Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Adnan Oktar davasında ara karar

Adnan Oktar davasında ara karar çıktı. Tutuklu sanıklardan Paşa Durmuş tahliye edildi, duruşma ise 15 Ekim'e ertelendi.

Adnan Oktar davasında ara karar

12punto.com.tr

Adnan Oktar Silahlı Suç Örgütü’nün finans yapılanmasına yönelik yeni açılan davanın ilk duruşması Çağlayan Adliyesi'nde gerçekleşti.

Aralarında Adnan Oktar’ın da bulunduğu 4'ü tutuklu, 42'si firari 72 sanık hakkında açılan davanın görülmesine başlandı. İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya bu dava kapsamında tutuksuz olan sanık Adnan Oktar katılmadı. 

Tutuklu sanık Paşa Durmuş ise emlakçı olduğunu ve Orkun Şimşek’e ev kiraladığı için ailesiyle birlikte gözaltına alındığını söyledi. Alınan savunmaların ardından ara kararını açıklayan mahkeme tutuklu sanıklardan Paşa Durmuş’un tahliyesine karar verdi.

Duruşma ise 15 Ekim'e ertelendi.

'TAHLİYE EDİLMEYİ TALEP EDİYORUM'

Mahkemede söz alan tutuklu sanık Ali Sadun Engin, FETÖ'ye yardım ve uluslararası casusluk suçlamalarına ilişkin daha önce yapılan yargılamalarda beraat ettiğini söyledi.

Hayatının her döneminde suça karşı olduğunu savunan Engin, şunları kaydetti:

"Kimseden maaş almadım. Tam tersi cebimden harcadım. Adnan Bey yazdığı kitaplardan bir kuruş para almadı. İsrail'le köprü vazifesi gördüğüm söyleniyor. Doğruyu anlatmak, kötülükten men etmek anlamında da köprü vazifesi görmüş olabilirim. Biz zaten köprü vazifesi görmeye çalışıyoruz.

Filistin'den Müslüman liderleri, hahamları kanalımıza davet ettik, konuşturduk. Adnan Bey onlara Tevrat'ı açtığında savaşta fidye ödemek, özür dilemek helaldir gibi şeyleri anlattı. İsrail hükümeti Mavi Marmara baskınından sonra Türkiye’ye özür mektubu yazdı ve fidye ödedi. Biz sivil toplum kuruluşu olarak böyle bir şeye vesile olduk."

Engin, cinsel saldırı suçuna ilişkin de üzerine atılı suçlamaları kabul etmedi.

Adnan Oktar silahlı suç örgütü soruşturması kapsamında tutuklanan ve etkin pişmanlıktan yararlanmak isteyen Orkun Şimşek, "Zengin koca hayaline ulaşamayan ve müşteki sıfatıyla cezalandırılmaktan kurtulan kişiler var. Ben bu nedenle 22 aydır cinsel saldırı şüphelisi olarak tutukluyum. Ciddi bir şekilde mağdurum. Bakıma muhtaç bir babam var. Yurt dışına kaçma ihtimalim yok. Karartılacak herhangi bir delil de yok çünkü dosyadaki tek delil kadın beyanları. Tutuksuz şekilde adli kontrol şartları uygulanarak, ev hapsi elektronik kelepçe şeklinde tahliye edilmeyi talep ediyorum" dedi.

ADNAN OKTAR KİMDİR?

Adnan Oktar (d. 2 Şubat 1956, Ankara), kamuoyunda Adnan Hoca olarak tanınan Türk kült lideri ve suçlu. Oktar'ın kurucusu ve lideri olduğu, kendi adıyla anılan ve mehdiyet inancını merkezine alan kültü, 1980'li yıllarda kamuoyunca tanınmaya başladı; zengin aile çocuklarını ebeveynlerinden koparması ve cinsel istismar, şantaj, tehdit gibi suçlar ile gündeme geldi.

11 Temmuz 2018'de Adnan Oktar ve beraberindeki 176 kişi, "suç işlemek amacıyla örgüt kurma", "çocukların cinsel istismarı", "cinsel saldırı" ve "siyasi ve askeri casusluk" dâhil birçok suç iddiasıyla gözaltına alındı ve 18 Temmuz 2018'de çıkarıldığı mahkemede tutuklandı. Oktar önce Metris Cezaevi'ne konuldu, daha sonra Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'ne nakledildi. 78'i tutuklu 236 sanığın yargılandığı davada, mahkeme kararını 11 Ocak 2021'de açıkladı ve Oktar'a 24 ayrı suçtan 1075 yıl üç ay hapis cezası verildi.

Daha sonra yöneticisi olduğu örgüt üyelerinin cezaları da eklenince cezası 9 bin 803 yıl 6 ay hapis ve 400 bin lira para cezasına yükseldi. Verilen karar 15 Mart 2022'de Yargıtay tarafından "eksik kovuşturma ile hatalı değerlendirme sonucu" bozuldu. Oktar 26 Nisan 2022'de Edirne'den Erzurum'a sevk edildi. Yeniden yargılanması sonucunda 17 Kasım 2022'de 8 bin 658 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 12 Nisan 2023'te İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, ilgili davada verilen hapis cezalarını onadı.

Oktar'ın kurduğu kültün cinsel istismar sistemi, kült üyelerinin yargılanmakta olduğu 2019/313 numaralı dosyada yer alan dijital deliller, müşteki-mağdur ve etkin pişman ifadeleri, teknik takip, dinleme ve ses tapeleri değerlendirilerek çizgi roman hâline getirildi.


Haber Kaynağı : 12punto

Adnan Oktar Adnan Oktar Silahlı Suç Örgütü Paşa Durmuş Orkun Şimşek

İlgili Haberler