Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
36,2401
Dolar
Arrow
34,4862
İngiliz Sterlini
Arrow
43,5545
Altın
Arrow
2962,0000
BIST
Arrow
9.471

3 bin 800 yıllık şehirde tapınak izine rastlandı

Arkeologlar eski adı 'Samuha' olan Kayalıpınar şehrinde bir tapınak izine rastladı. Yapılan değerlendirmelerde "Bölgede tapınma olduğunu düşünüyoruz, kazılar tabi farklı bir sonuç verebilir. Kayalıpınar milattan önce ikinci 1000'de önemli bir ikamet yeri" ifadeleri kullanıldı.

3 bin 800 yıllık şehirde tapınak izine rastlandı

Eski adı 'Samuha' olan 3 bin 800 yıllık Hitit şehri Kayalıpınar'daki kazılarda rastlanılan yapının, Şavuşka'ya ait tapınak olduğu değerlendiriliyor. 

Kayalıpınar'da Sivas Müze Müdürlüğü Almanya Marburg Philipps Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vuslat Müller Karpe danışmanlığında ilk kez 2005'te başlatılan kazılar, yılın belirli döneminde devam ediyor.

Farklı zamanlarda yapılan kazılarda, bugüne kadar eski Asur Ticaret Kolonileri, Hitit, Roma ve Bizans dönemlerine ait yapı okunur, Helenistik, Roma ve Erken Hristiyanlık eserlerinin yanı sıra Hitit kralları, prenses, prens ve görevlilerine ait çok sayıda mühür baskısı bulundu.

Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Çiğdem Maner, AA muhabirine yaptığı açıklamada şu bilgileri aktardı:

"Tapınak Yapısı olabileceğini geliştirmek için bir alanda çalışıyoruz. O alanda Hititçe bir tablet parçası çıkmıştı. Büyükbaş hayvansal sevkiyatından bahsediyordu , 1200 inek ve 400 öküz gibi. Bu yılki araştırmacılar bunu farklılaşan bir biçimde keşfettiler.

"Bölgede tapınma olduğunu düşünüyoruz, kazılar tabi farklı bir sonuç verebilir. Kayalıpınar milattan önce ikinci 1000'de önemli bir ikamet yeri. Hem eski Asur Ticaret Koloni hem de Hitit döneminde dini bir merkez. Asur döneminde çivi yazılı metinlerde tanrıça İştar'ın tapınağından bahsediyor. 

Hitit döneminde Şavuşka'dan bahsediyor. Her iki dönem için de henüz tapınma tespit edilemedi. Ama aslında Kayalıpınar'da bulunan tüm çivi yazılı metinlerden anladığımızda dini faaliyetler, festivaller sürekli burada yapılmaktaydı. dolayısıyla bu alana odaklanmaya karar verdik ve bütün yapıyı da bu yaz ortaya çıkarmayı planlıyoruz.

Geçen yılki kazılarda 3. Hattuşili dönemi, eşi, çocukları ve Kraliyet ailesine ait çok önemli mühür baskıları ortaya çıktı. Şu anda odaklanmadığımız alanda bu büyük hayvan sevkiyatını yapan bir mühür baskısı." 

 


Haber Kaynağı : AA

arkeolog Sivas Roma Hitit Bizans