Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Batman'da 1600 yıllık Süryani kilisesinin restorasyonu tamamlanıyor: Anıt müze olacak

Batman'ın Beşiri ilçesindeki 1600 yıllık Mor Kiryakus Manastırı'nın üç etaptan oluşan restorasyonunda sona gelindi. İl Kültür ve Turizm Müdürü İhsan Aslanlı, restorasyon sonrası kilisenin hem ibadete hem de anıt müze olarak turizme açılacağını belirtti.

Batman'da 1600 yıllık Süryani kilisesinin restorasyonu tamamlanıyor: Anıt müze olacak

Batman'ın Beşiri ilçesindeki 1600 yıllık Mor Kiryakus Manastırı'nda restorasyon çalışması devam ediyor.

Kıra Dağı eteklerindeki Ayrancı köyünde 5. yüzyılda Süryani Hıristiyanlar tarafından 2 bin 500 metrekare alanda inşa edilen 2 katlı manastırda, 3 etap halinde restorasyon çalışması yürütüldü.

Restorasyonun ilk etabında manastırın giriş kapısı, güney cephesinin tamamı, mezar odası ve mezar odasının doğu cephesi ile ikinci kattaki tüm odalar yenilendi. İkinci etabında da çevre duvarı yapıldı, kilise ve orta avlu eski haline dönüştürüldü.

Üçüncü etabında turizm karşılama alanı, çevre düzenlemesi ve peyzaj çalışması yapılan manastırdaki restorasyon çalışmasında sona gelindi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet İhsan Aslanlı, Mor kelimesinin Süryanice aziz, Kiryakus'un da o dönemin metropolitinin ismi olduğunu söyledi.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI FİNANSE ETTİ

AA'nın haberine göre, manastırda restorasyon çalışması yürütülebilmesi amacıyla ilk olarak 2017'de temizlik çalışması yapıldığını hatırlatan Aslanlı, temizlik çalışmasının ardından restorasyon çalışmasının birinci etabının Dicle Kalkınma Ajansı, ikinci etabının İl Özel İdaresi, üçüncü etabının da Kültür ve Turizm Bakanlığı finansmanıyla yürütüldüğünü belirtti.

Manastırdaki restorasyon çalışmasının tamamlanmasıyla yeni bir turizm destinasyonunun ortaya çıkacağını ifade eden Aslanlı, "Manastırın restorasyonu ile hemen Batman'a 8 kilometre uzaklıktaki Perpıra Köprüsü ve 30 kilometre uzaklıktaki Malabadi Köprüsü ile yeni bir turizm destinasyonu ortaya çıkacak" dedi.


Haber Kaynağı : 12punto

batman Süryani kilisesi Beşiri Mor Kiryakus Manastırı