Beze (Meringue) çeşitleri nelerdir?
İsviçre, Fransa ve İtalya'da Meringue olarak da bilinen beze, yumurta akı ve pudra şekerinden hazırlanan bir köpük kurabiye türüdür. Türkiye'de de tüketilen bu tatlı, yumurta akı, şeker, krem tartar veya sirke gibi bir tür asit ve görünmez olmasına rağmen en önemli bileşen olan hava ile yapılır. Bezenin üç farklı çeşidi vardır.
Bezenin kökenleri hala bir miktar gizemle örtülüdür, ancak Larousse Gastronomique, bunun ya Gasparini adlı İtalyan kökenli bir İsviçreli pasta şefi tarafından ya da Polonya Kralı I. Stanislaw Leszczynski’nin şefi tarafından icat edildiğini iddia etmektedir.
Bezenin bir İngiliz icadı olduğunu iddia eden başka kaynaklar da mevcuttur.
Yumuşak veya sert olarak tüketilebilen beze, genellikle birbirinden farklı Fransız, İtalyan veya İsviçre çeşitleri ile hazırlanır.
BEZE (MERİNGUE) ÇEŞİTLERİ NELER?
Fransız Bezesi - Soğuk Çırpılmış: Yumurta akı katı hale gelinceye kadar çırpılır, içerisine yumurta başına 50 gr pudra şekeri ilave ettikten sonra çırpılmaya devam edilir. Bir kaşığın veya sıkma torbası yardımıyla yağlanmış tepsiye koyulur ve fırına verilir.
İsviçre Bezesi - Ilık Çırpılmış: Yapılışı soğuk çırpılmış bezeye çok benzer, ancak yumurta akı köpük köpük olmaya başlar başlamaz benmari üzerinde (50 °C) çırpmaya devam edilir. Suyun kaynamaması püf noktasıdır. Pudra şekeri ilave edilir ve gene bir kaşığın yardımıyla tepsiye yerleştirildikten sonra fırınlanır.
İtalya Bezesi - Sıcak Çırpılmış: Yapılışı çok zor olduğu için daha çok pastanelerde yapılır. Yumurta akı çırpılırken içine 118 °C sıcaklığındaki şerbet akıtılır. Böylece bezeler piştikten sonra çok katı bir hal alırlar.
Haber Kaynağı : 12punto
İlgili Haberler
Çok Okunanlar
30 büyükşehirde yapılan ankete İmamoğlu damga vurdu
Sünepe mi, proje mi?
KKTC’yi Cumhurbaşkanlığı binası Türkiye’yi de Yeni Anayasa ile koruruz!
Son genel seçim anketindeki oy farkı ortaya çıktı
İşte sır perdesinin aralanacağı tarih...
Neden toprak reformu yapılmalı?
Helene Kasırgası milyonlarca insanı vurdu
“Siyaseten” Parmak Sallama, Vicdanla, Ülküdaşlık Arasına Sıkışma Hali mi?
Mourinho Amrabat'ı öve öve bitiremedi
Spor yazarları Türk takımlarının Avrupa maçlarını değerlendirdi