Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
36,7526
Dolar
Arrow
35,1594
İngiliz Sterlini
Arrow
44,1618
Altın
Arrow
2977,0000
BIST
Arrow
10.025

Türkiye’den ihraç edilen Antep fıstığı ve kuru incirde zehirli ve kanserojen madde tespit edildi! İsveç ve Fransa geri gönderdi

Türkiye’de Fransa ve İsviçre’ye giden kuru incir ve antep fıstıklarında en zehirli tür olan Aflatoksin B1 tespit edildi.

Türkiye’den ihraç edilen Antep fıstığı ve kuru incirde zehirli ve kanserojen madde tespit edildi! İsveç ve Fransa geri gönderdi

Avrupa Birliği'nin Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi (RASFF), Türkiye'den Fransa ve İsveç'e gönderilen kuru incir ve Antep fıstığında insan sağlığına zararlı "Aflatoksin B1" maddesi tespit edildiğini duyurdu.

KURU İNCİRLERDE KRİTİK SEVİYEDE AFLATOKSİN

RASFF'in 23 Aralık tarihli bildirimine göre, Türkiye’den Fransa’ya ihraç edilen kuru incirlerde izin verilen maksimum Aflatoksin B1 oranı 6,0 µg/kg olması gerekirken, yapılan analizlerde bu oran 131 ± 40 µg/kg olarak ölçüldü. Ayrıca toplam aflatoksin miktarı da sınır olan 10,0 µg/kg’yi aşarak 199 ± 44 µg/kg seviyesine ulaştı. Bu durum üzerine Fransa, ürünlere ciddi uyarı düzeyinde müdahalede bulunarak el koydu.

ANTEP FISTIĞINDA DA SORUN VAR

Benzer bir durum İsveç'te tespit edildi. RASFF'in 734683 numaralı bildirimine göre, Türkiye’den ithal edilen Antep fıstığında da izin verilen maksimum 8 µg/kg oranındaki Aflatoksin B1 miktarının 56,0 ± 18 µg/kg seviyesinde olduğu saptandı. İsveç yetkilileri de bu ürünlere ciddi uyarıyla el koydu.

AFLATOKSİN B1’İN TEHLİKESİ

Aflatoksinler, küf kaynaklı toksinler olup, özellikle kanserojen etkileriyle biliniyor. Aflatoksin B1 ise bu grubun en tehlikeli türü olarak öne çıkıyor ve hem kanser riski taşıyor hem de genetik yapıyı değiştirebiliyor.

İADE EDİLEN ÜRÜNLERİN SAYISI ARTIYOR

Son dönemde Türkiye'den ihraç edilen ve pestisit kalıntısı ya da aflatoksin içermesi nedeniyle Avrupa ülkelerine girişine izin verilmeyen ürün sayısında artış gözleniyor. Bu durum, gıda güvenliği standartlarının daha sıkı denetlenmesi gerektiğini bir kez daha ortaya koyuyor.


Haber Kaynağı : 12punto

Antep fıstığı aflatoksin Avrupa Birliği kuru incir Kanser