Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Meta montaj skandalındaki ağı ortaya çıkardı: Muhalefete karşı milyonlarca liralık reklam harcaması yapılmış!

14 ve 28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçimleri sürecinde birçok montaj video sosyal medya mecralarından hızla yayıldı. Muhalefet konuya ilişkin tepkilerini seçimin ikinci turuna saklarken Meta, montaj ağına ilişkin bir rapor yayınladı. Raporda manipülasyon için milyonlarca lira harcandığı ortaya çıktı.

Meta montaj skandalındaki ağı ortaya çıkardı: Muhalefete karşı milyonlarca liralık reklam harcaması yapılmış!

Seçim döneminde muhalefete karşı yapılan montaj videoların arkasından büyük bir ağ çıktı. Üstelik bu ağın yüzbinlerce dolar harcadığı ve birbirleriyle ilişkili olduğu tespit edildi.

Gazeteci Altan Sancar, Meta'nın yayınladığı son rapora ilişkin sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulundu. Sancar şunları aktardı:

ÖDEMELER TÜRK LİRASI İLE YAPILMIŞ

"Seçim döneminde yayılan montaj videoların arkasından büyük bir ağ çıktı. Üstelik yüzbinlerce dolar harcayan hesaplar. 

Facebook ve İnstagram'ın da bünyesinde olduğu Meta'nın yayınladığı son rapora göre, Türkiye'de çok sayıda Facebook ve İnstagram hesabı manipülasyon yaptığı gerekçesi ile kapatıldı. Hesapların çoğu siyaset ve sağlık alanında(Covid-19) manipülasyon yaparken, seçim döneminde faaliyetleri bilinen hesaplar da bunlar arasında yer alıyor. Bir milyon dolara yakın reklam ödemesi yapan bu manipülatif kaynaklar, ödemelerin büyük bir bölümünü Türk lirası ile yapmış. 

HESAPLAR ARASINDAKİ BAĞLANTI ORTAYA ÇIKTI

Rapordaki en dikkat çeken noktalardan biri ise Kılıçdaroğlu'nun seçim öncesi yayınlanan meşhur montajlı videolarını dolaşıma sokan Büyük Türkiye Sayfası adlı sayfanın da yer alması.

Bu sayfa ile birlikte Büyük Türkiye, Marginale, Genç Mürteci Paylaşımları, Diriliş Büyük Türkiye ve Gönül Adamı adlı sayfa ve hesaplar arasında bağlantı tespit edilmiş. Üstelik bu hesapların aynı anda Twitter, TikTok, Facebook ve İnstagram'da da hesaplarının olduğuna dikkat çekilmiş. 

Bu listede yer alan hesapların da içinde olduğu ağın Meta'da 667 bin dolarlık reklam harcaması yapıldığına da vurgu yapılmış. 

CHP 21 GÜN SONRA HAREKETE GEÇMİŞTİ

Söz konusu hesapların montaj video yayınladığını ve reklam ile bunu yaygınlaştırdığını birçok haber sitesindeye alırken yer alırken CHP konuyla ilgili hukuki süreçleri 21 gün sonra başlatmıştı.

BİNLERCE KİŞİYE ULAŞMIŞLAR

Raporda Türkiye'deki 34 Facebook hesabı, 49 sayfa, 107 grup ve 12 Instagram hesabının kapatıldığı; Bu hesapların AKP'ye destek verdiği, muhalefet hakkında eleştirel yorumlarda bulunduğu belirtildi. Arkasındaki kişilerin seçimler öncesinde manipülatif içerikler ürettiği 1.9 milyon hesabın bu sayfalardan biri veya daha faha fazlasını takip ettiği 1 milyondan fazla kişinin bu gruplara katıldığı ve bugünün kuruyla yaklaşık 583 bin lira (21.000 USD) reklam harcaması yaptıkları belirtildi.

MAKİNE ÖĞRENİMİ İLE PROFİL OLUŞTURULMUŞ

Raporda ayrıca 'koordineli' bir şekilde çalıştıkları tespit edilen bu hesapların makine öğrenimi teknikleriyle profil fotoğrafları oluşturduğu ortaya çıktı.

MİLYONLARCA LİRALIK REKLAM HARCAMASI

Raporda ; Muhalefet, ABD, AB karşıtı ve AKP politikalarıın destekleyen manipülatif içerikler oluştulduğuna yer verildi. 60 Facebook hesabı 37 sayfa, 2 grup ve 20 Instagram hesabı kapatılırken bu hesapların bugünkü kurla 18.5 milyon lira (667.00 USD) harcama yaptıkları tespit edildi.


Haber Kaynağı : 12punto

META manipülasyon muhalefet CHP