Ali Yerlikaya göç politikasını açıkladı: 'Sorunu kaynağında çözme'
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya yeni göç politikası çerçevesinde geçici koruma statüsündeki Suriyelilere yönelik adres tespitleri tamamlandığını açıkladı. Yerlikaya, 396 bin 738 Suriyeliye adres güncellemeleri için son bir kez süre tanındığını aksi takdirde sosyal destek ve kamu hizmetlerinin askıya alınacağını kaydetti.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, güncellenen yeni göç politikasının detaylarını Sabah'a anlattı. Yerlikaya, geçici koruma statüsündeki Suriyelilere yönelik yapılan adres tespitlerinin tamamlandığını belirtti. 396 bin 738 Suriyeliye ise adres güncellemeleri için son bir kez süre tanınacağını söyledi.
SOSYAL DESTEK VE KAMU HİZMETLERİ ASKIYA ALINACAK
Yerlikaya, adresini güncellemeyen Suriyelilere yönelik sosyal destek ve kamu hizmetlerinin askıya alınacağını vurguladı. Son beş yılda Türkiye'de yaşadığına dair herhangi bir bilgi veya hareketlilik bulunmayan Suriyeliler ise kayıttan düşürülecek.
SORUNU KAYNAĞINDA ÇÖZMELİYİZ
İçişleri Bakanı Yerlikaya, düzensiz göç ve göçmen kaçaklığıyla mücadele stratejisini, "sorunu kaynağında çözme, etkili sınır güvenlik tedbirleri, ülke içinde yakalama, düzensiz işgücü göçüyle mücadele ve etkin sınır dışı mekanizması" ilkelerine dayandırdıklarını belirtti.
Türkiye'de 4 milyon 437 bin 329 kayıtlı yabancı bulunduğunu ifade eden Yerlikaya, bu kişilerin 3 milyon 103 bininin Suriyeli olduğunu olduğunu söyledi. Ayrıca 1 milyon 109 bin yabancının ikamet izniyle, 224 bin kişinin ise uluslararası koruma altında yaşadığını belirtti.
Yerlikaya, göç idarelerindeki uzun kuyrukları önlemek amacıyla yeni bir proje başlattıklarını ve artık ikamet izinlerinin noterlerden alınabileceğini söyledi. Ayrıca, 100 binden fazla yabancı öğrencinin ikamet izinlerinin de üniversitelerinin öğrenci işlerinden yapılacağını belirtti.
'NASIL GELDİYSE ÖYLE GİDECEK'
Bakan Yerlikaya, Türkiye'ye 95 ülkeden vizesiz giriş yapılabildiğini ve turist olarak gelenlerin belirli süre sonrasında ikamet izni talep edebildiğini belirterek, "Politikamız şu: Ne niyetle geldiysen o niyetle gidersin! Turist olarak mı geldin, çobanlık yapmak istiyorsan memleketine git, çalışma iznine oradan müracaat et," dedi.
2 MİLYON AFRİKALI İDDİALARI
Son beş yılda Türkiye'ye 6 milyon 620 bin Afrikalının geldiğini ve bunların 6 milyon 445 bininin ülkeyi terk ettiğini ifade eden Yerlikaya, Türkiye'de şu an 142 bin 423 Afrikalının ikamet izniyle bulunduğunu belirtti. Vize süresi devam edenlerin sayısının 7 bin 302 olduğunu, geri kalan 25 bin 109 Afrikalının ise kayıp olduğunu söyledi.
İçişleri Bakanı Yerlikaya, adres tahkikatı sonucu 731 bin 146 Suriyelinin adreslerinde olmadığını tespit ettiklerini ve bu kişilere 90 gün süre tanıdıklarını belirtti. Şimdiye kadar 203 bin 978 Suriyelinin adresini güncellediğini, 130 bin 430'unun randevu aldığını ve geriye 396 bin 738 kişinin kaldığını söyledi.
KAMUSAL HİZMETLER ASKIYA ALINACAK
Yerlikaya, adresini bildirmeyen 396 bin 738 Suriyeliye 14 günlük bir süre daha verileceğini ve bu süre sonunda kamu hizmetlerinin askıya alınacağını belirtti. "Artık son gong, son durak diyoruz" diyen Yerlikaya, "Hastaneye veya okula geldiklerinde 'sistem seni askıya almış, git adresini güncelle' diyeceğiz" şeklinde konuştu.
396 bin 738 Suriyeliyi tarayacaklarını belirten Yerlikaya, son 5 yılda Türkiye'de hareketliliği bulunmayanların kayıttan düşürüleceğini söyledi. Bu kişilerin büyük bir kısmının Avrupa'ya gittiğini ifade eden Yerlikaya, "Frontex, son beş yılda 996 bin Suriyelinin Avrupa'ya geçtiğini belirtiyor," dedi.
2022'DEN BERİ SURİYELİ KAYDI YOK
Yerlikaya, Haziran 2022'den bu yana yeni bir Suriyelinin kaydının yapılmadığını belirtti. Türkiye'ye kaçak giriş yapan Suriyelilerin kayıt altına alınmadığını ifade eden Yerlikaya, "Duvardan atlayıp 'kaydet beni' dese bile bu işin yönü başka yere gider," dedi.
Suriye'de terör koridoruna karşı ve göçü önlemek amacıyla güvenli bölge oluşturduklarını belirten Yerlikaya, sınır bölgelerinde 7 milyon insanın yaşadığını ve Türkiye'ye geçişlerine izin verilmediğini söyledi. Ayrıca, 911 kilometrelik sınır duvarı inşa ettiklerini belirtti.
YENİ DOĞAN SURİYELİLER
Ali Yerlikaya, Türkiye'de doğan Suriyeli çocukların Türk vatandaşı olmadığına dair yanlış bir algının olduğunu belirtti. "ABD'deki gibi doğuma dayalı vatandaşlık sistemi Türkiye'de yok" dedi.
Haber Kaynağı : 12punto
İlgili Haberler
Çok Okunanlar
Netenyahu'yu tutuklayacak ülkeler belli oldu!
Lüks araba markası Jaguar logosunu neden değiştirdi? Yeni logosu ne oldu?
BEDAŞ açıkladı... İstanbul'da elektrik kesintisi
23 Kasım 2024 günlük burç yorumu
Mauro Icardi’nin Greeicy ile kulis paylaşımı Nara’yı çileden çıkardı
İsmi Fenerbahçe ile anılıyordu: Al Nassr'da flaş Talisca gelişmesi
Bankalardan promosyon yarışı
Yalı Çapkını dizisinde ayrılık
Al-Nassr'da kadroya alınmayan Talisca'nın gitmesine bu formülle izin verecek!
22 Kasım 2024 Cuma yayın akışı: Bugün TV'de neler var?