Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Hakan Fidan '3. Dünya Savaşı riski' olduğunu açıkladı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "3. dünya harbi beklentisi de dahil olmak üzere bölgesel küresel bir savaş beklentisi içinde olmalı mı dünya?" sorusuna "Bence dünya bu senaryoyu ciddiye almalı, bu tehdidi ciddiye almalı. böyle bir risk var" diye cevap verdi.

Hakan Fidan '3. Dünya Savaşı riski' olduğunu açıkladı

HaberTürk'te soruları yanıtlayan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Küçüklüğümden beri Türk milli güvenlik sistemine bütün olarak bakmaya odaklanmış biriyim. Bunun askeri, istihbarı birçok ayakları var. Bütün milli güvenlik disiplinlerinin alt dallarının kendine has özellikleri var. Dışişleri Bakanlığı'nda MİT'ten daha stratejik konularda yer alıyorsunuz.

MİT'te ağırlıklı olarak operasyonel, kontrespiyonaj, istihbarat toplama oluyordu. Şimdi o bilgiyi kullanan makamdayız. Dışişleri Bakanlığı'nda kapalı ve açık kaynaktan çok bilgiye ihtiyacınız var. Zihinsel, stratejik, perspektif olarak bakanlığın sorumluluğu biraz daha ağır.

Bayramın birinci günü İsviçre'de Ukrayna Barış Konferansı vardı. Oraya görevlendirmişti sayın Cumhurbaşkanı. İkinci günü döndüm, annemin elini öpmeye gittim. Bayram esnasında da uluslararası ilişkilerde olaylar durmuyor. Sürekli mesai gerektiriyor. Bayramda bir yere gitmedim, burada Ankara'daydım.

"EKONOMİK AMAÇLI BİR PLATFORM"

Özellikle Cumhurbaşkanımızın vizyonu çerçevesinde uyguladığımız politikada eksen kayması gibi bir konuyu gündemimizden çıkaralı çok oldu. Bizim kendi menfaatimiz, ilkelerimiz, duruşumuz neredeyse onun arayışı içerisindeyiz. Ait olduğumuz ittifaklara muhataplarımızın bağlı olması da önemli. Alternatif ekonomik platformları yakından takip etme noktasındayız.

Brics'i farklı yapan Rusya'nın, Çin'in orada olması. G-7 daha fazla siyasi konuların aynı medeniyet alanını düşünen ülkelerin bir araya geldiği yer. Brics, ekonomik amaçlı bir platform. Kural temelli, yapısal bir hali yok. Brics'in AB'ye nazaran farklı ve güzel tarafı bütün medeniyetleri, ırkları bünyesinde barındırıyor olması. Biraz daha kurumsal hale dönüşebilirse ciddi fayda üretir.

Bizim buradaki ilişkilerimiz, diyaloglarımız son derece normal. Brics üyesi ülkelerle ilişkilerimizi iyi tutmaya çalışıyoruz. Dış ticaret hacminin en yüksek olduğu iki ülke Çin ve Rusya, Brics üyesi. Ülkemizin dış politika rotasını daha sağlıklı yürütebilmek için bu çerçevede bakmak lazım. İlişkimiz var, görüşmelerimizi, müzakerelerimizi yapıyoruz Brics üyesi ülkelerle. Onlar da zaten evrim sürecindeler.

"AB'DE KURAL TEMELLİ BİR İŞLEYİŞ VAR"

Bir Gümrük Birliği, ortak para birimi, serbest ticaret anlaşmalarının hayata geçtiği bir yer değil. Kredi verme sistemini çalışıyorlar. Kendi aralarında yerel para birimiyle ticaret yapıyorlar. Bu bizim de taraf olduğumuz konu. Dolarsızlaştırmada çalışmalar var. Siyasetin dayattığı bir strateji bu. Biz hem AB adaylığı hem diğer ekonomik işbirliği teşkilatlarında üyeliklerimiz var.

Asya Pasifik'teki devasa ekonomik platformda daha ileri üyeik için başvurumuz olması sözkonusu. Platformların birbirlerine alternatif değil tamamlayıcı olarak görmek lazım. AB'de kural temelli bir işleyiş var. Biz AB ile olan ilişkilerimizin seyrinde bugünkü durumda olmasaydık, AB ileri adım atma konusunda irade koyabilseydi, aslında bizim buradaki belli konulara bakış açımız daha da değişebilirdi.

Şu anda NATO'da askeri ittifak konusu var. Ekonomik ittifak alanı aynı şekilde somut hale gelmiş değil. Dolayısıyla arayışlarımız devam etmiş durumda.

PUTİN'LE GÖRÜŞMESİNİN DETAYLARI

Sadece sayın Putin'le değil bütün aktörlerle bir araya geldik. Uzun görüşmelerimiz oldu. En sonunda sayın Putin tarafından kabul edildim. Sayın Cumhurbaşkanımızın gönderdiği mesajlar var. Onları detaylıca görüşme imkanımız oldu. Sayın Cumhurbaşkanı önümüzdeki günlerde Kazakistan'da bir araya gelme ihtimali olacak. Bizim Rusya ile şu anda Suriye alanı fevkalade önemli, ikili işbirliğinde enerji konuları fevkalade önemli, ticaret hacmi, Türk firmaların durumu var.

Türk firmalarıyla bir araya geldim. Karşı karşıya geldiği konuları ele aldık. Genel itibarıyla memnunlar. Diğer taraftan Ukrayna meselesi fevkalade önemli. Biz durduğumuz yeri söyledik. Devam eden savaşın bölgeye ve dünyaya maliyeti çok fazla daha da vahimi bu risk büyüyebilir, yayılabilir. Coğrafi, metodik olarak yayılabilir. Nükleer silahlar gündeme gelebilir. Çin ve Rusya seyahatinde şunu gördüm.

Savaş başka yere sıçramadı ama dünyada bölümlenmenin daha arttığını görüyoruz. Rusya, Çin, İran yapısal ortaklığa doğru gidiyorlar. Bu savaşın meydana getirdiği yaygınlaşma. Ukrayna konusunda barışın esas olduğunu, Rusya'nın duruş belirlemesi gerektiğini muhataplarımıza ilettik. Nitekim 2 gün sonra Sayın Putin, Rusya'nın Ukrayna savaşını durdurma şartlarını madde madde sıraladı.

"ENDİŞEMİZ SAVAŞIN DEVAM ETMESİ"

Sayın Putin'in bunu dile getirmesi önemliydi. Bizim en büyük endişemiz savaşın devam etmesi. 500 binden fazla öldüğü ülkenin altyapısı ile yok olmak üzere olduğu. Savaşın Rusya'nın içine taşındığı durumdayız. Müzakere süreci için bir zemini her zaman görüyorum. Ona biraz yardımcı olmak gerekiyor. Avrupa'da ve ABD'de kritik seçimler var. Biraz beklenmesi yönünde gidişat var. Taraflar barışı, müzakereyi, diyaloğu dillendiren ilk taraf olarak pozisyonlarında zayıflık göstermek istemiyorlar. Ciddi seferberlik var. Bu yapısal hale dönüşüyor.

"3.DÜNYA SAVAŞI RİSKİ VAR"

Sayın Putin başta olmak üzere nükleer silah kullanma noktasında tereddüdü olmayacağını ifade ettiler. Bizim tam da ilk başından itibaren altını çizdiğimiz, uyardığımız konu. Savaş devam ettiği sürece bu risk devam edecek. Kıvılcımla başka yerlere sıçrama durumu var. Karadeniz havzasındayız. Güneyimizin, Akdeniz'in doğusunda devam eden İsrail yüzünden güvenlik sorunu, kaotik ortam var. 3. Dünya Savaşı riski var.

Bunları iyi okumak, iyi yönetmek gerekiyor. Türk diplomasisinin savaşları durdurma noktasında çaba var.  

"YPG KONUSUNDA 3 ÜLKEYLE SORUNLUYUZ"

Bu konuda 2,5 aktif üye var YPG konusunda problemli olduğumuz. ABD, İngiltere ve biraz da Fransa. Amerika'nın oradaki varlığını devam ettiriyor. Biz her düzlemde bu sıkıntıyı gündeme getiriyoruz. Bunun ittifakın ruhuna aykırı olduğu, Türkiye'nin böyle bir gerçeklikle yaşamayacağı konusunda mümkün olan en üst diplomasiyi yürütüyoruz.

Karşı taraf size anlamsız davranıyorsa burada kendi çıkarından ziyade size yönelik kasıt olduğu açıktır. Ortaya koyacağınız başka davranış modelleri var.

Amerika ve İngilizlere hep şunu söylüyoruz; sizin terörle mücadelede hassasiyetin daha fazlasını biz PKK ile mücadelede taşıyoruz. Bu tehdit kendi kendini kaldırana ve başka şekilde kaldırılana kadar devam edeceğiz. Belli bir anlayış düzeyine ulaştığımızı düşünüyorum.

HAKAN FİDAN'IN OKUDUĞU KİTAP

Fidan ayrıca son dönemde okuduğu kitapların sorulması üzerine şunları söyledi:

"Süreç içerisinde din, felsefe, psikoloji tarih ve her türlü metni okuyorsunuz.

Bir dönem geliyor aynı anda 3-4 kitap okuyorsunuz. 

Geçenlerde Çin'le ilgili, Çin kültürüyle ilgili çok orjinal bir kitap. Ağır çekimle gidiyorum, çünkü onunla kavga ediyorum sürekli seyahatler esnasında. Yatakta da başucumda okuyorum. "I Ching" diye bir kitap. 

Değişimler kitabı. "Book of Changes" diye İngilizceye tercüme edilmiş. 1920'lerde 30'larda 25-26 sene Çin'de kalan Alman Sinolog var Richard Wilhelm diye. Bu kitap MÖ 1150'lerde varoluşa gelen bir kitap." 

I CHİNG NEDİR? I CHING KONUSU NEDİR?

Değişimler Kitabı veya Değişimler Klasiği olarak çevrilen I Ching veya Yijing, Çin klasiklerinin en eskileri arasında yer alan eski bir Çin kehanet metnidir.

Kitap, 18. ve 20. yüzyıllar arasında, Batı'nın Doğu Asya felsefi düşüncesini anlamasında etkili bir rol üstlenmiştir.

Bir kehanet metni olarak I Ching, Çin'de I Ching kehaneti olarak bilinen ve civanperçemi saplarından oluşan demetlerin manipüle edilerek 6 ile 9 arasında değişen altı adet rastgele sayı kümesinin elde edildiği bir tür ruhbanlık için kullanılır. Olası 64 kümenin her biri, I Ching'de bakılabilen bir heksagrama karşılık gelir. Heksagramlar Kral Wen dizisi olarak bilinen bir sıraya göre düzenlenmiştir. I Ching'de bulunan okumaların yorumlanması yüzyıllar boyunca tartışılmış ve tartışılmaktadır. Birçok yorumcu kitabı sembolik olarak, genellikle Konfüçyüsçülük, Taoizm ve Budizm tarafından bilgilendirildiği gibi ahlaki karar verme konusunda rehberlik sağlamak için kullanmıştır. Heksagramların kendileri genellikle kozmolojik bir anlam kazanmış ve yin ve yang ve Wu Xing gibi değişim süreçleri için kullanılan diğer birçok geleneksel isimle paralel hale getirilmiştir.


Haber Kaynağı : 12punto

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Putin Rusya savaş