatır' diye düşünüyorlar ama baktılar ki karşılarında Bay Kemal var, adaleti savunan bir insan var.

Adaletin olmadığı bir dünyada çocuklarımızı nasıl büyüteceğiz? Dolayısıyla Sinan Ateş bu ülkenin yetiştirdiği bir akademisyendir. Sokak ortasında katledilecek biz gözlerimizi kapatacağız, görmeyeceğiz! Onların feriştahı gelse biz bu davayı takip edeceğiz"

SANİYE ATEŞ HASTANEYE KALDIRILACAK İDDİASI

Gazeteci Oğuz Bakır'ın aktardığına göre; Davayı takip eden Sinan Ateş’in annesi Saniye Ateş’in tansiyon düşüklüğü nedeniyle cezaevi içindeki hastaneye kaldırılacağı belirtildi.

12punto fenalaşan ve serum alan Saniye Ateş'in görüntülerine ulaştı.

İşte o fotoğraf:

DAVANIN GEÇMİŞİ

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, 26 Nisan'da sadece 22 tutuklu sanık hakkında dava açmış, iddianameyi 7 Mayıs'ta kabul etmişti.

Yargılanacak 22 tutuklu sanık arasında eski Ülkü Ocakları yöneticileri Tolgahan Demirbaş, Emre Yüksel ve Serdar Öktem de bulunuyor.

İddianamede, tetikçi Eray Özyağcı ile onu olay yerine getiren ve kaçıran Vedat Balkaya ile Suat Kurt hakkında "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

Sanıklardan ''silahlı eylemi organize ettiği'' iddia edilen Doğukan Çep ve şüpheli eski Ülkü Ocakları yöneticisi Tolgahan Demirbaş'ın ise ''suça azmettiren olarak maktüle yönelik toplu halde, iştirak halinde tasarlayarak kasten öldürme'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor.

Sanıklardan Zekeriya Asarlaya, Hakan Saraç, Ufuk Köktürk, Mehmet Yüce, Mustafa Uzunlar, Askın Mert Gelenbey, Murat Can Çolak, Osman Bayraktar, Caner Güney, Umut Ersoy, Çaglar Zorlu, Aytaç Ataç, Emre Yüksel, Serdar Öktem, Erdem Karadeniz, Alper Atay, Mustafa Ensar Aykal hakkında ise ''iştirak halinde islenen suça yardım eden fail olarak maktüle yönelik toplu halde, iştirak halinde tasarlayarak kasten öldürme'' suçundan hapis cezası isteniyor.


Haber Kaynağı : 12punto

Sinan Ateş Ayşe Ateş