Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8385
Dolar
Arrow
34,1542
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9695
Altın
Arrow
2916,0000
BIST
Arrow
9.109

Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin anlattı: İran'ın İsrail'e yanıtı ne olacak? Üçüncü Dünya Savaşı Orta Doğu'da mı çıkacak?

Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, İran'ın Başkenti Tahran'da Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin öldürülmesinin ardından bölgedeki son durumu değerlendirdi. Pekin ayrıca; Türkiye-Suriye ilişkilerini ve son dönemdeki normalleşme açıklamalarını değerlendirdi.

Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin anlattı: İran'ın İsrail'e yanıtı ne olacak? Üçüncü Dünya Savaşı Orta Doğu'da mı çıkacak?

Burak DEMİRBAŞ-12punto.com.tr /ÖZEL

Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'da uğradığı suikast sonucu öldürülmesi, bölgedeki gerginliği en üst seviyeye taşıdı.

İran dini lideri Hamaney ise, "Suçlu ve terörist Siyonist rejim, değerli misafirimizi evimizde şehit ederek bizleri üzdü ancak aynı zamanda kendisine ağır bir ceza da hazırladı" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye ise Cumhurbaşkanlığı düzeyinde süreci kınarken 1 günlük (02.08.2024) Milli Yas ilan etti.

'BÜYÜK ÇAPLI BİR SALDIRI OLACAĞINI SANMIYORUM'

Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, süreci ve bölgesel gerilimi 12punto'ya değerlendirdi. Pekin, İran'ın doğrudan İsrail'i hedef almasının zor olacağını belirterek şunları kaydetti:

"İran doğrudan kendisi mi misilleme mi yapacak yoksa Lübnan Hizbullahı ve Husiler aracılığıyla mı, yoksa Haşdi Şabi aracılığıyla mı yapacak buna bakmak lazım. Görünürde; İran'ın ikinci yolu tercih edeceğini görülüyor. Doğrudan İran'ın İsrail'i hedef alabilir mi? Çok büyük ses getirecek şekilde ele alabileceğini sanmıyorum. İsrail'e yönelik 1-2 füze saldırısıyla, vekilleriyle, bölgedeki unsurlarının vasıtasıyla baskın düzenleyebilir. ABD üslerine baskın düzenleyebilir. Çok daha büyük çaplı bir saldırı olacağını sanmıyorum"

Uzun süredir tartışılan 3. Dünya Savaşı söylemleri, Haniye suikastı ile yeniden dolaşıma girdi. Pekin, Üçüncü Dünya Savaşı'na ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

ABD'NİN HEDEFİ NE?

"Üçüncü Dünya Savaşı buradan çıkmaz. Burada şu önlenmeye çalışılıyor; hem ABD hem İsrail bu hem de Avrupa bölgesel savaş çıkmasın diye düşünüyor. Avrupa ve Batı'nın yanı sıra İran'ın da yararına olmaz. Bazıları; 'ABD büyük savaş istiyor' diyorlar, sanmıyorum. 

ABD, savaşı bir şekilde dondurup, siyasi olarak ilerlemeye bakıyor. En önemli hedefi Asya-Pasifik konusudur. Kuvvetlerini ve gücünü parçalamak istemiyor. Bu bölgede ise İsrail'i koruyacak açık ve net olarak. İsrail'i koruyacak düzeni kurana kadar da bu düzenin içerisine Suriye'de kurulacak bir PYD/PKK devleti de dahil olmak üzere. O düzeni alana kadar devam edip oradan çekilir diye tahmin ediyorum. Çünkü; ABD'nin iki önemli sorunu var. Bunlardan ilki Çin'in önünü kesmek. İkincisi kendi içinde sorunları var. ABD'nin seçimlerden sonra içerisi çok daha fazla karışacak. İçeride kim kazanırsa kazansın, içeride kendisiyle uğraşacak. Onun için düzeni ayarlamaya çalışıyor. ABD'nin dışarıda; Rusya'yı, Çin'i, İngiltere'yi tutması içeride de kendi kontrolünü sağlaması lazım. 

ASYA-PASİFİK HATTI

Topyekün bir savaş olmadan 3. Dünya Savaşı olmaz. Topyekün savaş olduğu zaman 2'ye, 3'e bölünürler. Bildiğimiz anlamda olabilir mi? Nükleer silah kullanılır mı soru işareti. Siber saldırılar artabilir. Nerede olabilir? Asya-Pasifik'te olabilir. O bölgede Çin, Japonya, Kore var. 

ABD'nin orada çok ciddi bir ticareti var. ABD o sermayeyin Asya-Pasifik'e gitmesini önleyemezse o zaman bir savaş çıkar. Orada bir savaş çıkarsa da nükleer silah kullanılabilir. Daha oraya çok uzağız ve hiçbir ülke askeri ve ekonomik olarak da hazır değil. 

Zaman zaman düşünüyorum; yepyeni silahlar çıktı. İnsansız hava araçları var bunlar savaşı ve doğasını nasıl değiştirecek. Ateş ediyorlar; karşı tarafı baskı altına alıyorlar ve piyadeyi kullanıyorlar bu da çok zayiata neden oluyor. Geçmişte manevra çok kullanılıyordu. Büyük Taarruz bir manevradır, Napolyon'un yaptığı savaşlar bir manevradır. Günümüzde gelişen teknoloji her şeyi görüyor. Böyle baktığımız zaman bir sonraki savaşın doğası ne olacak bilmiyoruz. Ne gibi savaş yöntemleri kullanılır bunları görmek lazım"

Haniye suikastının ardından; Suriye'de saldırıyı en üst perdeden kınarken, "terör saldırısı" olarak niteledi. İsrail'in doğal hedeflerinden biri olan Suriye ve Türkiye'nin son dönemdeki normalleşme adımlarını ve Türkiye'nin bölgede yapması gerekenlere ilişkin de uyarılarda bulunan Pekin, Türkiye'nin Suriye Merkezi Hükümeti'ni güçlendirmesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu:

'SURİYE DAĞILMAYA DOĞRU GİDİYOR'

"Türkiye'nin yapması gereken şey Suriye Merkezi Hükümeti'ni biraz güçlendirmek. Biz Suriye'ye hakim olamayız. Suriye halkını hizaya getirecek olan Suriye Merkezi Hükümeti'dir. O bakımdan Suriye ile ilişkileri geliştirmemiz gerekiyor. Karadeniz ve Güney Kafkasya'da Rusya'yla, Irak'la, İran'la ilişkileri iyileştirmemiz lazım. Türkiye'nin bu pozisyonu ABD'ye yarıyor. ABD, Esad üzerinde bizim üzerimizden baskı sağlıyor. Böylece Esad kendi ülkesinde bazı bölgeleri kontrol edemiyor. Bu bölgelerden biri  de PKK/PYD'nin devletçik kurmak istediği bölge. Böyle kaldığımız sürece Türkiye'nin aleyhine. Hem sınır koruması hem de bu bölgede devletçik kurulması. ABD yaptırım uyguluyor ve Suriye dağılmaya doğru gidiyor. Türkiye'nin görüşmesi lazım. Suriye'nin böyle kalması Türkiye'nin aleyhine çalışıyor. ABD ve PKK/PYD'nin lehine çalışıyor. 

Bizim kavgayı kızıştırmaktan çok, İran'ı Suriye'yi Irak'ı bir araya getirip, Rusya'yla görüşüp, ilişkileri sıcak tutmak gerekiyor.

'BÖLGEDE ABD MENFAATİNE ÇALIŞIYORUZ'

Bizim eksiğimiz, bir şeye saplanıyoruz. Böylece manevra alanı bulamıyoruz. Ya öyle olacaksın ya böyle olacaksın diyorlar bize. Türkiye kendine özgü özel politikalar geliştirseydi, dış politikada manevra alanı sağlardı. Birçok yerde taraf tuttuk. Şu an bölgede ABD'nin menfaatine çalışıyoruz"

'SORUN OLARAK ORTAYA KOYMAK UYGUN DEĞİL'

Pekin son olarak; Türkiye'nin Milli Yas kararına ilişkin; "Bu hükümetin aldığı bir karar. Baştan beri Türkiye Hamas'ın arkasında. İsmail Haniye Siyasi Büro Başkanı olarak defalarca Türkiye'ye gelmiş. Türkiye'de de Hamas'a yönelik, arkasında duralım havası oluşturuldu. Dolayısıyla; bayrağın yarıya indirilmesi ve yas ilan edilmesi çok doğal. Cumhurbaşkanı açık açık, 'bunlar terörist değiller, kendi vatanlarını savunuyorlar' diye söyledi. Hareketlerini tasvip edersiniz etmezsiniz ayrı konu ama kendilerine bir vatan yapmak için uğraşıyorlar. Bence bu konuyu sorun olarak ortaya koymak uygun değil" yorumunda bulundu.


Haber Kaynağı : Burak Demirbaş

milli yas İsmail Haniye İsmail Hakkı Pekin İran İsrail suikast