Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8385
Dolar
Arrow
34,1542
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9695
Altın
Arrow
2916,0000
BIST
Arrow
9.109

Aşkım Kapışmak serbest bırakıldı... Kripto vurgununun perde arkası: Operasyon üç yıl sonra yapılmış

Ankara merkezli kripto dolandırıcılığı operasyonunda aralarında Aşkım Kapışmak'ın da olduğu 127 kişi gözaltına alınmıştı. 1 milyar dolarlık vurgun yapan şebekenin şirket merkezini Karayipler'de bir ada ülkesi olan Saint Vincent ve Grenadinler'e kurduğu ve 'smart trade coin' adlı kripto paranın Ocak 2021'de tedavüle girdiği ve yaklaşık 5 ay sonra battığı öğrenildi. Öte yandan, soruşturma kapsamında gözaltına alınan Aşkım Kapışmak serbest bırakıldığını duyurdu. Kapışmak, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda yöneltilen suçlamaları reddetti.

Aşkım Kapışmak serbest bırakıldı... Kripto vurgununun perde arkası: Operasyon üç yıl sonra yapılmış

Ersin Eroğlu /12punto.com.tr

Ankara merkezli 21 ilde yüksek kazanç vaadiyle 1 milyar dolarlık vurgun yaptığı belirlenen şebekeye yönelik operasyon kapsamında Aşkım Kapışmak'ın da aralarında bulunduğu 127 kişi gözaltına alınmıştı.

'Smart trade coin' adlı kripto parayla Ocak 2021'de piyasaya giren şirketin yaklaşık 5 ay sonra battığı ortaya çıktı. Şirketin merkezinin ise Karayipler'de bir ada ülkesi olan Saint Vincent ve Grenadinler'e kurduğu öğrenildi. 

(Saint Vincent ve Grenadinler)

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYORDU?

'Smart trade coin' sisteminde satın alınan kripto paralar günlük yaklaşık yüzde 30 arttı. Artışı görenler sistem üzerinden daha fazla para girişi yaptı. Sonrasında ise sisteme yakınlarını dahil ederek kazançlarını katladı. Sistemde botların çalıştırıldığı ve doğru yatırım yaparak paranın katlandığı öne sürüldü. 

Ponzi sistemi de burada devreye girdi. Yüksek kâr getiren bir üretim varmış gibi göstererek yatırımcıları sisteme katıldı. İlk yatırım yapanlara ödemenin sisteme sonradan katılanların parasıyla yapıldı. Sosyal medya hesapları üzerinden çok sayıda reklam videosu yayınlandı. 

AŞKIM KAPIŞMAK NEDEN GÖZALTINA ALINDI?

Sistemde 'liderler' ve 'eğitmenler' zoom toplantıları üzerinden sunumlar yaparak yatırım tavsiyeleri verdi. Aşkım Kapışmak'ın 'Eğitim ve Bilgilendirme Kampı' adı altında toplantılar yaptığı ve katılımcılara sertifikalar verdiği belirtildi. Bu kapsamda, yazar Kapışmak hakkında, 'yapıya insan kazandırma' faaliyetleri iddiasıyla soruşturma yürütüldüğü kaydedildi. Kripto mağdurları sosyal medya hesaplarından ekipte yer alan isimlerin başındaki Çiğdem Karaca Çiçek'i sorumlu tutuyor. 

KANAL D'YE TEKZİP YAYINLATMIŞLAR

Kripto dolandırıcılığı operasyonunda hakkında gözaltı kararı bulunan Çiğdem Karaca Çiçek başta olmak üzere ilk haber Kanal D tarafından 14 Haziran 2022'de yapılmış. Ancak Çiçek'in de aralarında bulunduğu 'Smart trade coin' ekibi haberi tekzip ettirdi. Operasyon haberden iki yıl sonra geldi. 

AŞKIM KAPIŞMAK NE DEDİ?

Aşkım Kapışmak konuyla ilgili sosyal medya hesabından yazılı bir açıklama yaparak şu ifadeleri kullandı:

"Değerli kamuoyu, öncelikle ailem ve avukatımla iletişime geçerek destek olan tüm dostlarıma, mesajlar ileten kıymetli okurlarıma teşekkür ederim. Ayrıca detaylarını paylaştığımda herhangi bir suç ile yan yana olmadığımın açıkça anlaşılacağı söz konusu gözaltı mevzusu ile kamuoyunda gündeme gelmekten son derece üzgün olduğumu belirtmek isterim. Tüm takipçilerim ve dostlarım bilir ki, ben hayatımı yazdığım kitaplar ve şirketlerin kendi çalışanları için organize ettiği motivasyon konuşmalarında sahne almaktan kazanmaktayım."


Haber Kaynağı : 12punto