İstanbul Barosu'ndan Taksim yasağına tepki: 'Valilik kanunu Anayasa Mahkemesi kararını hiçe sayıyor'
İşçiler için simgesel bir öneme sahip olan Taksim Meydanı’nın bu yıl da kapatılmasına tepki gösteren sendikalar ve meslek örgütleri 1 Mayıs’ta Taksim’de buluşmaya kararlı. Söz konusu Taksim yasağı kararına tepkisini gösterenler arasına İstanbul Barosu da katıldı. Barodan yapılan açıklamada "Valilik kanunu Anayasa Mahkemesi kararını hiçe sayıyor" ifadeleri kullanıldı.
İstanbul Barosu'nun Taksim açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününün Taksimde Kutlanması hususunda, İçişleri Bakanlığı’nın “Toplantı ve gösteri yürüyüşü demokratik bir haktır ve bu hak anayasamız tarafından güvence altına alınmıştır. Toplumumuzun huzurunu, kamu düzenini aksatmamasıdır, başkalarının hak ve özgürlüklerini engellememesidir.
Bu yıla gelirsek; 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle 55 ilimizde 103 başvuru yapılmıştır ve bunların tamamına izin verilmiştir. İstanbul için burada parantez açmak istiyorum. İstanbul’da 40 ayrı yer ve güzergah belirlendi. Taksim çağrılarına izin verilmeyecek, 1 Mayıs için uygun değildir” şeklindeki açıklaması basına yansımıştır.
2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu 3. maddesi “Herkesin önceden izin almaksızın, silahsız ve saldırısız olarak kanunların suç saymadığı belirli amaçlarla toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahip olduğu” hükmünü içermektedir. Ayrıca Anayasa Mahkemesi, 12.10.2023 gün ve 2016/14517 başvuru numaralı kararı ile 1 Mayıs'ın Taksim Meydanı'nda kutlanmasının engellenmesi nedeniyle gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine karar vermiştir.
Anayasa Mahkemesi Taksim'de kutlama yapılmasının engellenmesinin "Anayasa'nın 34. maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının engellenmesi" olduğuna hükmetmiştir. Söz konusu kararda, Taksim Meydanının 1 Mayıs İşçi Bayramı ile özdeş olduğu ve Taksim’de 1 Mayıs kutlamasını engellemenin hak ihlali olduğu ve hükümetin görevinin işçilerin ve yurttaşların 1 Mayıs’ı Taksim’de ve her yerde güvenli ve barış içinde kutlaması için gerekli önlemleri almak olduğu vurgulanmıştır.
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü 2010, 2011 ve 2012 yıllarında barışçıl bir şekilde Taksim'de kutlanmış ve bu gösterilerde hiçbir sorun yaşanmamışken, 2013 yılından beri hukuk kuralları hiçe sayılarak Taksim işçilere ve emekçilere kapatılmıştır. İstanbul Valiliği Taksim’de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününün kutlanmasını yasaklayarak hem kanunu hem de Anayasa Mahkemesi kararını hiçe saymaktadır. İdarenin yapması gereken Anayasa Mahkemesi’nin bu kararının gereğini yerine getirerek, 1 Mayıs’ın Taksim’de ve her yerde güvenli ve barış içinde kutlanması için gerekli önlemleri almaktır. Aksi durum yeni bir hak ihlali olacaktır.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar
Fatih Altaylı, Sözcü’deki istifaların perde arkasını anlattı
Bu hafta Avrupa’da sadece Başakşehir kazandı
Bugün kimin maçı var? 12 Aralık Perşembe Avrupa Ligi’nde bugün hangi maçlar var?
İstanbul'da İSPARK otopark ücretlerine büyük zam
Bahçeli'nin teröristbaşı açılımı çöpe gider!..
İmmobile ilk 11'de olacak mı? Bodo/Glimt-Beşiktaş maçı ne zaman, saat kaçta?
Kararsız seçmen oranı yüzde 30'u aştı
Reyting sonuçları açıklandı! 12 Aralık 2024 Perşembe birincisi kim oldu?
Narin Güran cinayetinde şok edici iddialar: Uygunsuz şekilde mi gördü?
Malmö-Galatasaray maçı Muhtemel 11'ler! Malmö-Galatasaray ne zaman, saat kaçta?