Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
41,1866
Dolar
Arrow
37,9467
İngiliz Sterlini
Arrow
49,2524
Altın
Arrow
3823,0000
BIST
Arrow
9.523

Mehmet Uçum'dan 'yeni anayasa' mesajı! Kurtulmuş ve Yıldırım'a yanıt mı?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başdanışmanı Mehmet Uçum, “2023 Ruhuna Sahip Yeni Bir Anayasa” başlıklı yazısında "Yeni anayasanın Türk Milleti, Türk Vatandaşlığı, Devletin Dili yani resmi dil Türkçe üzerinden tartışma açarak Türkiye’yi bölme hedefli emperyalist projelere karşı mevcut güvenceleri koruyacağı ve güçlendireceği de kesindir" ifadelerini kullandı.

Mehmet Uçum'dan 'yeni anayasa' mesajı! Kurtulmuş ve Yıldırım'a yanıt mı?

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, her hafta sonu rutin bir şekilde kaleme aldığı yazılarında bir kez daha yeni anayasa tartışmalarına eğildi.

Eski Başbakan Binali Yıldırım, yeni anayasa tartışmalarının gölgesinde ilk dört maddeyi hedef alarak "Türklük" tanımının kaldırılmasını önermişti.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ise, 2024 yılının ekim ayında yaptığı açıklamada "Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü" tabirinin de değişmesi gerektiğini söyleyerek, "Devletin ülkesi olmaz. Devletin milleti olmaz. Bu metin, 'Milletin devleti ve ülkelisiyle bölünmez bütünlüğü' şeklinde ifade edilmelidir. Bu seçkinci, devletçi anlayışın da yeni anayasada milletin gücü üzerine yükselen bir devlet anlayışıyla yeniden ele alınmasının önemli olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullanmıştı. Kurtulmuş, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin sert tepkisinin ardından, sözlerinde geri adım atmıştı.

Mehmet Uçum, “2023 Ruhuna Sahip Yeni Bir Anayasa” başlıklı yazısında "Yeni anayasanın ruhu ne 1921 ne 1924’tür” ifadelerine yer verdi.

Yeni anayasanın 2023 ruhuna sahip olması ve Cumhuriyetin yüzüncü yılının timsali olarak görülmesi gerektiğini savunan Uçum, "Yeni anayasanın Türk Milleti, Türk Vatandaşlığı, Devletin Dili yani resmi dil Türkçe üzerinden tartışma açarak Türkiye’yi bölme hedefli emperyalist projelere karşı mevcut güvenceleri koruyacağı ve güçlendireceği kesindir" ifadelerini kullandı.

 

Uçum’un X hesabından paylaştığı yazısının tamamı şöyle:

“Yeni anayasa üzerine yapılan tartışmalara bakıldığında zaman zaman Cumhuriyet döneminin anayasal birikimine vurgular yapıldığı görülüyor. 

1921 Anayasası Kurtuluş sürecimiz bakımından, 1924 Anayasası ise Kuruluş sürecimiz açısından misyoner anayasalardır. Hakikaten Kurtuluş ve Kuruluşun kilometre taşı olan iki anayasa tarihine sahibiz. 

Darbe ürünü 1961 Anayasası ile halen yürürlükte olan yine darbe ürünü 1982 Anayasası da anayasal tarihe eklenmiştir. Anayasa tarihimiz açısından 1876 Anayasasını da anabiliriz. Hatta anayasal hareketler çerçevesinde değerlendirme yapılınca Islahat Fermanı (1856), Tanzimat Fermanı (1839) ve Sened-i İttifak (1808) da dikkate alınır.

Tüm bu metinlerin anayasacılık tarihimizde olumlu yanlarının yanısıra özellikle batıcılıktan etkilenen ve darbecilikten kaynaklanan olumsuz yönleriyle önemli yerleri vardır. Yani tarihsel olarak anayasal müktesebatımız her yönüyle güçlüdür.

Ancak Cumhuriyet’in yüzüncü yılı tamamlanmışken ülkemizin layık olduğu sivil, demokratik, özgürlükçü, kapsayıcı yeni anayasanın temel referanslarının ve ruhunun, devamlılığı sağlayan kurucu ilkeler hariç, bu anayasal birikimimizden çıkmayacağının da altını çizmek gerekir. Savaş koşullarında kabul edilen veya tek parti düzenine çerçeve oluşturan anayasalardan kurucu ilkeleri korumak dışında yeni anayasa için belirleyici seviyede esin almak hem mümkün değildir hem de uygun değildir.

Tarihsel birikimden faydalanmak önemlidir. Fakat bu birikimin günümüze taşınan kazanımlarını ve kurucu ilkelerini korumak, eksikleri ve hatalarından ise ders almak yaklaşımı doğru olandır. 

Yüzyılı aşan milli bağımsızlık mücadelemizin ve anayasal birikimimizin kazanımları; Cumhuriyet, Üniter Yapı, Laiklik, Hukuk Devleti, Demokrasi ve Başkanlık Sistemidir. Yeni anayasa da elbette bu kurucu ilkeler ile kazanımları esas almalı ve güçlendirmelidir. 

Kurucu ilkelerimiz ve kazanımlarımız milletin birliğini sağlamış, halkımızın gücünü artırmıştır. 

Milli egemenlik ilkesi devletimizin şeklini cumhuriyet olarak belirlemiştir. 

Merkez-yerel yönetim birliği devletimizin yapısını üniter yapı olarak tayin etmiştir. 

Milli egemenliğin eksiksiz olarak halk iradesiyle kullanılması güvence altına alınmıştır. 

Halkımızın oy gücü artırılarak demokrasimiz güçlendirilmiştir. Sistemsel esaslar toplumsal meşruiyet ilkesine bağlanarak demokrasimizin en yüksek kapsayıcılığa ulaşmasının imkanları oluşturulmuştur. 

Yeni anayasanın bu bakış açısıyla ele alındığında;

- tüm kurucu ilkelerimizi ve kazanımlarımızı koruyacak, 

- sistemsel uyumu ve iç tutarlılığı sağlayacak, 

- çağa uygun hak ve özgürlükler düzeniyle yeni kazanımlar getirecek 

bir içeriğe sahip olması beklenir,  öyle olacağına da şüphe yoktur.

Ayrıca yeni anayasanın Türk Milleti, Türk Vatandaşlığı, Devletin Dili yani resmi dil Türkçe üzerinden tartışma açarak Türkiye’yi bölme hedefli emperyalist projelere karşı mevcut güvenceleri koruyacağı ve güçlendireceği de kesindir. 

Sonuç olarak yeni anayasanın ruhu ne 1921 ne 1924’tür. Yeni anayasa 2023 ruhuna sahip olmalıdır ve Cumhuriyetimizin yüzüncü yılının timsali olarak görülmelidir. 2053 ve 2071 vizyonlarımıza uygun olarak geleceği de kucaklayan bir felsefeyle hazırlanmalıdır.”


Haber Kaynağı : 12punto

1921 Anayasası 1924 Anayasası Binali Yıldırım Mehmet Uçum Numan kurtulmuş yeni anayasa
English Guru