Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

AYM'den CİMER kararı: Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edildi

Anayasa Mahkemesi, "CİMER’in Kurularak Çalışma Usul ve Esaslarının Cumhurbaşkanınca Çıkarılacak Yönetmelikle Belirlenmesini Öngören Kuralın İptali"ne ilişkin yaptığı basın açıklamasında kararın gerekçesini açıkladı.

AYM'den CİMER kararı: Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edildi

Anayasa Mahkemesi, kamu kurum ve kuruluşlarına CİMER platformu üzerinden başvuru yapılmasına imkan sağlayan 101 nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesini iptal etti. 

AYM'den yapılan basın açıklamasında iptal talebinin gerekçesini şöyle açıkladı:

"ANAYASA'YA AYKIRI OLDUĞU İLERİ SÜRÜLMÜŞTÜR"

"Dava dilekçesinde özetle; hak arama hürriyeti ile dilekçe ve bilgi edinme haklarıyla ilgili olan kuralın Cumhurbaşkanlığı kararnamesi (CBK)  ile düzenlenemeyecek yasak alanda düzenleme içerdiği, temel hak ve özgürlüklere ilişkin sınırlama öngören düzenlemelerin münhasıran kanunla yapılması gerektiği, kuralla kanunda açıkça düzenlenen konulara ilişkin düzenleme yapıldığı, hem kişiler hem de idare yönünden öngörülebilir nitelikte olmadığı belirtilerek kuralın Anayasa’ya aykırı olduğu ileri sürülmüştür."

Mahkemenin değerlendirmesinde ise şu ifadelere yer verildi:

"CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ İLE DÜZENLENEMEZ"

Anayasa'nın 74. maddesinde dilekçe hakkı ve bilgi edinme hakkı anayasal güvence altına alınmıştır. Anayasa’nın 104. maddesinde ise Anayasa’nın İkinci Kısım Birinci ve İkinci Bölümlerinde yer alan temel haklar, kişi hakları ve ödevleri ile Dördüncü Bölüm’ünde yer alan siyasi haklar ve ödevlerin CBK ile düzenlenemeyeceği belirtilmiştir. Dava konusu kuralda yer alan kuruluş amacı gözetildiğinde CİMER’in üstlendiği görev ve yürüttüğü faaliyetlerin Anayasa’nın 74. maddesinde güvence altına alınan dilekçe hakkının ve bilgi edinme hakkının kapsamında kaldığı görülmüştür. Bu itibarla dilekçe hakkına ve bilgi edinme hakkına ilişkin düzenleme içeren kuralın CBK ile düzenlenemeyecek yasak alana ilişkin olduğu anlaşılmıştır.

Öte yandan bilgi edinme hakkı ile başta ifade özgürlüğü olmak üzere Anayasa’da güvence altına alınan ve CBK ile düzenlenemeyecek yasak alanda kalan diğer birçok temel hak ve özgürlük arasında da önemli bir ilişki ortaya çıkabilmektedir. Bu bağlamda bilgi edinme hakkı ile ilgili yapılan düzenlemelerin kapsamı itibarıyla bazı durumlarda bu hakla bağlantılı olarak yasak alanda kalan diğer temel hak ve özgürlükler yönünden de etki ve sonuç doğurabileceği değerlendirilmiştir.

Anayasa Mahkemesi açıklanan gerekçelerle kuralın Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline karar vermiştir.

DÜZENLEME GEREKİYOR

AYM, iptal hükmünün kararın Resmî Gazete’de yayımlanmasından başlayarak dokuz ay sonra yürürlüğe girmesine karar verirken, uygulamanın devamı için yasal düzenleme yapılması gerekecek.


Haber Kaynağı : 12punto

AYM CİMER Cumhurbaşkanı Kararnamesi