Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
46,7287
Dolar
Arrow
40,2873
İngiliz Sterlini
Arrow
54,1662
Altın
Arrow
4325,0000
BIST
Arrow
10.366

Erdoğan 'Türkiye örnek ülke' demişti... AKP döneminde sınav skandalları zinciri

LGS ile ilgili şaibe iddiaları gündemdeki yerini korurken, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iddialara ilişkin “Türkiye sınav güvenliğinde örnek ülke” açıklamasını yaptı. Bu sözlerin ardından AKP iktidarı boyunca şaibe iddialarıyla anılan sınavlar yeniden gündeme geldi.

Erdoğan 'Türkiye örnek ülke' demişti... AKP döneminde sınav skandalları zinciri

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen Liseye Geçiş Sistemi (LGS) sınavında 719 öğrencinin birinci olması, şaibe iddialarını gündeme getirdi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, şaibe iddialarını kesin bir dille yalanlayıp “Geri zekâlıya anlatır gibi anlatıyoruz” dese de, 29 kişi hakkında soruşturma başlatıldı ve MEB Bilgi İşlem Müdürü Özgür Türk görevden alındı.

Başlatılan soruşturma ve MEB’deki görevden alma şaibe iddialarını güçlendirirken, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bakanlığımız verileri şeffaf şekilde paylaşıyor. Sınav güvenliği kırmızı çizgimizdir. Türkiye bu alanda örnek bir ülkedir” dedi.

Ancak, AKP iktidarı boyunca birçok sınavda sızıntı, çalıntı, şifreli kopya iddiaları gündeme geldi.  

Birgün’den Deniz Güngör’ün haberine göre, AKP iktidarları döneminde yapılan sınavlardaki şaibelerin bir kısmı şu şekilde:

2007 – ADANA’DAKİ POLİS SINAVINDA SORU SATIŞI

Adana’da yapılan polislik sınavında görevli bir personelin, sınav sorularını sattığı tespit edildi. Üç kişi "soru satmak", bir kişi ise "rüşvet vermek" suçundan hapis cezasına çarptırıldı. Ancak soruların nasıl ele geçirildiği hiçbir zaman aydınlatılamadı.

2009 – FETÖ VE İPTAL EDİLEN POLİSLİK SINAVI

Polislik sınav sorularının, FETÖ bağlantılı dershanelerde "deneme sınavı" adı altında öğrencilere verildiği ileri sürüldü. ÖSYM tarafından yapılan incelemede, KPSS deneme sınavı ile Polis Meslek Yüksek Okulu sorularının birbirine büyük oranda benzediği saptandı. Bu gelişme üzerine sınav iptal edildi.

2010 – KPSS'DE ŞAİBELİ YÜKSEK BAŞARI

2010 KPSS Eğitim Bilimleri oturumunda, 350 adayın 120 sorudan 110’unu doğru cevapladığı ortaya çıktı. Bu kişilerden 20’sinin birbiriyle yakın ilişki içinde olduğu iddia edildi. Aynı yıl Eğitim Bilimleri sınavı, 2016’da ise Genel Kültür ve Genel Yetenek sınavları iptal edildi.

2011 – YGS’DE “ŞİFRE SKANDALI” VE DİĞER VAKA

27 Mart’taki YGS’de "şifreleme yöntemiyle doğru cevaba ulaşılabildiği" yönünde iddialar gündeme geldi. Şıkların içine yerleştirilen sayılar küçükten büyüğe sıralandığında doğru cevaplara ulaşıldığı öne sürüldü. Ancak savcılık, dosya hakkında takipsizlik kararı verdi.

Aynı yıl yapılan Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denkliği Sınavı’nda yer alan 100 sorudan 75’inin, bir önceki yıl yapılan sınavla aynı olduğu belirlendi. ÖSYM sınavı iptal etti.

TSK’ya yönelik 2011, 2012, 2014 ve 2015 yıllarında yapılan çeşitli sınavlarda, FETÖ bağlantılı öğrencilerin aday ve kimlik numaraları üzerinden kodlandığı ve bu şekilde TSK’ye sızdırıldıkları belirlendi.

2012 – KPSS VE DİĞER SINAVLARDA SORU SIZDIRMA İDDİALARI

2012 KPSS’de birçok adayın tüm sorulara doğru yanıt vermesi dikkat çekti. Sınav sorularının bazı yayınevleri tarafından sınav öncesinde paylaşıldığı ileri sürüldü. ÖSYM bu iddiaları reddetti.

Aynı yıl yapılan Adli Yargı Hâkim ve Savcı Adaylığı Sınavı’nda da ciddi şaibe iddiaları gündeme geldi. Soruların %75’inin bir önceki sınavdan alındığı ve FETÖ bağlantılı kişilere önceden ulaştırıldığı öne sürüldü. Sınav iptal edildi ancak soruşturma takipsizlikle kapandı.

Polis Akademisi sınavında da benzer bir durum yaşandı. 100 sorudan 90’ının FETÖ bağlantılı kişilere önceden ulaştırıldığı iddia edildi.

2014 – KPSS SORULARI HAZIRLIK KİTAPLARINDAN MI ALINDI?

Dönemin CHP milletvekili Nur Serter, KPSS sorularının bir hazırlık kitabındaki sorularla birebir örtüştüğünü dile getirdi. Ancak ÖSYM sadece bir sorunun iptal edildiğini açıkladı.

2022 – YEDİİKLİM SKANDALI VE ÖSYM BAŞKANININ GÖREVDEN ALINMASI

31 Temmuz 2022’de yapılan KPSS oturumunda soruların dışarı sızdırıldığı iddiaları büyük yankı uyandırdı. Yediiklim Yayınevi’nin deneme kitapçığında yer alan çok sayıda sorunun KPSS’de aynen yer aldığı ortaya çıktı. Yayınevi bunu “tesadüf” olarak nitelendirirken, ÖSYM iddiaları reddetti. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, ÖSYM Başkanı Halis Aygün’ü görevden aldı ve yerine Bayram Ali Ersoy atandı. Yeni başkanın göreve gelmesinin ardından sınav iptal edilerek 17 Eylül 2022’de tekrar yapıldı.

2025 – İSTANBUL’DA ORTAK YAZILI SINAV SORULARI SOSYAL MEDYAYA SIZDI

Milli Eğitim Bakanlığı’nın liselerde düzenlediği 2025 yılı birinci dönem ikinci ortak yazılı sınavlarının soruları İstanbul’da sınav öncesi sosyal medyada paylaşıldı. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 6 okulda bu durumu tespit ederek ilgili sınavların yeniden yapılmasına karar verdi.

PEŞ PEŞE YAŞANAN “TESADÜFLER”

MEB Bilgi İşlem Genel Müdürü Özgür Türk’ün görevden alınması sonrası CHP’li Ali Mahir Başarır, Türk’ün çocuğunun 3 yıl önceki sınavda tüm soruları doğru yaptığı iddiasını gündeme taşıdı. Gazeteci Barış Pehlivan ise şaibe iddialarının merkezindeki Mahmut Celalettin Öktem İmam Hatip Lisesi hakkında dikkat çekici bir bilgiyi paylaştı. Okulun kurucusu Celalettin Ökten’in torunu Celile Ökten’in, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yardımcısı olduğu ortaya çıktı.


Haber Kaynağı : 12punto

LGS sınav
Wodo Network