Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,9216
Dolar
Arrow
34,0763
İngiliz Sterlini
Arrow
45,0830
Altın
Arrow
2804,0000
BIST
Arrow
9.774
/gundem/video-rusen-gultekin-turkiyeyi-derinden-sarsan-narin-guran-cinayetini-degerlendirdi-sosyal-curume-50360

Ruşen Gültekin Türkiye'yi derinden sarsan Narin Güran cinayetini değerlendirdi: 'Sosyal çürüme'

Hukukçu ve avukat Ruşen Gültekin, 12punto ekranlarında yayınlanan Zamanın Adaleti programında Türkiye'de yaşanan son gelişmelere dair önemli açıklamalarda bulundu. Gültekin, Türkiye'yi derinden sarsan Narin Güran cinayetinin yanı sıra Polat davası ve Teğmenler meselesine dair konuştu.

Hukuçu Ruşen Gültekin 12punto ekranlarında yayınlanan Zamanın Adaleti programında gündemi değerlendirdi. 

Türkiye'nin günlerdir konuştuğu Narin Güran cinayeti hakkında konuşan Ruşen Gültekin şunları kaydetti: 

''Narin olayının başka bir boyutu daha var. Doğu'daki sosyal çürüme. Koskoca köy yani 20 haneli köy sustu. Kimse bildiği gerçekleri anlatmadı. Herkes suçluyu örttü, suçluyu görmemezlikten geldi. Ve bugün iğneyle kuyu kazar gibi soruşturma makamları, suçu ve suçluyu aydınlatma konusunda bir çaba içerisinde. Ama ne oldu soruşturma gizli olmasına rağmen medyada ve diğre sosyal medya araçlarında sürekli ifadeler paylaşılıyor. Bu soruşturmanın gizliliğini ihlal suçu. Gerçekten ahlakın çöktüğü hukukun çöktüğü bir ortamdan geçiyoruz.''

İKTİDAR DEĞİŞMEDEN SORUNLARIN HİÇBİRİ ÇÖZÜLMEZ

Narin Güran cinayetinin ardından AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu'nun yapmış olduğu açıklamaları değerlendiren Gültekin, ''Ailenin güçlü olması ne demek. Bir hukuk devletinde aile gücü ne demek. Tarikat mı cemaat mi? Hangi şeyi hukuk üstünde görüyoruz. Sayın Ensarioğlu'nun açıklamaları o kadar talihsiz ki. Ben bazı şeyler biliyorum  ama aileyi tanıyorum. 40 yıllık dostum bunları konuşamam diyor. Bu da ayrı bir suç demin anlattığım gibi. Ama bizde her şey siyaset mecrasında konuşulduğu için sonuçta çocuk cinayetleri, kadın cinayetleri politiktir diyoruz. Çünkü sosyolojik olarak bunları çözmeye engel olan bir politik duruşumuz var. Bu politik duruş bozulmadan yani iktidarı değişmeden sorunların hiçbirini çözmemiz mümkün değildir'' şeklinde konuştu. 

ENSARİOĞLU NE DEMİŞTİ? 

AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu ise Narin cinayetiyle ilgili SÖZCÜ TV'ye açıklamalarda bulunmuştu. Ensarioğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Soruşturmada gizlilik var. Ayrıca son aşamaya gelindi. Bizlerin bazen bilmediği, bazen de bilip söylemememiz gereken şeyler var. Çünkü aile de bizim dostlarımız. Konu çok hassas. Onları da çok fazla üzecek birşey söylemek istemiyoruz. Bir taraftan aile çok büyük acı yaşarken, aile bireylerinden tutuklama ve yeni gözaltılar var... Onları daha fazla yaralayacak, somut bir delile oturtmadan, ilgili birimler taarfından netleştirilmeyen bir şeyi bizim ifade etmemiz de doğru değil.

Bir şeyi gözden kaçırmamak lazım çünkü bütün Türkiye'nin gözü bu olayda. Bu nedenle yoğun bir gözaltı durumu var. Gözaltına alınan 21 kişi arasında aile üyeleri de var ancak aile bir kişiden ibaret değil. Ailede şüpheli durumda olan yarın öbür gün netleştikten sonra suçlu durumda olan bir iki kişi varsa bile bütün aileye aynı gözle bakmak, aynı şeyi düşünmek de doğru değil.

Büyük bir aile ama varsa bir suç herkes suçlu değil. Bu böyle kızımızın vahşice katledilişi, aile kararıyla olacak şey değil. Muhakkak böyle bir şey yoktur ortada. Vahşetle ilgili kesin sonucu almak için bir iki gün beklemek iyi olacak.

Aileyle benim 40 yıllık dostluğum var. Ailenin hemen hemen tüm bireylerini tanırız. Aileye karşı çok spekülasyonlar var sosyal medyada. Siyasi görüşü üzerinden sorunu ele almak istemiş kimileri bu çok çirkin bir şey. Siyaseti uzak tutmak lazım bu olaydan. Siyasetin bununla ne ilgili olabilir. Bunun üzerinden bir siyasi partiyi karalamak rant elde etmek çok çirkin şeyler.

Ailenin Hizbullahçı olduğunu söyleyenler de var ancak aile Refah Partisi geleneğinden gelen bir aile. Geçmişte ben Doğru Yol Partisi İl Başkanlığı yaptığım dönemde benim yönetimimde de yer almış amcaları da var. İYİ Parti ve AK Parti'de yer almış aile üyeleri de var.

Şu an AK Parti ilçe yönetiminde olan bir yeğenleri de var. Merkez sağa yakın bir aile. Aşırı uçlarda olmayan bir aile. Bunu ifade etmek de çok ayıp bir şey. Bu işi siyasetle bir ilgili yok. Bu tamamen vicdani, insani."

BİLDİĞİMİZ VE BİLMEDİĞİMİZ ŞEYLER VAR 

Ensarioğlu sözlerinin büyük tepki çekmesi üzerine, X hesabından açıklama yaparak şunları söyledi:

"Bu akşam Sözcü TV’ye bağlandığım canlı yayında, Narin kızımızla ilgili söylediklerim son derece açık ve nettir. Böylesine acı bir olay üzerinden siyaset yapmaya çalışanlar, toplumun acısını istismar etmeye kalkışanlar, ahlaki değerlerden tamamen yoksundur. Bu durumu çarpıtarak farklı yönlere çekmeye çalışanların niyeti ortadadır.Canlı yayında da açıkça ifade ettiğim gibi, olayla ilgili adli süreç büyük bir titizlikle yürütülmektedir. Aile fertleriyle ilgili ‘gözaltına alınmamalı’ şeklinde bir açıklamam kesinlikle bulunmamaktadır. Vatandaşlarımızın bu tür yalan ve çarpıtmalara itibar etmemesini önemle rica ediyor, yayının tamamını izleyip değerlendirme yapmalarının daha sağlıklı olacağını düşünüyorum."

Ensarioğlu, daha sonra da Habertürk yayınına katılarak "sözlerinin istismar edildiğini" savundu ve şunları söyledi:

"Sosyal medya üzerinden linç edildim adeta. Evet aileyi tanıyorum. Ailenin içinde dostlarımız var. Sözlerimin sonunu ve başını keserek verdiler. Özellikle gizlilik kararı varken; bizim de şüphelerimiz, bir takım kanaatlerimiz var. Bildiğimiz ve bilmediğimiz şeyler var. Bu aşamada bunları konuşmak yerine Zaten titizlikle bu mesele inceleniyor. Yetkililerin açıklamalarına itibar edin diyorum. Yetkililer bizden fazlasını biliyorlar. Bin sadece bunu basın önünde konuşmanın doğru olmadığını anlatmaya çalıştım. Yoksa kimsenin birşey gizlediği, gizlemesi gerektiği yönünde bir ifade olabilir mi?"

POLATLAR'IN TAHLİYESİ

Kara para aklama ve çeşitli suçlardan tutuklanan ve daha sonrasında tahliye edilen Dilan ve Engin Polat soruşturmaları hakkında da konuşan Ruşen Gültekin, artık Türkiye'de kara para aklamanın suç olmadığını belirterek şu ifadelere yer verdi:

Türkiye'de kara para aklamak suç değil noktasındayız. Bir daha söylüyorum Türkiye'de kara para aklamak suç değil. Kanunun adı bizde ne? Suçtan kaynaklanan mal varlığını aklama kanunu. Dolayısıyla öncül bir suç lazım. Öncül suç hakkında yani senin bu parayı bir suçtan kaynaklandığını ispat etmeden ben sana kara para suçlaması yapamıyorum. Yani o paranın eline fuhuştan, yasa dışı bahisten ya da uyuşturucu gibi suçlardan elde edildiğini ispat edeceksin ki kara para işlemi yapılacak. Dolayısıyla Türkiye'de ''nereden buldun'' yasası da olmadığı için herhangi bir yerden para getirip koymak suç değil. Özellikle Polatlar'ın dosyasındaki en önemli  eksik öncül suç soruşturmasının olmaması. Öncelikle bu paranın kaynağı ile ilgili öncül suç soruşturması yapılmalı. Fakat bu dosyada öncül suç soruşturması yapılmamış. 

SOSYAL ÇÜRÜME

Polatlar davasının Türkiye'de aynı zamanda sosyal bir çürümeye yol açtığını belirten Gültekin sözlerini şöyle sürdürdü: 

Asgari ücret 17 bin lira. Bir insanlar işe gidiyorlar. ayın sonunda 17 bin lira ile geçindikleri bir ülkede yaşıyoruz. Üstelik Türkiye'deki insanların yarısı bu parayı alıyor. Şimdi bu insanlar diyecek  ki niye namusumla ahlakımla çalışayım. Birilerinin parasını aklayabilirsem zaten en üstte tutulacak kişi olabilirim şeklinde bir bakış açısı var. Dolayısıyla bu bir sosyal çürüme. 

Haber Kaynağı : 12punto