Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

İsviçre Federal Gıda Güvenliği Dairesi'nin 'Beypazarı soda' kararına ilk yanıt: Bor seviyesi ne kadar?

İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik İşleri Dairesi, Beypazarı marka sodalarda aşırı seviyede bor tespit edildiğini bildirmiş ayrıca ürünün derhal satıştan çekildiğini ve geri çağırma işlemlerini başlatıldığını açıklamıştı. Beypazarı konuya ilişkin 12punto'ya yaptığı açıklamada, bor seviyesinin Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) belirlediği sınırlar içerisinde olduğunu söyledi.

İsviçre Federal Gıda Güvenliği Dairesi'nin 'Beypazarı soda' kararına ilk yanıt: Bor seviyesi ne kadar?

Burak DEMİRBAŞ-12punto.com.tr

İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik İşleri Dairesi, Beypazarı marka sodalarda aşırı seviyede bor tespit edildiğini ve  fetal gelişimin yanı sıra, doğurganlığı etkilediğinin düşünüldüğünü açıkladı.

Açıklamada, "Bu sebeple ürünün uzun vadede sağlık riski göz ardı edilemez" ifadelerine yer verilirken; sodanın İsviçre'deki dağıtımcısı BAK-SAN GmbH'nin ürünü derhal satıştan çektiği ve geri çağırma işlemlerini başlattığı bildirildi.

Söz konusu açıklamanın ardından Beypazarı gıda mühendislerinden Seyit Ahmet Saygıcı, 12punto'ya konuştu.

BEYPAZARI MADEN SULARINDA BOR MİKTARI NE KADAR?

Saygıcı, İsviçre'deki sınır bor değerinin 1mg/litre olduğunu Beypazarı sodalarındaki değerin ise 1.5-2 mg/litre seviyesinde olduğunu ancak Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından bu değerlerin 1.5, 2.4, ve 4 mg/litre şeklinde değiştiğini söyledi. 

Saygıcı, Türkiye'nin bor bakımından zengin olduğunu ve 75 ilde yapılan ölçümlerde 5.5mg/litre seviyesine kadar tespit edildiğini aktardı.

Saygıcı, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) 2010-11 yıllarında yaptığı açıklamada Avrupa genelinde de bu seviyenin 1mg/litreden fazla olduğunu ve birçok Avrupa ülkesine de ihracat yaptıklarını belirtti.

"ŞAHİT NUMUNE TALEBİNDE BULUNULMADI"

Saygıcı, Almanya'da da daha önce bu seviyenin yüksek çıktığını yeni yapılan ölçümlerde referans değere ulaşıldığını söyledi. Saygıcı son olarak; İsviçre'nin ölçüm sonrası, "şahit numune" talebinde bulunmadığını aktardı. 


Haber Kaynağı : Burak Demirbaş

Beypazarı Soda