Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
35,8790
Dolar
Arrow
32,9500
İngiliz Sterlini
Arrow
42,5402
Altın
Arrow
2506,0000
BIST
Arrow
10.891

Beze (Meringue) çeşitleri nelerdir?

İsviçre, Fransa ve İtalya'da Meringue olarak da bilinen beze, yumurta akı ve pudra şekerinden hazırlanan bir köpük kurabiye türüdür. Türkiye'de de tüketilen bu tatlı, yumurta akı, şeker, krem tartar veya sirke gibi bir tür asit ve görünmez olmasına rağmen en önemli bileşen olan hava ile yapılır. Bezenin üç farklı çeşidi vardır.

Beze (Meringue) çeşitleri nelerdir?

Bezenin kökenleri hala bir miktar gizemle örtülüdür, ancak Larousse Gastronomique, bunun ya Gasparini adlı İtalyan kökenli bir İsviçreli pasta şefi tarafından ya da Polonya Kralı I. Stanislaw Leszczynski’nin şefi tarafından icat edildiğini iddia etmektedir.

Bezenin bir İngiliz icadı olduğunu iddia eden başka kaynaklar da mevcuttur.

Yumuşak veya sert olarak tüketilebilen beze, genellikle birbirinden farklı Fransız, İtalyan veya İsviçre çeşitleri ile hazırlanır.

BEZE (MERİNGUE) ÇEŞİTLERİ NELER?

Fransız Bezesi - Soğuk Çırpılmış: Yumurta akı katı hale gelinceye kadar çırpılır, içerisine yumurta başına 50 gr pudra şekeri ilave ettikten sonra çırpılmaya devam edilir. Bir kaşığın veya sıkma torbası yardımıyla yağlanmış tepsiye koyulur ve fırına verilir.

İsviçre Bezesi - Ilık Çırpılmış: Yapılışı soğuk çırpılmış bezeye çok benzer, ancak yumurta akı köpük köpük olmaya başlar başlamaz benmari üzerinde (50 °C) çırpmaya devam edilir. Suyun kaynamaması püf noktasıdır. Pudra şekeri ilave edilir ve gene bir kaşığın yardımıyla tepsiye yerleştirildikten sonra fırınlanır.

İtalya Bezesi - Sıcak Çırpılmış: Yapılışı çok zor olduğu için daha çok pastanelerde yapılır. Yumurta akı çırpılırken içine 118 °C sıcaklığındaki şerbet akıtılır. Böylece bezeler piştikten sonra çok katı bir hal alırlar.


Haber Kaynağı : 12punto

İlgili Haberler

Beze Meringue