Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

60 yıllık fotoğrafın sırrı: Denktaş’ın eski danışmanı anlattı

Kıbrıslı Türklerin 1969'daki direnişi arşivlerde de önemli yer tutuyor.

60 yıllık fotoğrafın sırrı: Denktaş’ın eski danışmanı anlattı

Kıbrıs’ta TMT Mücahitlerinin Rum çetelerine karşı gösterdiği direniş arşivlerde de yer alıyor. O günlere dair tarihi karelerden birinin hikayesini KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın eski Danışmanı Sabahattin İsmail sosyal medya hesabından paylaştı.

Sabahattin İsmail sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Kıbrıs Türklerinin Rum çetelerine karşı gösterdiği direnişi sembol fotoğraflarından birisinin hikayesini yazdı. 1964 Kanlı Noel saldırıları dönemi fotoğrafçı Don McCullin’in çektiği fotoğrafın ödül de aldığını belirten İsmail şunları yazdı:

"İngiliz savaş muhabiri Don McCullin'in, 1964 Limasol direnişini ölümsüzleştiren ödüllü fotoğrafının hikayesi:

1964'de Kanlı Noel saldırılarının başlaması üzerine genç bir savaş fotoğrafçısı olan Don McCullin Kıbrıs'a gelir. 10 Şubat 1964'de Limasol'da Türk bölgesine saldıran Rumlar TMT'nin sokak sokak, ev ev verdiği büyük direniş ile karşılaşır. 13 Şubat'a kadar süren saldırılar püskürtülür. 10 TMT'ci ve sivil şehit olur.

Don McCullin direniş sırasında, kurşun yağmuru içinde, Limasol Şahin sinemasının arka kapısından, elinde Sten makineli tabancası ile çıkıp bir başka mevziye koşan TMT'ci Enver Korkmaz'ı, işte aşağıdaki fotoğraf karesi ile ölümsüzleştirir. Kapıda elinde piyade tüfeği ile duran TMT'ci ise Refet Hulusi'dir. Enver Korkmaz, hava soğuk ve yağışlı olduğu için bir yağmurluk giyiyor. Pardesünün altında ise ceketi kravatı görünüyor. Aşağıdaki diğer fotoğrafta ise Enver Korkmaz (şapkalı kravatlı) 2 başka TMT'ci ile sokak köşesinde Rumların Türk bölgesine girmelerini önlemek için direniyorlar. Elinde piyade tüfeği tutan TMT'ci Muharrem Besim ve av tüfeği tutan yaşlı mukavemetçi ise Raşid Barudi'dir.

Savaşta bile kravatını, beyaz gömleğini, ceketini çıkarmayan, ölüme kravatıyla giden kahraman TMT'ciler Don McCullin, bununla yılın fotoğrafı ödülü kazanır. Emekli polis çavuşu Enver Korkmaz şimdi 80 yaşına merdiven dayadı, Gazimağusa'da yaşıyor. Don McCullin, Youtube 'da yer alan "War Wounds: Don McCullin on Photography" adlı belgeselde bu fotoğrafı nasıl çektiğini anlatır. Belgeseli Youtube'dan izleyebilirsiniz


Haber Kaynağı : 12punto

KKTC Kıbrıs TMT Sabahattin ismail Rauf Denktaş