Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Yine sansür gibi karar: Olay İstanbul'da, erişim engelleme Sakarya'da

Ünlü borsacı Nihat Özçelik İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının kendisi hakkında aldığı gözaltı kararıyla ilgili yapılan haberlere Sakarya Adliyesi'nden erişim engeli kararı aldırdı.

Yine sansür gibi karar: Olay İstanbul'da, erişim engelleme Sakarya'da

Ünlü borsacı Nihat Çelik ve 7 kişi hakkında 26 Aralık 2023 tarihinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu tarafından gözaltı kararı verilmişti. Başsavcılık "rüşvet”, "kişisel verilerin hukuka aykırı olarak ele geçirilmesi", "şantaj”, “yargı görevini yapanı etkilemeye teşebbüs", "kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma", "resmi belgede sahtecilik" ve "görevi kötüye kullanma" suçlarından gözaltı kararı verildiğini açıklamıştı.

Nihat Özçelik ve diğer şüpheliler tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Savcılığın açıklaması medyada geniş bir şekilde yer aldı ve başta haber ajansları olmak üzere yüzlerce haber sitesi bu konuyu haberleştirdi.

Konunun medyada yer almasının ardından haberlerin kişilik haklarına saldırı, şeref ve haysiyetini aşağılayıcı ifadeler içerdiği gerekçesiyle erişim engeli kararı aldırtmak için başvuru yaptı. Ancak Özçelik’in olayın yaşandığı istanbul yerine Sakarya’dan başvuru yapması dikkat çekti. Sansüre uğrayan sitelerden birisi de 12punto oldu.

Medyaradar’ın haberine göre avukatı aracılığıyla Sakarya 2. Sulh Ceza Hakimliğine başvuran Özçelik'in erişim engeli talebini mahkeme reddetti. Bu karar üzerine Özçelik Sakarya 1. Sulh Ceza Hakimliğine itiraz etti. İtirazı değerlendiren mahkeme 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nin erişim engeli istenilen linklere verdiği ret talebini kaldırarak, içlerinde haber ajanslarının da olduğu yüzlerce linkle erişim engeli kararı verdi.

Bu erişim engeli kararıyla ilgili 10Haber'e konuşan Avukat Pelin Pınar Kaya "Ülkemizde maalesef sık sık bu gibi erişim engelleme kararları ile karşı karşıya kalır olduk. Ancak bu kararlar hakkında ciddi hukuki yanlışlıklar olduğu da hukuk çevrelerince düşünülmektedir. Çünkü toplumu ilgilendiren ve toplumsal olan birçok haberin çoğu zaman içeriğine dahi bakılmaksızın bazen yalnızca bir talep ile bu kararlar verilmektedir. Bu haber için de önce bu erişim engelleme talebinin reddedildiğini ancak daha sonra başvuranın itiraz hakkını kullanması sonucunda itirazın kabul edildiğini ve erişim engelleme kararı verildiğini görüyoruz. Kararda erişim engelleme talebinde bulunan kişinin haber içeriğinde kişilik haklarına saldırı mahiyetinde ifadelerin yer aldığı belirtilmişse de, kişilik hakkına saldırı ifadelerinin hangileri olduğuna yer verilmemiştir. Kaldı ki, burada esas olan kamu yararı ve halkın haber alma hakkıdır. Tartışılmasında kamu yararı olan konular basın özgürlüğü kapsamında yer almaktadır" dedi.



Haber Kaynağı : 12punto

Erişim Engeli İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Sansür