Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
38,2634
Dolar
Arrow
34,1520
İngiliz Sterlini
Arrow
45,9557
Altın
Arrow
2934,0000
BIST
Arrow
9.777

3 Mart'ta neler yaşandı? Tarihte bugün

3 Mart, Türkiye ve dünyada birçok önemli olaya tanıklık etti. Bu olaylar arasında Atatürk’ün devrimleri, Beşiktaş’ın kuruluşu, Apollo 9’un uzay uçuşu ve Time dergisinin ilk sayısı yer alıyor.

3 Mart'ta neler yaşandı? Tarihte bugün

3 Mart tarihi, hem Türkiye hem de dünya tarihi açısından önemli olaylara ev sahipliği yaptı.

Türkiye’de 3 Mart 1924 tarihinde, Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhuriyet’in kuruluşundan sonra yapılan en büyük reformlardan birini gerçekleştirdi. Halifeliğin kaldırılması ve Osmanlı hanedanı mensuplarının yurt dışına çıkarılmasına ilişkin yasa kabul edildi. Ayrıca eğitimde birlik sağlamak amacıyla Tevhid-i Tedrisat Kanunu çıkarıldı ve Şer’iye ve Evkaf ile Harbiye bakanlıkları kaldırıldı. 

Türkiye’nin en köklü spor kulüplerinden biri olan Beşiktaş, 3 Mart 1903 tarihinde İstanbul’da kuruldu. Bereket Jimnastik Kulübü adıyla kurulan kulüp, 26 Ocak 1911 tarihinde Beyoğlu Mutasarrıfı Muhittin Bey’in teşvikiyle Beşiktaş Osmanlı Jimnastik Kulübü adıyla tescil edilen ilk Türk spor kulübü oldu. Daha çok futbol şubesiyle tanınan kulüp, Türkiye futbolunda 1959’dan sonra şampiyon olma başarısı gösteren 6 kulüpten birisidir. Ayrıca futbol takımı armasında ay-yıldız olan 4 Türk takımından biri.

Dünyada ise 3 Mart 1969 tarihinde, NASA’nın Apollo programındaki üçüncü mürettebatlı uzay uçuşu gerçekleşti. Apollo 9, alçak Dünya yörüngesinde uçan, Satürn V roketi ile fırlatılan ikinci mürettebatlı Apollo göreviydi ve Ay modülü (LM) ile komuta ve hizmet modülünü (CSM) içeren tam Apollo uzay aracının ilk uçuşuydu. Bu görevde, yükselme ve alçalma için kullanılan tahrik sistemlerinin çalışma kapasitesi, mürettebatının bağımsız olarak uçabilme olasılığı ve daha sonra CSM ile bir buluşma ve kenetlenme yapılabilmesinin mümkün olduğu gösterildi.

Amerika merkezli haber dergisi Time, 3 Mart 1923 tarihinde ilk sayısını yayımladı. Time, Briton Hadden ve Henry Luce tarafından New York şehrinde ABD’nin ilk haftalık haber dergisi olarak kuruldu. Derginin Avrupa sürümü Time Europe, eski adıyla Time Atlantic, Londra’da basılıyor. Time Europe, Orta Doğu, Afrika ve Latin Amerika’yı da kapsıyor. Ayrıca Asya sürümü, Kanada sürümü, Okyanusya sürümü de bulunuyor.


Haber Kaynağı : 12punto

1923 Beşiktaş Mustafa Kemal Atatürk NASA uzay aracı Time dergisi