Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,0698
Dolar
Arrow
34,2356
İngiliz Sterlini
Arrow
44,4960
Altın
Arrow
2993,0000
BIST
Arrow
8.654

Mehmet Şimşek en çok vergi kaçıran grubu açıkladı: Fiş kesmiyorlar...

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomi ve vergi kaçakçılığına yönelik açıklamalar yaptı. Şimşek, en çok vergi kaçıran grubun fırıncılar olduğunu söyledi.

Mehmet Şimşek en çok vergi kaçıran grubu açıkladı: Fiş kesmiyorlar...

Kayıt dışı ekonomiyle mücadele ve vergi kaçakçılığı konularında soruları yanıtlayan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi sistemindeki sorunlar hakkında açıklamalar yaptı. 

Türkiye Gazetesi'ne konuşan Şimşek, vergi vermek istemeyen bir zihniyetle mücadele ettiklerini ifade ederek, kayıt dışı ile mücadelede çapraz denetimin şart olduğunu vurguladı.

FIRINCILAR FİŞ VERMİYOR

Vergi kaçakçılığına dikkat çeken Şimşek, özellikle bazı sektörlerde ciddi sorunlar yaşandığını belirtti. Şimşek, "En düşük KDV ekmekte. Siz hiç fırıncının size fiş verdiğini gördünüz mü? En çok vergi kaçağının olduğu yerler fırıncılar. Günün başında da ortasında da sonunda fiş kesmiyorlar. Bir vatandaşımız büyükşehirlerden birinde 32 tane daire almış, bizde vergi kaydı yok. Yıl içinde 65 milyon liraya lüks araç alan binlerce vatandaşımız var. Çağırıyoruz, 'izah et' diyoruz ama izahları yok" dedi.

İSTEDİĞİMİZ MODELİ UYGULAMAK MÜMKÜN DEĞİL

Kayıt dışı ekonomiyi kontrol altına almak için yeni stratejiler geliştirdiklerini söyleyen Şimşek, çözümün çapraz denetimde olduğunu belirtti. "Çapraz denetim yapmadığımız müddetçe istediğimiz modeli uygulayamayız. Kredi kartı kullanımı ve vergide indirim gibi konularda üzerimize düşen stratejiyi yapacağız," diye ekledi.

Halkın dövize ve altına yönelmesinin nedenini açıklayan Şimşek, "Çünkü AK Parti hükûmetlerinin 10-15 yılı hariç 50 yıldır bu ülkede enflasyon çift haneli. Çift haneli enflasyon olunca vatandaş kendisini enflasyondan korumak için ya faize gidecek ya altına ya da dövize gidecek. Biz vatandaşı suçlayamayız, onların tercihlerine saygı duymak zorundayız" ifadelerini kullandı.

CARİ AÇIK VURGUSU 

Cari açığı çözmenin yolunun katma değeri artırmak olduğuna değinen Şimşek, enerjiye bağımlılığı azaltmanın önemine dikkat çekti. Bakan Şimşek, "22 yılda enerjiye 910 milyar dolar para harcanmış. Güneş ve rüzgar enerjisini değerlendireceğiz ve petrol, doğalgaz ithalatını azaltacağız" şeklinde konuştu. Ayrıca, katma değeri yüksek sektörlere yatırım yapılması gerektiğini vurgulayan Bakan Şimşek, kalıcı çözümler için kararlı olduklarını belirtti.

Bakan Mehmet Şimşek Şimşek, kayıt dışı ekonominin günlük hayatta nasıl işlediğini anlatmak için arkadaşının yaşadığı bir berber anısını paylaştı. Şimşek, "Arkadaşım İstanbul’da bir berbere gidiyor, 2.500 lira ücret ödemesi isteniyor ama kartla ödeme kabul edilmiyor. Esnaf, IBAN’ın kardeşine ait olduğunu söylüyor. Bu zihniyetle mücadele etmek zorundayız" dedi. Şimşek, bu tür durumların önüne geçmek için denetim elemanlarının sıkı bir şekilde çalıştığını belirtti.


Haber Kaynağı : 12punto

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek aktif vergisi Türkiye Fırıncılar Odası