Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8412
Dolar
Arrow
33,9580
İngiliz Sterlini
Arrow
44,8874
Altın
Arrow
2747,0000
BIST
Arrow
9.771

Hablemitoğlu Suikastı Davasının kritik tanığı KÖZ mahkemeye gelmek istemedi

12punto yazarı ve gazeteci Müyesser Yıldız, Yazar-Akademisyen Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu suikastı davasında tanık olarak dinlenmesine karar verilen ve “KÖZ” diye bilinen dönemin “Emniyet imamı” Kemalettin Özdemir'in "sağlık sorunları sebebiyle" hastanede randevusu olduğu ve bu nedenle de ifadesinin duruşma öncesi veya sonrası bir günde alınmasını istediğini aktardı.

Hablemitoğlu Suikastı Davasının kritik tanığı KÖZ mahkemeye gelmek istemedi

Yazar-Akademisyen Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu suikastı davasında tanık olarak dinlenmesine karar verilen ve “KÖZ” diye bilinen dönemin “Emniyet imamı” Kemalettin Özdemir, garip bir dilekçeyle duruşmaya katılmak istemediğini bildirip ifadesinin özel bir celsede alınması talebinde bulundu.

Ankara 28. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yarından itibaren görülmesine devam edilecek olan Hablemitoğlu suikastı davasının geçtiğimiz 8 Mart’taki celsesinde bazı sanıklar ile Hablemitoğlu Ailesi’nin avukatlarının Kemalettin Özdemir’in tanık olarak dinlenmesi talebi kabul edilmiş, “doğrudan zorla getirme emri ile çağrılmasına” karar verilmişti.

Kemalettin Özdemir’in Çarşamba günkü celsede dinlenmesi planlanmıştı; ancak Özdemir, geçtiğimiz Cuma günü Mahkeme’ye şöyle bir dilekçe gönderdi:

“Sözkonusu tarihte sağlık sorunları sebebiyle hastanede randevum var. Bu nedenle ifademin duruşma öncesi veya sonrası bir günde resen celse açılarak alınması hususunda gereğinin yapılmasını arz ve talep ederim.”

Özdemir’in usul ve uygulamalara aykırı bu talebinin kabul edilmemesine ve duruşmaya gelmediği takdirde hakkında yakalama kararı çıkartılmasına kesin gözüyle bakılıyor.

SUİKASTI BİLİYOR MUYDU?

En baştan itibaren Hablemitoğlu suikastının “FETÖ” tarafından gerçekleştirildiği iddia edildi. Doğal olarak dönemin “emniyet imamı” Kemalettin Özdemir’in de en azından ifadesine başvurulması beklenirdi.

Ancak Özdemir’in ismi, Hablemitoğlu’nu tanıyan eski Mülkiye Başmüfettişi Refik Ali Uçarcı’nın ifadesi üzerine gündeme geldi. Uçarcı 2016 yılında Savcılığa verdiği ifadede; 30 Ekim 2015’te A Haber’de yayımlanan Arka Plan programında Ferhat Ünlü, Abdurrahman Şimşek ve Murat Kelkitlioğlu’nun Kemalettin Özdemir’le röportaj yaptığını, Murat Kelkitlioğlu’nun, Hablemitoğlu cinayetinin onun imamlığı döneminde gerçekleştiğini hatırlatıp çeşitli sorular yönelttiğini anlattı.

Refik Ali Uçarcı 1 Aralık 2023’teki celsede mahkemede tanık olarak dinlendiğinde sanık avukatları, o ifadesinden hareketle Kemalettin Özdemir hakkında çeşitli sorular yöneltti. Uçarcı sözkonusu programı kendisinin izlemediğini, sadece basında gördüğünü, ama Özdemir’in ne söylediğine bakılması gerektiğini söylerken, “Kemalettin Özdemir emniyet imamı olduğu için bir bağlantı kurduğunuza göre, siz emniyet içindeki FETÖ’cü polislerin mi bu işi yaptığından şüpheleniyorsunuz?” şeklindeki bir soruya, “Bey böyle bir değerlendirme yapmadığım gibi… Öyle bir kastım yok, öyle bir kastım yok… Emniyet imamı olduğu için değil, Kemalettin Özdemir o televizyon konuşması sırasında bazı açıklamalar yapıyor. O açıklamalar çerçevesinde ne olduğu anlamında sorulsun diyorum.” karşılığını verdi.

Uçarcı’nın bu beyanlarının ardından Mahkeme, önce A Haber’den sözkonusu programın kaydını istedi; ancak kayıtların 1 yıl saklandığı, bu yüzden bulunamadığı cevabı geldi. Mahkeme ardından Kemalettin Özdemir’in huzurda tanık olarak dinlenmesi kararını aldı.

Özdemir’in sağlık gerekçesiyle duruşmaya katılmak istememesinin gerisinde, hakkında “silahlı terör örgütü kurma ve yönetme” suçlamasıyla açılan ve 11 Eylül’de görülecek olan dava öncesinde çeşitli sorulara muhatap olmama çabasının yattığı yorumu yapıldı.

2002-2003 yıllarına kadar “emniyet imamı” olarak görev yaptığı bilinen, 2015’te Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne verdiği ifadesi “etkin pişmanlık” kapsamında değerlendirilen Kemalettin Özdemir hakkında daha sonra 2018’de “silahlı terör örgütü kurma ve yönetme” suçundan soruşturma açılıp kendisi adli kontrole tabi tutuldu. Bu soruşturma ise 6 yıl sonra, önceki ay tamamlandı ve Özdemir’in 22 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılması istendi.

Müyesser YILDIZ

15 Temmuz 2024


Haber Kaynağı : 12punto

Kemalettin Özdemir KÖZ necip hablemitoğlu