Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,0624
Dolar
Arrow
34,1295
İngiliz Sterlini
Arrow
44,5429
Altın
Arrow
2955,0000
BIST
Arrow
9.002

Türkiye'nin 'yeni hava savunma sistemini' Mehmet Şimşek duyurdu akıllara S-400 geldi! 'Demir Kubbe inşa edilecek...'

100 bin lira üzerindeki kredi kartlarından Savunma Sanayii Destekleme Fonu için 750 liralık kesinti öngören kanun teklifi TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Teklif büyük tepki çekerken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "750 TL'lik kesinti ile demir kubbe inşa edilecek, hava savunma sistemi kurulacak" dedi. Şimşek'in açıklamaları akıllara S400 hava savunma sistemini getirdi.

Türkiye'nin 'yeni hava savunma sistemini' Mehmet Şimşek duyurdu akıllara S-400 geldi! 'Demir Kubbe inşa edilecek...'

HABER MERKEZİ

100 bin lira üzerinde kredi kartı limiti bulunanlardan yıllık 750 lira Savunma Sanayii Destekleme Fonu kesintisi öngören kanun teklifinin TBMM Başkanlığı'na sunulması, tartışmaları beraberinde getirdi.

Tartışmanın ardından bir çok kişi limitlerini 99 bin 999 TL ve daha aşağıya çekmeye başladı. 

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV'ye verdiği mülakatta fonu savunurken, Demir Kubbe inşaa edileceğini söyledi.

'DEMİR KUBBE İNŞA EDİLECEK'

Bakan Şimşek şunları söyledi:

"Savunma sanayii fonu bütçe dışında bir fon. Savunma projelerine kaynak gerekiyor, kredi kartlarından yapılacak 750 TL'lik kesinti ile demir kubbe inşa edilecek, hava savunma sistemi kurulacak. Zor bir coğrafyadayız, caydırıcılık gücünü artırmalıyız. Savunma sanayii projelerine ek kaynak sağlamak zorundayız. Bu paranın bir kuruşu bile bütçeye gelmeyecek. Tamamı savunma sanayiine aktarılacak. Bu paket tamamen savunmaya kaynak için hazırlandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın burada herhangi bir dahli yok. Bu bütçe ihtiyaçları için hazırlanmış bir tedbir paketi değildir. Özel bir fon olduğu için savunma sanayiinin haricinde harcanması mümkün değildir.

'AKILLARA S400 GELDİ'

Suriye'deki gerilimin artması ve Rus uçağının düşürülmesinin ardından Türkiye ile Rusya arasındaki müzakereler süreci S-400 alımına götürdü. Ankara, Aralık 2017'de Rusya ile biri opsiyonlu iki adet S-400 sisteminin satın alınması konusunda bir sözleşme imzalandığını açıkladı. Türk yetkililer, toplam maliyeti 2,5 milyar dolar olan S-400 için peşinatın Rus yönetimine transfer edildiğini; bu işbirliğinin daha da gelişerek S-500'lerin ortak üretilebileceğini duyurdu. Milli Savunma Bakanlığı, 12 Temmuz 2019'da ilk parçaların Türkiye'ye ulaştığını açıkladı. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da dahil olmak üzere Türk yetkililer sıklıkla Patriot füzelerinin şartlarını karşılamadığını, bu sebeple S-400'lerin tercih edildiğini söyledi.

'KULLANILMIYOR'

S-400 hava savunma sistemleri hali hazırda kullanılmazken, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un 19 Ekim'de gerçekleştireceği ziyaretinde konunun gündeme gelmesi ve Eurofighter satışının masaya yatırılması bekleniyor. 

Görüşmede S-400 hava savunma sisteminin kullanılmamasının Eurofighter alımında zorunluluk olacağı öngörülüyor.

DEMİR KUBBE

Bakan Şimşek'in açıkladığı Demir Kubbe yalnızca İsrail'de kullanılıyor. Demir Kubbe, birçok füzeyi havada vurabiliyor. Demir Kubbe'nin üreticisinin İsrail olması nedeniyle nasıl ve ne şekilde temin edileceği bilinmiyor.


Haber Kaynağı : 12punto