Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,6128
Dolar
Arrow
34,0672
İngiliz Sterlini
Arrow
44,5927
Altın
Arrow
2744,0000
BIST
Arrow
9.751

Ali Erbaş ‘caiz değil’ demişti: Diyanet yeni şirket kurup ‘kripto para’ işine girdi

Diyanet İşleri Başkanlığı, teknoloji alanında bilişim ve Ar-Ge odaklı bir şirket kurdu. Bu yeni şirket, internet ve mobil platformlar için çeşitli uygulamalar geliştirecek, yazılımlar ve oyunlar üretecek, ayrıca NFT, token ve kripto para sektörlerinde de faaliyet gösterecek. Daha önce kripto paraların güvenilir olmadığını belirten Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, bu alandaki çalışmaların dikkatli değerlendirilmesi gerektiğini vurgulamıştı.

Ali Erbaş ‘caiz değil’ demişti: Diyanet yeni şirket kurup ‘kripto para’ işine girdi

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, kripto paraların caiz olup olmadığına ilişkin soruya, "Güvenilir olmadığı ve istismara açık olduğu için caiz diyemeyiz" diye yanıt vermişti. Ancak Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kurduğu yeni şirketin coin satabileceği, Metaverse gibi sanal evrenler kuracağı ortaya çıktı.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bir süre önce bir bilişim şirketi kurduğu ortaya çıktı. 14 Şubat 2023'te kurulan şirketin adı CMIT Bilişim ve ARGE Anonim Şirketi. Şirketin kurucusu Türkiye Diyanet Vakfı tarafından kurulan TDV Eğitim Yatırım Anonim Şirketi. Kısa Dalga'da yer alan habere göre şirketin kuruluş sermayesi ise 2 milyon lira.

Şirketin kuruluşundan yaklaşık iki ay sonra Ankara OSTİM Teknopark'ta bir de şube açtığı öğrenildi. Şirketin merkezi ise Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İnovasyon ve Girişimcilik Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde bulunuyor.

Ticaret Sicil Gazetesi'ndeki kuruluş ilanına göre, şirket şu faaliyetleri yürütecek:

- Bulut bilişim sistemlerinin kurulumu, yapılandırılması.

- Blok Zinciri (Blockchain) hizmetleri alanında her türlü altyapı, sistem, servis, hizmet, ürün, yazılım geliştirmek, almak, satmak, işbirliği yapmak ve yurtiçi, yurtdışı ticaretini yapmak.

- Bilgi teknolojileri ve web 3.0 blockchain dünyasında danışmanlık ve eğitim projeleri yapmak; NFT, token, coin endüstrileri için yazılım alanında faaliyetlerde bulunmak. Gelişen internet teknolojileri, oyun ve animasyon çalışmaları, avatar karakterleri alanında her türlü çalışmayı yapmak.

- Teknoloji alanında çalışmalar yürüten her türlü şirkete ortak olmak, ortaklaşa proje yürütmek ve ticaret yapmak.

- Metaverse gibi sanal evrenler ile ilgili her türlü altyapı, sistem, servis, ürün, yazılım, danışmanlık, tasarım… Sanal evrenler üzerinden yapılacak her türlü satış, pazarlama, habercilik, animasyon hizmetlerini geliştirmek, almak, satmak…

- Oyun, eğlence, gösteri, sosyal ağlar, toplantı gibi sanal dünya ve gerçeği eş zamanlı olarak deneyimleyebilen dijital sistemler geliştirmek.

- Her türlü platform için internet ve mobil uygulamalar geliştirmek. Bu uygulamaları internet ve mobil ağ üzerinden satmak.

- Çeşitli programlama dillerinde yazılım, program, oyun gibi içerikler üreterek nihai tüketicilere veya yayıncılar ile anlaşarak yurtiçi ve yurtdışına satmak.

'İSTİSMARA AÇIK OLDUĞU İÇİN CAİZ DİYEMEYİZ'

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, kripto paraların caiz olup olmadığına ilişkin soruya, "Güvenilir olmadığı ve istismara açık olduğu için caiz diyemeyiz" diye yanıt vermişti.

Ali Erbaş, kripto paralar için şu açıklamada bulunmuştu:

"Din İşleri Yüksek Kurulumuz, insanları istismar etme ihtimalinin yüksek olması münasebetiyle şu anda kullanımının caiz olmadığını düşünüyor. Soranlara bu şekilde cevap veriliyor. Belli şartları var o süreç takip ediliyor. Şu an itibariyle insanların birbirlerine rahat ve güvenli şekilde kripto parayı kullanma ortamı oluşmaması nedeniyle, insanların insanlara zarar verme ihtimalinin henüz ortadan kalkmaması sebebiyle şu an caizdir denilemiyor."


Haber Kaynağı : 12punto