IMF'in yıl sonu dolar tahmini ortaya çıktı: 5 lira birden yükseldi
IMF’nin son ekonomik raporu, Türkiye’nin Orta Vadeli Programı’nda açıklanan hedeflerle örtüşmüyor. IMF’ye göre 2025’te büyüme yüzde 4 değil, yüzde 2.7 olacak; enflasyon çift haneden inmeyecek. IMF aynı zamanda yıl sonu dolar kuru tahmininde de bulundu. İşte ayrıntılar...

Uluslararası Para Fonu (IMF), Nisan 2025 tarihli Ekonomik Görünüm Raporu’nda Türkiye’nin büyüme, enflasyon ve döviz kuru projeksiyonlarını güncelledi. Rapor, Türkiye’nin açıkladığı Orta Vadeli Program (OVP) ile ciddi tutarsızlıklar içeriyor.

2025 yılı için hükümetin OVP’de öngördüğü yüzde 4’lük büyüme oranı, IMF’ye göre sadece yüzde 2.7 olacak. Bu tahmin, IMF’nin 2024 Ekim raporuna göre daha kötümser bir tabloya işaret ediyor.

DOLAR TAHMİNİ 5 LİRA BİRDEN YÜKSELDİ
IMF’nin iki farklı tarihli raporuna göre, dolar/TL kuru tahminlerinde de sert artış yaşandı. 2024 yılı için ortalama kur beklentisi 1.5 lira artarak 41.8 TL’ye, 2025 yılı içinse yaklaşık 5 lira artışla 45.2 TL’ye çıktı.

Ekonomist Mahfi Eğilmez, IMF’nin TL ve dolar bazlı verilerini analiz ederek, kurdaki bu yükselişin döviz baskılarının devam ettiğini ve ekonomik programların gerçekçi olmaktan uzaklaştığını gösterdiğini belirtti.

ENFLASYONDA 7 PUANLIK REVİZYON
IMF’nin en çarpıcı revizyonu ise enflasyon tahmininde yaşandı. Kurum, 2025 yılı enflasyon beklentisini 7 puan birden artırarak yüzde 31’e çıkardı.

Bu oran, hükümetin OVP’de yer verdiği yüzde 17.5’lik hedefin neredeyse iki katı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 2025 için açıkladığı yüzde 24’lük tahmin de IMF tahmininin gerisinde kaldı.

5 YIL DAHA ÇİFT HANELİ ENFLASYON
IMF raporuna göre Türkiye ekonomisi, hükümetin 2026 ve TCMB’nin 2027 için öngördüğü “tek haneli enflasyon” hedeflerine ulaşamayacak. Kurum, Türkiye'nin en az 5 yıl boyunca çift haneli enflasyonla yoluna devam edeceğini öngörüyor.

SÜRÜNEN KUR RESMEN TANINDI
Türkiye’nin döviz kuru politikası da IMF tarafından resmen “sürünen kur” (crawl-like arrangement) olarak sınıflandırıldı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bu hafta yaptığı “Koşullar TCMB’nin kuru önemli ölçüde yönettiği bir süreç gerektiriyor” açıklaması, IMF raporundaki bu sınıflandırmayı destekledi.
IMF’nin Kur Politikası Değişimleri 2023 raporunda Türkiye, Jamaika ve Zambiya ile birlikte “serbest dalgalı kur rejiminden uzaklaşıp kontrollü artış gösteren kur” politikası uygulayan ülkeler arasında yer aldı.

İktisatçı Mahfi Eğilmez, mevcut makroekonomik göstergelerin OVP hedeflerinden uzaklaştığını ve programın gerçeklikten koptuğunu belirtti. Eğilmez’e göre OVP’nin yılda bir değil, üç ayda bir güncellenmesi gerekiyor.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar

Şener Üşümezsoy Tekirdağ'daki depremi değerlendirdi

Burası 'Tokat': Ya medet!

Fatih Erbakan'dan yeni ittifak sinyali: Partilerin ismini de söyledi...

Ölümünden 21 yıl sonra o gerçek ortaya çıktı

Yörükler...

Ahmet Ercan'dan Tekirdağ'daki deprem sonrası açıklama!

Hakan Çalhanoğlu ilk 11'de olacak mı? Inter - Verona maçı saat kaçta?

Resul Emrah Şahan iktidarın rant projelerini anlattı

2 Mayıs Cuma Survivor All Star eleme adayı kim oldu?

Hadise'nin tatil pozları sosyal medyada beğeni topladı