Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8412
Dolar
Arrow
33,9580
İngiliz Sterlini
Arrow
44,8874
Altın
Arrow
2747,0000
BIST
Arrow
9.771

Sahte üniversite skandalında yeni perde: Mağdurlar ödemeyi kredi kartıyla yapmış

Yeni Pazar Üniversitesi mağdurlarının Avukatı Dilara Damla Öksüz, 12punto’ya özel açıklamalarda bulundu.

Sahte üniversite skandalında yeni perde: Mağdurlar ödemeyi kredi kartıyla yapmış

H. Deniz YILMAZ - 12punto.com.tr

Arnavutluk, Sırbistan ve Karadağ'da faaliyet yürüttüğü belirtilen ve uzaktan eğitim verdiği öne sürülen Yeni Pazar Üniversitesi’nin sahte olduğu, rektörü Ali İlseven’in de lise mezunu olduğu iddiası gündeme oturdu.

YÖK'TEN AÇIKLAMA GELDİ

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), söz konusu üniversiteye ilişkin 1 yıl önce suç duyrusunda bulunduklarını açıkladı.

MAĞDURLARIN AVUKATI 12PUNTO'YA KONUŞTU

Hayali üniversitenin mağdurları adına İstanbul Anadolu Adliyesi’ne suç duyurusunda bulunan Avukat Dilara Damla Öksüz 12punto’ya konuştu.

Öksüz, soruşturma açıldıktan sonra mağdur olduğunu söyleyen 100’lerce kişiden telefon aldığını söyledi.

MAĞDURLAR ÖDEMEYİ KREDİ KARTIYLA YAPMIŞLAR

Mağdurların şikayetlerini aktaran Avukat Öksüz, üniversiteye site üzerinden başvuru yapıldığını belirterek şunları söyledi:

“Kendilerini rektör olarak tanıtan kişiler Instagram üzerinden reklam yapıyor. Yardımcıları var. Şirket zaten Ali İlseven’in eşinin (Damla İlseven) üzerine. Onunla iletişime geçip kredi kartı ve havale/EFT ile ödeme yapıyorlar. ‘Siz hiç gelmeden uzaktan online eğitim ile size diploma veriyoruz’ diyorlar."

“ERKEN DİPLOMA İÇİN EKSTRA PARA İSTİYORLAR”

Mağdurların 2 ile 4 bin euro arasında ödeme yaptıklarını ifade eden Avukat Ölsüz, “Erken diploma için ekstra istedikleri paralar var” dedi.

Hayali üniversitede psikoloji ve hukuk bölümlerinin olduğunu söyleyen avukat, üniversitenin mütevelli heyeti olmadığına dikkat çekti.

İDDİALARIN ODAĞINDAKİ ALİ İLSEVEN’DEN AÇIKLAMA

Rektör Ali İlseven, hakkındaki iddiaların ardından kendisine ait sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Novi Pazar Uni yazılı binanın önünden video çeken İlseven, şöyle konuştu:

“4 bin euroya üniversite diploması veriyor diye hakkımda haber çıkardılar. Lütfen bunu ödeyen gelsin yüzde 200 hatta yüzde 1000 iade edeyim. Biz hiçbir şekilde lisansı 4 bin euroya satmadık.

Burada örgün okuyan 8 dalda 27 ülkeden öğrenciler vardı. Ama Türkiye'den örgün kabul etmiyorum. YÖK'ün müfredatı olmayan bir öğrenci bana asla örgün gelemez."

Hakkındaki iddiaları haberleştiren medya kuruluşlarına tepki gösteren İlseven, kimseden lisans bedeli için harç almadığını söyledi.

NE OLMUŞTU?

Uzaktan eğitim verdiği ve 4 bine yakın öğrencisi bulunduğu iddia edilen Yeni Pazar Üniversitesi’nin sahte olduğu, rektörünü Ali İlseven’in ise lise mezunu olduğu iddia edildi. Mağdurlar, Avukat Dilara Damla Öksüz aracılığıyla İstanbul Anadolu Adliyesi’ne suç duyurusunda bulunmuştu.

Dilekçede, "Dolandırıcılık ağı, internet üzerinden kurdukları, sahte üniversite siteleri ile yürütülmektedir. Ali İlseven ve Damla İlseven, devlet kurumlarını ve üniversiteleri taklit eden internet siteleri kurarak, kayıt olan insanlara sahte diploma vermektedir. Bu diplomaların da Türkiye'de YÖK denkliği bulunduğu, 168 ülkede geçerli olduğu algısını yaratmaktadır. Hiçbir akademisyeni olmayan, kampüsü olmayan, mütevelli heyeti olmayan ve hiçbir hükmü olmayan üniversite görünümlü internet siteleri kurup hukuka aykırı biçimde faaliyet göstermektedir" ifadelerine yer verilmişti.

Gelişmelerin ardından Yükseköğretim Kurulu (YÖK), söz konusu üniversiteye ilişkin 2023 yılında suç duyurusunda bulunduklarını bildirdi.

YÖK'ün açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"Kurulumuz, yurt dışında öğrenim görmek isteyen vatandaşlarımızı bilgilendirmek amacıyla tanınan yükseköğretim kurumları listesini erişime açmış olup e-Devlet sorgulamalarında veya doğrudan kurulumuza başvurularda bu konuda bilgi alınabilmektedir. Ayrıca Kurulumuz denklik birimi web sayfasında kayıt dönemlerinden önce yurt dışında eğitim görmek isteyen adayları uyarıcı ve bilgilendirici açıklamalar yapılmaktadır.

"YENİ PAZAR ÜNİVERSİTESİ HAKKINDA 2023'TE SUÇ DUYURUSU YAPILDI" 

Kurulumuz, yapmış olduğu bu bilgilendirmeler dışında, yanıltıcı veya gerçeğe aykırı açıklama ve ilanlarla adayları kayıt yaptırmaya teşvik eden kişi ve kurumlara karşı faaliyetlerinin engellenmesi ve cezalandırılmaları için yetkili makamlara suç duyurusunda da bulunmaktadır. Nitekim bugünlerde haberlerde 'Yeni Pazar Üniversitesi' olarak yer alan suistimallere ilişkin, yaklaşık bir yıl önce, 17 Ağustos 2023'te Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç ihbarında bulunulmuştur. Kurulumuz bu konularda vatandaşlarımızın mağdur olmaması için gerekli bilgilendirme ve uyarıları titizlikle yapmakta ve gerekli hukuki yolları işletmektedir."


Haber Kaynağı : H. Deniz Yılmaz

Ali İlseven Yeni Pazar Üniversitesi sahte üniversite Avukat Dilara Damla Öksüz