İPA Başkanı Buğra Gökce Türkiye’yi bekleyen tehlikeye dikkat çekti! ‘Böyle devam ederse Suriyeliler…’
Türkiye'deki gecici sığınmacı statüsündeki Suriyeliler'in doğurganlık hızının 5,3 seviyesinde olduğuna dikkat çeken İPA Başkanı Buğra Gökce, "Suriyelilerin ortalama yaşı 22,3 ve Suriyeli nüfusun yüzde 18,6’sı 15-24 yaş grubunda. Dinamik böyle devam ederse Türkiye’de yaşayan nüfusun önemli bir kısmı Suriyeliler olacak" ifadelerini kullandı. Doğurganlık hızının düşmesinin en temel sebebinin ekonomi olduğunu vurgulayan Gökce, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) sosyal belediyecilik kapsamında hayata geçireceği projeleri sıraladı.
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, her ailede 3 çocuk olması gerektiğini her fırsatta tekrar ederken, ekonomik kriz nedeniyle Türkiye'de doğum oranları rekor seviyelere geriledi.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre 2001 yılında 2,38 olan doğurganlık hızı, yani bir kadının yaşamı boyunca dünyaya getirdiği ortalama çocuk sayısı, 2023 yılında 1,51’e düştü.
İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Buğra Gökce, nüfusun yaşlandığına vurgu yaparak, Türkiye'yi bekleyen tehlikeye dikkat çekti.
"BÖYLE DEVAM EDERSE TÜRKİYE'DE YAŞAYAN NÜFUSUN ÖNEMLİ BİR KISMI SURİYELİLER OLACAK"
Kendisine ait X hesabından paylaşım yapan Gökce, "Geçici sığınmacı statüsündeki Suriyelilerin doğurganlık hızı 5,3 seviyesinde. Suriyelilerin ortalama yaşı 22,3 ve Suriyeli nüfusun yüzde 18,6’sı 15-24 yaş grubunda. Dinamik böyle devam ederse Türkiye’de yaşayan nüfusun önemli bir kısmı Suriyeliler olacak" ifadelerini kullandı.
Türkiye'deki doğurgnlık hızının düşmesinin temel sebebinin ekonomik kriz olduğunun altını çizen Gökce, "Kentli nüfusun artışı ve yoksullaşma hem evlenme oranını düşürüyor hem de ekonomik kaygılarla çocuklarına bakamayacağını düşünenler daha az çocuk yapıyor" ifadelerini kullandı.
Gökce, bu doğrultuda İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) hayata geçireceği sosyal belediyecilik projelerini sıraladı.
Gökce'nin paylaşımının tamamı şöyle;
"Türkiye nüfusu yaşlanıyor, doğurganlık hızı düşüyor, nüfus verileri demografik bir tehditle karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor.
Nüfusu korumak için doğurganlık hızının en az 2,1 olması gerekiyor. Bu hızın altına düşüldüğünde nüfus azalıyor.
2002 yılında Türkiye’de doğurganlık hızı 2,1 iken 2023’te 1,51’e düştü.
Aynı dönemde annelerin ortalama yaşı 26,8’den 29,2’ye çıktı. Yaşlanma eğilimi arttıkça doğurganlık hızı da düşüş yaşayacak.
Dünyada doğurganlık hızı ortalaması 2,4. Bugün Türkiye doğurganlık hızı bakımından Danimarka (1,8), Fransa (1,8), ABD (1,8), İngiltere (1,7), Almanya (1,6) gibi ülkelerin gerisinde.
Ankara, İstanbul ve İzmir’de doğurganlık hızı 1,2 seviyesinde. Bu seviye Andorra ve Güney Kore hariç dünyadaki tüm ülkelerin altında.
Geçici sığınmacı statüsündeki Suriyelilerin doğurganlık hızı 5,3 seviyesinde. Suriyelilerin ortalama yaşı 22,3 ve Suriyeli nüfusun yüzde 18,6’sı 15-24 yaş grubunda. Dinamik böyle devam ederse Türkiye’de yaşayan nüfusun önemli bir kısmı Suriyeliler olacak.
Doğum hızının azalması ve nüfusun yaşlanması emeklilik sisteminden sosyal sigortalar sistemine, istihdamdan üretime birçok alanda büyük sorunlar üretecek. Demografik değişimin yaratacağı büyük krizler için şimdiden adım atılması, sosyal güvenlik sisteminin daha yaşlı ve daha küçük hanelerde yaşayan nüfusun ihtiyaçlarına uygun olarak tasarlanması gerekiyor.
YALNIZ YAŞAYANLARIN SAYISINDA ARTIŞ
Türkiye’de yalnız yaşayanların sayısı 10 yılda 2,9 milyondan 5,2 milyona çıktı. Sadece İstanbul’da 1 kişinin yaşadığı hane sayısı 933 bin. Merkezi ve yerel yönetimler açısından evde bakım hizmetlerinin arttırılması bir görev olurken, konut üretiminin de değişen yapıya uygun hale gelmesi, daha küçük, bakımı daha kolay dairelerin üretilmesi gerekiyor.
Doğurganlık hızının düşmesinin en önemli sebebi ekonomi. Kentli nüfusun artışı ve yoksullaşma hem evlenme oranını düşürüyor hem de ekonomik kaygılarla çocuklarına bakamayacağını düşünenler daha az çocuk yapıyor.
Bu yüzden İstanbul Büyükşehir Belediyesi sosyal belediyecilik anlamında büyük bir atılım yapıyor.
? Bir yıl içinde doğrudan 600 bin haneye toplam 4 milyon kez sosyal destek sağlayacağız.
? Yeni evlenecek çiftler yuvalarını kursun diye 5 yıl içinde toplam 100 bin çiftimize tek seferlik 30 bin TL destek sağlayacağız. 2019’dan beri verdiğimiz Yenidoğan Destek paketini üç kata çıkaracağız.
? 10 bin haneye bez ve mama desteği, 100 bin anne adayına hamile destek paketi verdik.
? 0-4 yaş arası çocukları olan annelere ücretsiz ulaşım imkanı sunan Anne Kart uygulamasının kullanıcı sayısı 650 bini geçti. Bu uygulama son sürat devam ediyor.
? 100 bin engelli, şehit çocuğu veya ebeveyn kaybı yaşamış, yoksulluk durumu bulunan ilkokul, ortaokul, lise ve iyileştirme merkezlerinde eğitim ve öğrenim gören öğrencilerimize 3 bin TL eğitim desteği vereceğiz.
? Öğrencilerimize 2 milyon beslenme destek paketi sağladık. 39 ilçede destek paketi sağlamaya devam edeceğiz."
?? Türkiye nüfusu yaşlanıyor, doğurganlık hızı düşüyor, nüfus verileri demografik bir tehditle karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor.
— Dr. Buğra Gökce (@gokcebugra) May 18, 2024
?? Nüfusu korumak için doğurganlık hızının en az 2,1 olması gerekiyor. Bu hızın altına düşüldüğünde nüfus azalıyor.
?? 2002 yılında Türkiye’de… pic.twitter.com/PgVeRsd7Sj
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar
Serdar Ortaç: Sol kolumu kaybettim, artık ölmek istiyorum
Bu hafta Avrupa’da sadece Başakşehir kazandı
Bahçeli'nin teröristbaşı açılımı çöpe gider!..
İstanbul'da İSPARK otopark ücretlerine büyük zam
Kararsız seçmen oranı yüzde 30'u aştı
Reyting sonuçları açıklandı! 12 Aralık 2024 Perşembe birincisi kim oldu?
Narin Güran cinayetinde şok edici iddialar: Uygunsuz şekilde mi gördü?
Milli Piyango 2025 büyük ikramiye ne kadar?
Bulgaristan ve Romanya, Schengen'e tam üye oldu
500 ve 1000 TL'lik banknotlar basılacak mı?