Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,0698
Dolar
Arrow
34,2356
İngiliz Sterlini
Arrow
44,4960
Altın
Arrow
2993,0000
BIST
Arrow
8.654

İstanbul'da yurt sorunu: Fiyatlar cep yakıyor

YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından İstanbul’da üniversite öğrencileri, yurt ve ev bulma telaşına düştü. Barınma maliyetleri ilçelere göre farklılık gösterirken, kiralar ve yurt fiyatları geçen yıla göre ciddi oranda arttı. YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından İstanbul’da üniversite öğrencileri, yurt ve ev bulma telaşına düştü. Barınma maliyetleri ilçelere göre farklılık gösterirken, kiralar ve yurt fiyatları geçen yıla göre ciddi oranda arttı.

İstanbul'da yurt sorunu: Fiyatlar cep yakıyor

İstanbul’da üniversite öğrencileri, 2024-2025 eğitim-öğretim yılı için yurt ve ev arayışına başladı. Merkezi ilçelerde ve üniversite kampüslerine yakın semtlerde kiralar 25-30 bin lira arasında değişirken, özel yurt fiyatları da yüzde 50’ye varan artışlarla öğrenci bütçelerini zorluyor.

ÖZEL YURT FİYETLARI YÜZDE 50 ARTTI 

2023-2024 eğitim-öğretim yılında 8 bin 500 lira ile 17 bin lira arasında değişen özel yurt ücretleri, bu yıl yüzde 50 oranında artış gösterdi. Şişli’de yurt fiyatları 12 bin lira ile 27 bin lira arasında seyrederken, Bakırköy’de 22 bin lira ile 24 bin lira, Zeytinburnu’nda ise 8 bin lira ile 36 bin lira arasında değişiyor. Devlet yurtlarındaki fiyatların ise Ağustos ayının son günlerinde açıklanması bekleniyor.

Şişli’deki bir özel öğrenci yurdu genel müdürü Ferhat Bay, "Yurt fiyatları oda tipi ve konseptine göre değişkenlik gösteriyor. Tek kişilik odalar 21 bin TL ile 23 bin TL arasında, iki kişilik odalar 18 bin TL, üç kişilik odalar ise 16 bin TL civarında" dedi. Bay, yurt doluluk oranlarının sonuçların açıklanmasının ardından hızla artacağını belirterek, yurt fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 40 ila yüzde 60 arasında arttığını ekledi.

EV KİRALARI CEP YAKIYOR 

Öğrenciler, ev kiralarının yüksekliği nedeniyle yurtlara yöneliyor. Beşiktaş, Şişli, Fatih ve Kadıköy gibi ilçelerde kiralar 25-30 bin lira arasında değişirken, Avcılar’da 10 bin lira ile 20 bin lira arasında daha uygun evler bulunabiliyor.

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nizameddin Aşa, "Beşiktaş’ta 2+1 daireler 25 bin lira ile 30 bin lira arasında değişiyor. Şişli, Fatih, Kadıköy ve Bakırköy’de fiyatlar ise 20-25 bin lira civarında" dedi. Aşa, öğrencilerin en çok Beşiktaş, Şişli, Fatih ve Kadıköy gibi merkezi ilçeleri tercih ettiğini vurguladı.

Tüm Yurt İşverenleri Sendikası Genel Başkanı Ahmet Baydar, İstanbul’daki özel yurt fiyatlarının yıllık 100 bin lira ile 300 bin lira arasında değiştiğini belirterek, doluluk oranlarının yüzde 60-65 seviyelerinde kaldığını açıkladı. Baydar, özel yurtların fiyat artışlarını ekonomik koşullar nedeniyle yapmak zorunda kaldığını ifade etti.


Haber Kaynağı : 12punto

YKS üniversite yurtları