Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Türk Toraks Derneği'nden solunum hastalıkları için öneri

Türk Toraks Derneği, Pulmoner Rehabilitasyon Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, solunum hastalıklarında egzersiz eğitimleriyle daha güçlü ve enerjik hissedilebileceğini, kalbin çalışmasının iyileşeceğini, yorgunluk ve nefes darlığının azalacağını bildirdi.

Türk Toraks Derneği'nden solunum hastalıkları için öneri

Türk Toraks Derneği tarafından yapılan bir açıklamada, solunum hastalıklarında egzersiz eğitimlerinin daha güçlü ve enerjik hissettireceği, kalbin çalışmasının iyileşeceği ve yorgunluğun ve nefes darlığının azalacağı belirtildi.

Pulmoner Rehabilitasyon Haftası kapsamında dernekten yapılan yazılı açıklamada, pulmoner rehabilitasyonun nefes darlığı ve günlük aktivitelerinde kısıtlamalar, egzersiz kapasitesinde azalmalar gibi semptomları ciddi şekilde yaşayan kronik solunum hastalarına uygulandığı ifade edildi.

Bu rehabilitasyonun, solunum hastalığına veya eşlik eden hastalıklara bağlı semptomların etkili bir şekilde yönetilmesine odaklandığı vurgulanan açıklamada, rehabilitasyonun hastalığın ilerlemesini önleme, nefes darlığı, yorgunluk ve fonksiyonel yetersizlik gibi hastalıkla ilişkili semptomların azaltılması, günlük yaşam aktivitelerinde yeterliliğin artırılması, katılımın sağlanması, bağımsızlığın artırılması ve egzersiz toleransı ile fiziksel aktivite düzeyinin artırılmasının amaçlandığı vurgulandı.

Açıklamada, solunum hastalıklarında egzersiz yapmanın önemi şu şekilde sıralandı:

"Egzersiz toleransındaki azalma, uzun süreli solunum hastalığı olan kişilerin temel şikayetlerinden biridir. Bu hastalarda nefes darlığı veya yorgunluğun neden olduğu hareketsizlik, kemik ve kas içeriğinin, kalp ve akciğer fonksiyonlarının, egzersiz kapasitesinin gittikçe azalmasına neden olur. Egzersiz eğitimi ile kas kuvveti ve dayanıklılığı artarak daha uzun mesafeler yürünür, eklemler daha iyi hareket eder, gevşeme sağlanır, daha güçlü ve enerjik hissedilir, kalbin çalışması iyileşir, yorgunluk ve nefes darlığı azalır. Ayrıca vücut savunma sistemi üzerine olan olumlu etkileri sayesinde enfeksiyonlardan korunma sağlanır. Uzun süreli solunum sorunu olan hastalar pulmoner rehabilitasyon programları ile güvenli bir şekilde egzersiz yapabilirler. Egzersiz eğitimi, yürüyüş gibi dayanıklılık egzersizleri, bacak ve kol kaslarını güçlendirme egzersizleri, solunum egzersizlerini içermektedir."

Açıklamada, pulmoner rehabilitasyon programının en az 8 hafta boyunca haftada iki veya üç seans şeklinde, toplamda 24 seans uygulanması gerektiği ve daha uzun programların daha fazla yarar sağlayabileceği ifade edildi.


Haber Kaynağı : AA

Hastalık Türk Toraks Derneği