Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

12punto anbean takip etti... Sinan Ateş davası ertelendi: Hangi sanık ne söyledi?

Türkiye'de uzun süredir merakla beklenen Sinan Ateş cinayeti davası yarına ertelendi. Davanın ilk duruşması Ankara'da Sincan Cezaevi Kampüsü içerisindeki büyük duruşma salonunda görüldü. İşte 12punto'nun anbean duruşma salonundan aktardığı notlar...

12punto anbean takip etti... Sinan Ateş davası ertelendi: Hangi sanık ne söyledi?

Türkiye'nin merakla beklediği Sinan Ateş davasında ilk oturum tamamlandı. Dava yarın saat 09.00'dan itibaren görülmeye devam edecek. Davada, tüm sanıkların ifade vermesi ve davanın Cuma gününe kadar sürmesi beklenirken Mahkeme Başkanı, duruşmanın bu hızla devam etmesi halinde daha erken bitebileceğini ifade etti.

Gazeteci ve 12punto.com.tr yazarı Müyesser Yıldız davadaki gelişmeleri dakika dakika aktardı.

Ayşe Ateş'in avukatı, Gelenbey'e aracı park ettikleri otoparkın sahibinin, bir tanıdığına, "Ankara'ya icraata gittiler." şeklinde mesaj attığını belirtip buna ilişkin soru sormaya başlayınca Mahkeme Başkanı araya girip şunları söyledi

"Sorunun da bir sırası var Avukat Bey. Madem sordunuz, ben sorayım. Otopark sahibi bu lafı diyebiliyorsa bir bildiği var. Sen bilmiyor muydun Eray'ın niçin gittiğini?"

16.30 Duruşmada ilk oturum tamamlandı. Dava yarın sabah saat 09.00'da devam edecek

'İŞKENCE' İDDİASI

16.24 Eray Özyağcı ile birlikte Ankara'ya gelen polislerden Aşkın Mert Gelenbey, Özyağcı'nın çocukluk arkadaşı olduğunu, Ankara'ya gideceğini belirtip, "Sen de gel, abini görürsün." demesi üzerine geldiğini anlattı. Mahkeme Başkanı, "Eray Özyağcı arandığını söylemedi mi?" diye sordu.

Gelenbey, "Bilsem ben onu asayiş ekiplerine teslim ederdim." karşılığını verdi.

Gelenbey, önceki ifadelerini ise "PKK'lılara yapılmayan işkence bana yapıldı." sözleriyle reddetti.

16.09 Tetikçi ve arkadaşlarının Zekeriya Asarkaya'nın evinde kalmasına aracılık eden Hakan Saraç da Ayşe Ateş'e başsağlığı, Sinan Ateş'e rahmet dileyip, "İlgim varsa dünyanın en büyük alçağı benim" dedi.

16.06 Bu saate kadar savunma yapan 6 sanıktan sadece Zekeriya Asarkaya, Sinan Ateş'e Allah'tan rahmet dileyip ailesi ve yakınlarına taziyede bulundu.

Suikast için Ankara'ya gelen sanıkların kaldığı evin sahibi olan Asarkaya, "Nasıl bu işin içindeyim, anlamadım. Rüyada gibiyim." dedi.

16.05 Sinan Ateş'in arkadaşı ve avukatı olduğunu belirten Ali Yücel de Demirbaş'a, "Beni niye araştırdınız? Benim evime de mi pankart asacaktınız?" diye sordu.

Demirbaş, "Güzel soru. Bana plakanız geldi, bunu sordum. Niye istendiğini bilmiyorum. İsteyene sorarsınız." karşılığını verdi.

15.08 Demirbaş, Ayşe Ateş hakkında bilgi toplayıp toplamadığına ilişkin soru üzerine de, "Hiçbir arkadaşımızın, hiçbir ülkücünün kadınla, çocukla işi olmaz" dedi.

AYHAN BORA KAPLAN AYRINTISI

15.05 Demirbaş, nerede yakalandığı sorusuna şu cevabı verdi:

"Yılbaşını ablamın Bağlıca'daki evinde geçirecektik. Eksiklikleri almak için markete gittim. Bir anda polisler etrafımı sardı. Gözaltına alan, Bora Kaplan davasında adı geçen müdür Kerem Gökay Ener'di.

"O polislerin arasında komiser Mustafa Emre Aykan da vardı. Şimdi burada o komiserle nasıl suç ortağı olacağım?"

14.58 Tolgahan Demirbaş, bazı sanık avukatlarının soruları üzerine Sinan Ateş için hiçbir zaman, "Kalemi kırıldı." ifadesini kulanmadığını söyledi.

14.50 Tolgahan Demirbaş, tahliye talebi olup olmadığı sorusunu cevaplandırırken de, "Maktulün çocukları kadar mağdur değil; ama çocuğum, ailem mağdur. Tabii ki tahliye talep ediyorum." dedi.

14.48 Başkan'ın Sinan Ateş'in uçuş bilgilerini niye araştırdığını sorması üzerine Tolgahan Demirbaş şunları anlattı:

"Cep telefonumu olayla alakam olmadığını göstermek için şifresiyle polise teslim ettim. O bilgiler 8 ay önce yaşanmış bir olaya ait, bu olayla ilgisi, irtibatı yok."

"8 ay önce üzüntü verici bir olay yaşanmış, camiada bir tepki, nefret oluşmuştu. Bulunduğu yere protesto pankartı asılmasıyla ilgili çalışma yapılmıştı."

"Maktulün uçuş bilgilerini kimseye atmadım. Havaalanına gitmedim. Hiçbir kamu görevlisinden bilgi almadım. Ülkemiz kabile devleti değildir."

14.36 Hakkındaki tüm suçlamaları reddeden Demirbaş, kimseyi azmettirmekten değil, bir camiayı zan altında bırakmak için kamuoyu baskısı ve algı operasyonuyla burada olduğunu öne sürdü.

14.35 Duruşmanın öğleden sonraki bölümü suikastı organize ettiği öne sürülen diğer sanık, eski Ülkü Ocakları yöneticisi Tolgahan Demirbaş'ın savunmasıyla başladı.

14.23 Duruşmanın öğleden sonraki bölümü başlamadan önce bir sanık, "İsmail Saymaz" diye bağırdıktan sonra, "Sen teröristlerin sözcülüğünü yap." sözleriyle Saymaz'a tepki gösterdi.

Duruşmaya 14.15'e kadar ara verildi.

13.29 Müşteki avukatlarından birinin, “Başkalarının alacak verecek işlerini çözdüğünüzü anlatıyorsunuz. Peki alacağınız olduğunu söylediğiniz Sinan Ateş meselesinde neden kendiniz değil de bir tetikçi gönderdiniz?” sorusuna Doğukan Çep’in yanıtı:

“Tetikçi değil kardeşim. Benim tetik parmağım da iyi çalışıyor. Kendim de gidebilirdim. Çok PKK’lı ve MLKP’li öldürdüm.” (Ersin Eroğlu)

13.26 Bir başka müşteki avukatı, Eray Özyağcı'nın bir tutukluluğunun gözden geçirmesi sırasında verdiği ifadede, "Rabbim böyle bir kahpeyi vurmayı bana nasip ettiği için hamdediyorum" dediğinı hatırlattı.

Doğukan Çep'ın cevabı, "Kızdım, bağırdım, bu ne ya. Değiştir dedim" oldu

Bir diğer müşteki avukatı da, "Yargıtay'da onanmış dosyanızı Sinan Ateş nasıl halledecekti?" diye sordu. Doğukan Çep, ikinci bir hakkı olduğunu iddia etti.

Çep'in, aynı avukatın, "Savcıya verilen ifadede..." diye başlayan sorusunu kesip, "Savcı kim? Durdu Özel, Durmuş Ali Kaya." demesi dikkat çekti.

13.03 Doğukan Çep, bir müşteki avukatının, Sinan Ateş'le iletişim kurduğu telefon numarasına ilişkin sorusunu yanıtlarken, "Silahları kim kaçırdıysa telefonu da o kaçırdı" diye konuştu.

12.44 Çep de tahliye talebinde bulunmazken Sinan Ateş'in yanındaki Selman Bozkurt'un mermisiyle karnından vurulduğunu iddia etti.

12.33 Doğukan Çep, suikastle ilgili yayınlarından dolayı Sözcü gazetesi ve Halktv'ye tepki gösterirken de, "Böyle bir suikast olmaz." diye tekrarladı.

12.32 Doğukan Çep, "Suikast yapmaya gelen adam ayaklarına sıkmaz; gelir arkasından, sırtından atarım. Kimse de görmez." diye de ekledi.

12.23 "Paramı alamayınca 'Ben bunu ayaklardan vuracağım.' dedim. Eray da yanımdaydı, 'Ben yaparım.' dedi. Öldürmeye göndersem, 'Öldürmeye gönderdim.' derim. Allah'tan başka kimseden korkum yok. Öldüğü için üzgünüm. İstemezdim. Nasıl öldüğünü de bilmiyorum."

12.22 Sinan Ateş'ten alacağını alamadığı için vurdurduğunu öne süren Çep şöyle konuştu:

12.15 Çep, Başkan'ın sorusu üzerine cinayeti kendisinin azmettirdiğini söyledi.

12.12 Çep, "Başımdan geçenleri anlatıyorum." karşılığını verince de Başkan, "Bizi ilgilendirmiyor, hikaye anlatma." diye bağırdı.

12.03 Çep savunmasında Gezi eylemi sırasında kaç kişiyi vurduğunu anlatmaya başlayınca Mahkeme Başkanı, "Sen ne anlatıyorsun?" dedi.

KILIÇDAROĞLU'NDAN 'BURADAYIM' PAYLAŞIMI

Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Sinan Ateş cinayetinin azmettiricisi Doğukan Çep'in  'Bay Kemal nerede' sözlerine karşılık sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, "Buradayım" diyerek şunları söyledi: 

"Buradayım! Mahkeme salonunda katillerin ve arkanızdaki ağababalarınızın gözünün içine bakıyorum!"

'KENDİMİ CİNAYETİN ORTASINDA BULDUM'

12.10 Sanık Suat Kurt, cinayet suçlamasını kabul etmediğini belirterek, “Ben sadece Doğukan Çep’in bir kardeşine yardım ettim. Özyağcı ve Balkaya’yı tanımam. Doğukan tarafından dövüleceği, çok zor durumda ayağının yaralanacağını söyledi. Doğukan Çep’in ricası için yardımcı oldum. Dövülecek, kırılacak, yaralanacak benim meselem değil. Ben böyle bir şey yaşanacağını düşünemedim. Olaydan haberim olsa kimliğimle otele kaydımı yaptırmaz, mobese kameralarının karşısına kendimi bu kadar atmazdım. Kapüşonsuz gezmezdim. Bunun cinayet olduğunu bilsem otobüse binmez, taksiyle kaçardım” savunmasında bulundu. Olay günü otobüsle alandan ayrıldığını ve silah seslerini duyduğunu söyleyen Kurt, “Rahmetliği görünce üzüldüm, vicdan sahibiyim. Görünce Doğukan’ı aradım. ‘Adam ölmüş’ dedim, Doğukan da ‘Maalesef abi’ dedi. Herhangi bir talepte bulunmadım. Kendimi cinayetin ortasında buldum. Tahliyemi talep ediyorum” ifadelerini kullandı.

11.52 Duruşma sırasında Suat Kurt'un savunması sürerken, Doğukan Çep, gazetecilerin bulunduğu bölüme uzun süre bakarak tehdit eder gibi başını salladı. (Alican Uludağ)

Duruşmaya 11:20'ye kadar ara verildi.

"BU İŞİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ"

11:00 CHP lideri Özgür Özel duruşmaya verilen ara sonrası yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Bugün mahkeme salonunda 18 aya varan süredir adalet bekleyen bir eşin ve 2 kız evladının babası, hepimizin bu dava sürecinin ilk başından beri bilgilendiren Ayşe Ateş'in ve Sinan Ateş'in ailesinin adalet arayışına tanıklık etmek için geldik.

Sinan Ateş, Ülkü Ocakları'nın önceki dönem genel başkanıdır. Ankara'da başkentte hepimizin gözü önünde bir cinayet işlenmiştir.

Azmettirenlerin, az meşhur olanları bellidir, cinayete katkı verenler bellidir. İddianame, işin gittiği yerde kesilmiştir. 

Yarım, güdük, natamam bir iddianameyle görülmekte olan bir davayla karşı karşıyayız. 

Davanın duruşma düzeni açısından endişe edecek bir şey yok.  

Çok belli ki, çok görülüyor ki; ilk ifadelerden itibaren, "yanlış söylemişim, bunu hatırlamıyorum" gibi kendilerine verilen yeni vazifeyi yerine getiren tetikçilerle karşı karşıyayız.

Esas azmettiricilerle bağı kaldırmak için üst düzey bir çaba gördük. Bu işin peşini bırakmayacağız.

Dava görüldüğü müddetçe CHP'den en az iki Genel Başkan Yardımcısı takip edecek. Ben de fırsat buldukça takip edeceğim.

O cenazeyi orada bırakıp, sis perdesi indirmeye çalışanlar birileri tarafından korunuyor, kollanıyor ama iddianamede adı geçmesi gereken eski milletvekilleri, çeşitli yöneticiler, telefon irtibatı geçen yöneticilerin adı geçmiyor.

Biz bu sisin inmesine, bu cinayetin alelade bir cinayet olarak kalmasına seyirci kalmayacağız. Günü geldiğinde kimse kral çıplak demiyorsa, biz diyeceğiz."

10.55 Sanık Vedat Balkaya, daha önce verdiği ifadelerin doğru olmadığını belirterek şunları söyledi:

“Benim bildiğim alacak-verecek meselesiydi. Adam vurulacağı bana belirtilmedi. Adam vurulacağı, öldürüleceğini bilsem, hapisten yeni çıkmış birisi olarak işe girmezdim. Olaydan sonra İstanbul’a gittim. Kocaeli Emniyet’i gözaltına aldı. Ormanlık bir alana götürüldüm, işkence gördüm. Ankara Emniyeti’nde de işkenceler sürdü. Ben bu işin aslını Kocaeli Emniyet’te öğrendim. Ben birinin vurulacağını bilmiyordum” 

Balkaya, iddianamedeki ifadelerinin polisin çarpıtması olduğunu ileri sürerek, duruşmadaki ifadelerinin doğru olduğunu belirtti.

10:10 Mahkeme Başkanı'nın Özyağcı'ya yönelik, "Tahliye talebin var mı?" sözlerine Özyağcı, "Hayır efendim" diyerek karşılık verdi. 

Özyağcı ifadesinde, "Emniyet müdürü bana madem tasarladın, gel anlat bitsin" dediğini aktararak şunları söyledi: 

"Ben de abimi satmamak için bir hikaye anlattım. Okumadan imzaladım. Savcılığın odasına girdim. Savcı, 'bize hikaye anlatma, bu işin siyasi olduğunu düşünüyoruz. Eğer Devlet Bey'den talimat aldıysan söyle bizi uğraştırma' dedi. MHP'den 2 kişinin ismini ver seni kurtaralım bu dosyadan başsavcı olarak seni içeride de dışarıda da koruyacağız dedi"

Özyağcı ayrıca, "Bana fotoğraflar gösterdiler bilmiyorum dedim. Bana, ‘Sen kime güveniyorsun. Seçimden sonra çok şey değişir. Ben bu davanın kalemşörüyüm. Senin en ağır cezayı almanı sağlayacağım” dedi

09:56 Sinan Ateş davası ilk duruşmasında tetikçi olduğu iddia edilen Eray Özyağcı mahkemede verdiği ifadede, bu zamana kadar Doğukan Çep’i korumak için ifadelerinde hikaye anlattığını, Çep’i satmamak için doğru olmayan şeyler anlattığını söyledi. Eray Özyağcı, kendisinin Sinan Ateş’in sadece ayaklarına ateş ettiğini, arkasından gelen iki kişinin Sinan Ateş’i öldürmek üzere ateş ettiğini söyledi. Kendisinin şaşırdığını, Doğukan Çep’i arayıp, "bu işin içinde iş olmasın" dediğini söyledi (Nevşin Mengü)

09:35 MHP’nin davaya katılma talebi, "suçtan zarar görmedikleri gerekçesiyle" oy birliğiyle reddedildi. Karar sonrası salonda alkışlar yükseldi.

09:32 MHP avukatları davaya katılma talebinde bulundu.

09:24 CHP lideri Özgür Özel, eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş ile duruşma salonundan fotoğraf paylaştı.

Özel, "Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş suikasti davasını Sincan'da takip ediyoruz. Adalet tecelli edene, suikast üzerindeki sis perdesi aralanana kadar bu davanın takipçisi olacağız. Yanı başında olacağız demiştik, Ayşe Hanım adalet tecelli etmiştir diyene kadar yanı başındayız..." dedi.

09.19 Sinan Ateş cinayetinin azmettiricisi Doğukan Cep, 'Bay Kemal nerede' diye bağırdı. Jandarmalar tarafından salondan çıkartıldı. Mahkeme Başkanı'nın talebiyle yeniden duruşma salonuna alındı. (Timur Soykan)

09:00 Sinan Ateş davası duruşmasına gelen CHP lideri Özgür Özel ve Kemal Kılıçdaroğlu, Ayşe Ateş'in yanında oturdu. Duruşmanın başlamasını bekleniyor. 

Halk Tv'den İsmail Saymaz'ın aktardığına göre; Ayşe Ateş 5 koruma polisi ve çelik yelekle duruşmaya geldi! 

DAVANIN GEÇMİŞİ

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, 26 Nisan'da sadece 22 tutuklu sanık hakkında dava açmış, iddianameyi 7 Mayıs'ta kabul etmişti.

Yargılanacak 22 tutuklu sanık arasında eski Ülkü Ocakları yöneticileri Tolgahan Demirbaş, Emre Yüksel ve Serdar Öktem de bulunuyor.

İddianamede, tetikçi Eray Özyağcı ile onu olay yerine getiren ve kaçıran Vedat Balkaya ile Suat Kurt hakkında "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor

Sanıklardan ''silahlı eylemi organize ettiği'' iddia edilen Doğukan Çep ve şüpheli eski Ülkü Ocakları yöneticisi Tolgahan Demirbaş'ın ise ''suça azmettiren olarak maktüle yönelik toplu halde, iştirak halinde tasarlayarak kasten öldürme'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor.

Sanıklardan Zekeriya Asarlaya, Hakan Saraç, Ufuk Köktürk, Mehmet Yüce, Mustafa Uzunlar, Askın Mert Gelenbey, Murat Can Çolak, Osman Bayraktar, Caner Güney, Umut Ersoy, Çaglar Zorlu, Aytaç Ataç, Emre Yüksel, Serdar Öktem, Erdem Karadeniz, Alper Atay, Mustafa Ensar Aykal hakkında ise ''iştirak halinde islenen suça yardım eden fail olarak maktüle yönelik toplu halde, iştirak halinde tasarlayarak kasten öldürme'' suçundan hapis cezası isteniyor.

17 KİŞİNİN DOSYASI AYRILDI

Haklarında işlem yapılan 39 kişiden, yurt dışına çıkış yasağı getirilen diğer 17'si hakkındaki soruşturma ise ayrı bir dosya üzerinden sürdürülecek.

Bu kişiler arasında Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım ve Ülkü Ocakları Ankara İl Başkanı Ömer Şanlı, Ülkü Ocakları Genel Başkan Yardımcısı Burak Kılıç ile Ülkü Ocakları Ankara İl Başkan Yardımcısı Suat Yılmazzobu, eski Çubuk Ülkü Ocakları Başkanı Gürsel Horat, Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde komiser olarak görev yapan Talha Atalay, eski MHP Mersin Milletvekili ve eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Olcay Kılavuz yer alıyor

DAVAYA KİMLER KATILDI?

Bugünkü duruşmaya ise tutuklu sanıklar ve avukatları davanın müştekisi Selman Bozkurt ile Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş de katıldı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, CHP eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, İYi Parti Genel Başkanı Musavat Dervişoğlu , Sinan Oğan salonda yer aldı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinden sadece avukatların duruşmaya katılacağını açıklamıştı.

Duruşma nedeniyle cezaevi çevresinde ve içerisinde yoğun güvenlik önlemleri alınacak.

'KUMPAS TİYATROSU'

Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş yaptığı son paylaşımda ise şunları söyledi:

''Günlerdir MHP MYK üyeleri, Ülkü Ocakları yöneticileri, kiralık kalemler ve trol hesaplar tarafından ortaya sürülen ve dosyadaki delillerle uyuşmayan iddialar ve bugün de duruşma salonunda tutuklular tarafından bu iddialarla bire bir örtüşen ifadelerle topyekûn sergilenen kumpas tiyatrosu… Anlaşılan o ki bu siyasi cinayetin kökleri düşündüğümüzden daha derinde.

Berrak suyu bulandırmak, zaman kazanmak, mağduriyet devşirmek istediklerini biliyorduk. Ama ne gizlemeye çalıştıklarını, kimi, kimleri korumak için çabaladıklarını henüz tam olarak bilmiyoruz. 

Bu yüzden yargının önüne set çekilmemesi, 17 kişi hakkında yürütülen soruşturmanın bir an önce derinleştirilip tamamlanması ve bu siyasi cinayetin kime, nereye kadar uzanıyorsa uzanması tek temennimizdir. 

Sincan’dayız. Adil bir yargılama neticesinde bütün gerçekleri öğreneceğimize inanıyor, adaletin tecelli etmesini bekliyoruz.

Adaletsiz geçirecek bir güne daha tahammülümüz olmadığını da tekraren ifade ediyoruz.''

 


Haber Kaynağı : 12punto

Sinan Ateş Eray Özyağcı CHP Genel Başkanı Özgür Özel Kemal Kılıçdaroğlu Doğukan Çep