Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,0698
Dolar
Arrow
34,2356
İngiliz Sterlini
Arrow
44,4960
Altın
Arrow
2993,0000
BIST
Arrow
8.654

İşe alım modelleri değişiyor: İşverenlerin önceliği artık diploma değil

İş dünyası hızla değişiyor ve üniversite diploması artık kariyer için tek gereklilik değil. Son yıllarda, diploma gerektirmeyen iş ilanlarının sayısında ciddi bir artış görülüyor. Şirketler, sosyal becerilere daha fazla önem vererek, uyum ve işbirliği gibi özelliklerin teknik becerilerden daha kritik hale geldiğini fark ediyor.

İşe alım modelleri değişiyor: İşverenlerin önceliği artık diploma değil

Değişen şartlar artık iş bulmanın da kriterlerini dönüştürüyor.

Kolej veya üniversite onlarca yıldır geleneksel bir geçiş töreni oldu ve milyonlarca genç yüksek öğrenimi bir iş bulmanın tek yolu olarak görüyor.

Ancak son zamanlarda diploma gerektirmeyen işlerin yanı sıra yükseköğretime alternatif olarak sunulan ve ileride ilginç iş ve kariyer fırsatlarına yol açabilecek diğer alternatiflerin sayısında da artış görülüyor. Bunlar arasında çıraklık, işe yerleştirme, ticaret okulları, stajlar, sertifikalar ve diğer kısa kurslar ve daha fazlası yer alıyor.

LinkedIn'in yakın zamanda yaptığı bir araştırmaya göre, 2021'den bu yana İngiltere'de diploma gerektirmeyen iş ilanlarının sayısında yüzde 14,2'lik bir artış oldu.

Bunun, işletmelerin uyum ve işbirliği gibi, derece terimleriyle ölçülemeyen ancak işe alım yöntemlerinde bir değişikliğe neden olan yumuşak becerilere daha fazla odaklanmasından kaynaklandığı bildiriliyor.

DİPLOMA YERİNE BECERİ SETLERİ

Şirketler ayrıca teknik ve işe özgü becerilerin çeşitli giriş seviyesi adaylarına daha kolay öğretilebileceğini giderek daha fazla fark ediyor.

LinkedIn verileri ayrıca, işe alım personelinin üniversite diploması yerine belirli beceri setlerine sahip adayları arama olasılığının beş kat daha fazla olduğunu vurguladı.

Euronews'in haberine göre LinkedIn'in İngiltere müdürü Janine Chamberlin bir e-posta notunda şunları söyledi:

"Başarılı kariyerlere giden birçok farklı yol olduğunu bilmek önemlidir. İş dünyası, özellikle de yapay zeka çağında hızla değişiyor ve işletmeler, ortaya çıkan beceri açıklarını azaltmak için insanları işe alma ve eğitme yöntemlerini yeniden gözden geçiriyor.

"İşletmeler, kaliteli adayları belirlemenin tek yolunun diplomalar olmadığının giderek daha fazla farkına varıyor.

"Özellikle de giriş seviyesindeki roller için - işletmelerin ekip çalışması ve iletişim de dahil olmak üzere aktarılabilir sosyal beceriler için işe alım yaptıklarını ve ardından doğru rollerde, doğru becerilere sahip, doğru zamanda ihtiyaç duydukları kişilere sahip olduklarından emin olmak için belirli iş rolleri için eğitim verdiklerini görüyoruz."

Çıraklık eğitimleri giderek tam zamanlı üniversiteye alternatif olarak görülürken, bazen belirli sektörlere daha iyi erişim ve daha sonra daha kazançlı iş fırsatları sağlıyor.

ÇIRAKLIK İÇİN VERİLEN İŞ İLANLARI SAYISI ARTIŞTA

LinkIn'e göre, kamu hizmetleri gibi sektörlerde çıraklık için verilen iş ilanlarının sayısı yüzde 60,6 artarken, perakende çıraklık ilanları yüzde 58,7 ve teknoloji sektöründekiler yüzde 16,2 arttı.

E.ON UK'nin insan kaynakları müdürü Helen Bradbury şunları söyledi: "Artık pek çok gencin kariyerlerine bir adım önde başlamak için doğrudan işe girmek istediğini biliyoruz. E.ON olarak, öğrencilerin eğitim geçmişlerinden bağımsız olarak başarılı kariyerler inşa etmeleri için çeşitli yollar sunmaktan gurur duyuyoruz."

Bradbury ayrıca, "Çıraklık eğitimlerimiz, çıraklarımızın gelecekte başarılı olmaları için gereken becerileri geliştirmelerini sağlamaya odaklanmıştır ve hem pratik deneyim hem de akademik öğrenim sağlamak üzere tasarlanmıştır; bu sayede çıraklar öğrenirken kazanabilir ve görevlerine doğrudan uygulanabilecek değerli beceriler edinebilirler" ifadelerini kullandı.

"Diploması olmayanlar için de çeşitli giriş seviyesi roller sunuyoruz. Bu roller ödüllendirici bir kariyer için sıçrama tahtası görevi görüyor ve kapsamlı iş başında eğitim ve gelişim fırsatları sunarak meslektaşlarımızın şirket içinde gelişmek ve ilerlemek için ihtiyaç duydukları araçlara ve desteğe sahip olmalarını sağlıyor."

Birleşik Krallık'taki işletmeler yapay zeka ilerledikçe sosyal becerilere giderek daha fazla değer veriyor

SOSYAL BECERİLERE DAHA FAZLA ÖNEM VERİLİYOR

Birleşik Krallık'taki iş ortamının bu kadar hızlı değişmesiyle birlikte, işletmeler diplomalardan ziyade sosyal becerilere giderek daha fazla önem veriyor. Bu durum, son birkaç yılda yapay zeka alanında yaşanan çarpıcı değişikliklerle daha da kötüleşti.

LinkedIn, Birleşik Krallık'taki işlerin gerektirdiği becerilerin 2030'a kadar 2016'ya kıyasla yüzde 65 oranında değişeceğini tahmin ediyor.

Bu nedenle, Birleşik Krallık'taki her on işverenden dokuzu sosyal becerilerin büyük önem taşıdığını düşünüyor ve Birleşik Krallık'taki işletmeler için en çok talep edilen beş beceri müşteri hizmetleri, liderlik, iletişim, yönetim ve ekip çalışması.

LinkedIn'in bir başka araştırması, insanların yaz tatilinden dönmesinin ardından iş başvuruları arttığı için şirketlerin eylül ayında daha fazla işe alım yaptığını ortaya koydu. Bu aynı zamanda çoğu yeni mezunun işgücüne katıldığı dönem.

EYLÜL AYINDA İŞE ALIMLARDA ARTIŞ GÖZLEMLENİYOR

LinkedIn'e göre Birleşik Krallık'ta eylül ayında işe alımlar genellikle yaklaşık yüzde 44 oranında artıyor.

Buna karşılık İtalya'da işe alımlar eylül ayında yüzde 26 civarında artarken Fransa'da işe alımlar iki kattan fazla artıyor. Hollanda'da işe alımlar yüzde 65 civarında artarken İspanya'da yaklaşık yüzde 28'lik bir artış görülüyor.

Hollanda, Almanya ve Fransa'da bu yılın ilk yarısında iş arama oranlarında yüzde 10'luk bir artış görüldü.

İş arayanlar ağırlıklı olarak teknoloji, bilgi ve medya alanları için başvururken, profesyonel hizmet işleri de büyük ilgi görüyor. Finansal hizmetler rolleri de önemli sayıda arama ve başvuru görüyor.

Öte yandan, kamu hizmetleri, teknoloji, bilgi ve medya ile kamu yönetimi şu anda küresel olarak en çok işe alım yapan sektörlerden bazıları.



Haber Kaynağı : 12punto