Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8412
Dolar
Arrow
33,9580
İngiliz Sterlini
Arrow
44,8874
Altın
Arrow
2747,0000
BIST
Arrow
9.771

TÜİK'in eski başkanından 'enflasyon hesabı' eleştirisi: 'Dalga geçmeyin'

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Erhan Çetinkaya'nın Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) hesaplamalarına ilişkin açıklamaları, eski TÜİK Başkanı Birol Aydemir tarafından sert bir şekilde eleştirildi.

TÜİK'in eski başkanından 'enflasyon hesabı' eleştirisi: 'Dalga geçmeyin'

Aydemir, TÜİK'in madde fiyatlarının açıklanmasındaki değişiklikleri ve enflasyon hesaplamalarındaki şeffaflık sorunlarını dile getirerek, "Aklımızla dalga geçmeyiniz" dedi.

Birol Aydemir, Çetinkaya'nın algılanan enflasyon ile gerçek enflasyon arasındaki farkın Türkiye'de düşük olduğu yönündeki iddiasını reddederek, vatandaşların büyük çoğunluğunun TÜİK'in açıkladığı enflasyon verilerine inanmadığını belirtti.

'NEYE DAYANARAK SÖYLÜYORSUN?'

Çetinkaya'nın algılanan enflasyon ile gerçek enflasyon arasındaki farkın Türkiye'de düşük olduğunu söylemesine ilişkin konuşan TÜİK’in eski başkanı Aydemir, 'Bunu neye dayanarak söylüyorsunuz? Ben tam tersini iddia ediyorum.

Vatandaşlarımızın yüzde 80'i açıkladığınız enflasyon verisine inanmıyor. Buna ne diyeceksiniz?' sorusunu yöneltti.

Kendisi görevdeyken ortalama madde fiyatlarını açıklarken herhangi bir sorun olmadığını vurgulayan Aydemir, 'Sonrasında neden problem çıktı?' sorusunu iletti.

'AKLIMIZLA DALGA GEÇMEYİN!'

Aydemir, X hesabından yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"TÜİK Başkanı algılanan enflasyon ile gerçek enflasyon arasındaki farkın Türkiye'de düşük olduğunu söylüyor! Kendisine birkaç sorum olacak.

Bunu neye dayanarak söylüyorsunuz? Ben tam tersini iddia ediyorum. AKP seçmeni dahil vatandaşlarımızın %80'i açıkladığınız enflasyon verisine inanmıyor. Buna ne diyeceksiniz?

Ben görevdeyken ortalama madde fiyatları açıklanırken herhangi bir sorun olmadı. Neden sonrasında problem çıktı?

Bu işlem oldukça basitti ve iş yükü asla çok değildi, aklımızla dalga geçmeyiniz. Ortalama madde fiyatları açıklamayı bıraktıktan sonra ENAG ve İTO fiyat endeksleri ile TÜİK arasındaki farkın neden açıldığını açıklayın biz de ikna olalım.

Ayrıca kaldırdığınız sadece ortalama fiyatlar değil bölgesel fiyatları da kaldırdınız. Merak etmeyin daha önce yayınladığınız verileri anlayacak ve yorumlayacak zekaya sahip pek çok insan var bu ülkede. Siz de ben de biliyoruz ki rakamları manipüle ediyorsunuz. Bu durum sizden önce başladı ve bunu düzeltme imkanınız var. Yanlışı savunmayın!"


Haber Kaynağı : 12punto

Birol Aydemir Enflasyon ENAG TÜİK şeffaflık Türkiye