Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,4211
Dolar
Arrow
34,2683
İngiliz Sterlini
Arrow
44,7886
Altın
Arrow
2918,0000
BIST
Arrow
8.801
/gundem/video-istanbul-barosudan-gebzedeki-hayvan-katliami-sonrasi-aciklama-anayasa-mahkemesini-goreve-davet-ediyoruz-55088

İstanbul Barosu'dan Gebze'deki hayvan katliamı sonrası açıklama: 'Anayasa Mahkemesi'ni göreve davet ediyoruz!'

İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi, Gebze'de köpek kedi ve kargaların ilaçla öldürülüp konteynere atılması sonrası Gebze Belediyesi’ne bağlı Sokak Hayvanları Tedavi, Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi’nde açıklamalarda bulundu. Açıklamada, "5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nda yapılan değişiklik ivedilikle iptal edilmelidir' denildi.

İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi, 35'e yakın köpeğin 13 kedinin ve 1 karganın Gebze Belediyesi’ne bağlı Sokak Hayvanları Tedavi, Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi’nde ilaçla öldürülmesinin ardından açıklamalarda bulundu.

'ADETA ÇÖPMÜŞÇESİNE...'

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

11.10.2024 tarihinde Gebze Belediyesi’ne bağlı Sokak Hayvanları Tedavi, Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi’nde yaşanan katliamı gösterir görüntü kayıtları toplumu derinden yaralamıştır. Katliamı gösterir görüntülerde köpeklerin enjeksiyon yolu ile kimyasal verildikten sonra diri diri çöp konteynerine atıldığını, vefat edip etmemesine bakılmaksızın, yetişkin, yavru, engelli, hamile ayırt etmeksizin köpeklerin, kedilerin ve hatta kuşların çöp poşeti·ne konularak adeta bi·r çöpmüşçesi·ne çöp konteyneri·ne atıldığı görülmektedi·r. Çöp konteyneri·ni·n i·çi·nden çıkarılan çöp poşetleri· açıldıkça bazi hayvanların can çeki·şti·ği·, başka bir deyi·şle henüz ölmeden ki·myasal i·le ölmez i·se boğularak ölmesi· için çöp poşeti·ne koyulduğu ve çöp poşeti·ni·n ağzının bağlandiğı anlaşılmaktadır.

ANAYASA'YA AYKIRI!

Yaşanan katliam açık bir şekilde Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na, 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’na ve 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda düzenlenen hayvanların ve çevrenin korunmasına dair tüm kurallara aykırıdır. Bu vahim olayın sorumluları başta Gebze Belediyesi, Gebze Belediyesi’ne bağlı Sokak Hayvanları Tedavi, Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi’nde çalışan veteriner hekimler ve yardımcı personellerdir. İlgili veteriner hekimlerce veya ilgili veteriner hekimlerin gözetimi, oluru veya talimatı ile yapılan bu katliamın Veteriner Hekimlik Yemini ile de taban tabana zıt olduğunu belirtmek isteriz. 

Hiçbir hayvan bugün Gebze Belediyesi’ne bağlı Sokak Hayvanları Tedavi, Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi’nde yaşanan şekilde yeti·şki·n ve yavru fark etmeksi·zi·n vahşi·ce öldürülmeyi· ve daha can çeki·şi·rken çöp poşeti·ne koyulup çöp konteyneri·ne atilmayı hak etmez. Bu kan donduran eylemler kabul edi·lemez, mevzuatı açıkça i·hlal etmekle bi·rli·kte toplumumuzun yüce merhameti·ne aykırıdır. 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan kanlı değişiklik bile bu şekilde bir vahşete salık vermez, yapılan açıkça bir katli·amdır ve bunu yapanlar ise yargılanacaktır.

Anayasa mahkemesi·’ne açık çağrımızdır, bugün Gebze’de yaşanan katli·am gi·bi· 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapilan deği·şi·kli·ği·n arkasina saklanmaya çalışılarak gerçekleşti·ri·len veya gerçekleşti·ri·lecek vahşi· eylemleri·n önünü kesmek, toplumda i·nfi·al yaratacak, vi·cdanları parçalayacak cani·ce davranişları durdurmak i·çi·n yaşam hakkına saygı gereği· 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan deği·şi·kli·k i·vedi·li·kle i·ptal edi·lmeli·di·r.

Türki·ye Cumhuri·yeti·’ni·n ne masum hayvanlarını ne de doğasını bu kanlı ellere bırakmayacağız, Gebze Beledi·yesi·, i·lgi·li· veteri·ner heki·mler ve yardimcı personeller hakkında suç duyurusu da dahi·l gerekli· tüm hukuki· süreç i·vedi·li·kle başlatılacaktır."

Haber Kaynağı : 12punto