Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Rauf Denktaş İstanbul'da anıldı

Kıbrıs Türklerinin Mücadele önderleri Dr.Fazıl Küçük ve Rauf Raif Denktaş, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı, Kıbrıs Türk Kültür Derneği İstanbul Şubesi ve Kıbrıs Platformu tarafından ortaklaşa düzenlenen programla anıldı.

Rauf Denktaş İstanbul'da anıldı

İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nde, 13 Ocak 2023 günü gerçekleştirilen program, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı adına Metin Köse, Kıbrıs Türk Kültür Derneği İstanbul Şube Başkanı Zehra Bilge Eray ve KKTC İstanbul Başkonsolosu Fatma Demirel’in açılış konuşmalarıyla başladı.

Aydınlar Ocağı Başkanı Prof.Dr.Mustafa Erkal’ın yönettiği sempozyumun ilk konuşmacısı E.Büyükelçi Ertuğrul Kumcuoğlu, geçmişten günümüze Kıbrıs sorununun tarihsel ve siyasi boyutlarını anlattı. Dr.Fazıl Küçük ve Rauf Denktaş’ın, Kıbrıs Türklüğünün var olma mücadelesindeki öncülüklerini örnekleriyle anlattı.

Av.Hüseyin Özbek, Osmanlı İmparatorluğunun siyasi sınırları içindeki Kıbrıs’ın 1878 Berlin Konferansı sonrası İngiltere’nin eline geçmesinin nedenlerini anlattı. Birleşik Krallık açısından, Akdeniz egemenliği, Süveyş kanalının denetimi ve Hindistan yolunun güvenliği için Kıbrıs’ın önemine dikkat çekti. 1960 Sonrası, Kısa süren Kıbrıs Cumhuriyeti denemesinin, Yunanistan’ın, adanın tümüne egemen olmak ve adadaki Türk varlığına son vermeye yönelik girişimleri nedeniyle başarısız olduğunu vurguladı.

1974 Kıbrıs Barış harekatı olmasa idi, Kıbrıs Türklerinin adadaki varlığının sona ermiş olacağını örnekleriyle anlatan Özbek, TMT’den KKTC’ye giden süreci anlattı. KKTC’den geri adım atılmamasını, Türkiye’nin tavrının, mevcut statükonun korunmasından yana olması gerektiğinin altını çizdi.

Annan Planının gerçekleşmesi halinde, Kıbrıs Türklerinin coğrafi alan ve nüfus homojenliği açısından büyük kayıplara uğramış olacağına dikkat çeken Özbek, o dönemde, Annan Planının Türk tarafına kabul ettirilmesi için Denktaş’ın tasfiye edilmek istendiğini örnekleriyle anlattı.

Kıbrıs Türklüğünün mücadele ve kurtuluş önderi, milli direniş simgesi Denktaş’ın unutulmaması ve unutturulmaması gerektiğini vurguladı.


Haber Kaynağı : 12punto

Fazıl Küçük Hüseyin Özbek Rauf Denktaş TMT