DEVA Partisi, RTÜK'ün kararlarını Meclis'e taşıdı
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Cem Avşar, RTÜK'ün son dönemde aldığı kararları TBMM gündemine taşıdı. Avşar, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un yanıtlaması istemiyle soru önergesi hazırladı.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Cem Avşar, RTÜK'ün son dönemde aldığı kararları TBMM gündemine taşıdı. Avşar, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un yanıtlaması istemiyle soru önergesi hazırladı.
Avşar, önergede, basın özgürlüğünün anayasal güvence altına alındığına, herkesin, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla açıklama ve yayma hakkına sahip olduğuna, savaş ve terör amaçlı saldırılarda dahi yayın hizmetlerinin durdurulamayacağının açık olduğu halde RTÜK’ün “kanunilik”, “demokratiklik” ve ölçülülük ilkelerini hiçe sayarak bazı basın yayın organlarına ve programcılara ağır ceza ve yaptırımlar uyguladığını ifade etti.
Avşar, millî kaynaklarla finanse edilen TRT ve AA başta olmak üzere birçok basın yayın organının taraflı, maksatlı ve bir siyasi kesimin sözcüsü gibi hareket etmekle birlikte toplumun büyük bir çoğunluğunun yaşadığı ekonomik, sosyal ve toplumsal sorunlarını görmemelerini ile uygulanan asimetrik ceza ve yaptırımların kurumsal itibara ve basın özgürlüğüne verdiği zarar gibi bir takım soruyu Bakan Ersoy’a sordu.
'RTÜK, KURUMSAL İTİBARINI KAYBETMİŞTİR'
Avşar, yine RTÜK’ün 27 Mart 2025 tarihinde çeşitli siyasi gerekçelerle bazı televizyon kanallarına üst sınırdan para cezası ile 5 program durdurma ve 10 gün süreyle yayın durdurma yaptırımları uygulandığını ifade etti.TRT ve AA’nın yayıncılık politikalarını eleştiren Avşar, “Bir zamanların tek ulusal yayın kanalı olan Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) ile en köklü yayıncılık geçmişine sahip Anadolu Ajansı (AA) kamuoyunda tarafsız yayıncılık ilkelerinin ihmal edildiği düşüncesiyle güven kaybı yaşamaktadır” dedi ve Bakan Ersoy’a bir dizi soru sordu:
"Türkiye’nin en köklü ulusal yayın organları olan ve milli kaynaklarla finanse edilen TRT’nin ve AA’nın toplumu temsil eden partilere -iktidar/muhalefet partileri fark etmeksizin- yayınlarında yer verme oranları nedir? Bu oranların parti bazlı dağılım nasıldır?
Sorumlu ve ilkeli yayıncılık gereği bir kısım basın yayın organlarının toplumun büyük bir kesiminin içinde bulunduğu ekonomik, sosyal ve toplumsal sorunlara yer vermemeleri dolayısıyla söz konusu basın yayın organlarına bir yaptırımda bulunmayı düşünüyor musunuz?
Bir kısım basın yayın organlarının bir siyasi parti temsilcisi gibi sürekli yayın yapmasını ve bu politikalarla hareket etmesini ilgili yönetmeliğin 8. maddesi kapsamında değerlendirecek misiniz?
Bazı basın yayın organlarına ve programcılara uygulanan cezalar ve yaptırımlar “kanunilik”, “demokratiklik”, ve “ölçülülük” gibi ilkelere uygunluk açısından nasıl değerlendirmektedir? Bu uygulamaların RTÜK’ün tarafsızlığı ve güvenilirliği ile kurumsal itibarına zarar verebileceğini düşünüyor musunuz?"
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar

Gelinim Mutfakta 18 Nisan Cuma puan durumu: Bugün kim elendi?

Ali Koç Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ne konuştu? Ziyaretin detayları ortaya çıktı

İşte CHP'ye kayyum iddiasının perde arkası...

Bugün hangi maçlar var? 18 Nisan Cuma kimin maçı var, saat kaçta?

Erdoğansız AKP eriyor

Otobüste 'öpücük verme' kavgası, kadın çileden çıktı

Asgari ücrete ara zam gelecek mi? Yeni rakamı açıkladı

Kuvvetli sağanak yağış geliyor!

Reyting sonuçları açıklandı! 17 Nisan Perşembe günü en çok izlenen yapım ne oldu

Protestolara karşı yeni önlem
