Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Maraş Ulu Cami'nin restorasyon süreci başladı

Kahramanmaraş'ın önemli tarihi yapılarından Ulu Cami'nin restorasyan çalışmalarına başlandı. Rölövesi, restitüsyon projesi, statik güçlendirme projesi koruma kurullarından geçen caminin, restorasyonun ardından 2025'te ibadete açılması planlanıyor.

Maraş Ulu Cami'nin restorasyon süreci başladı

6 Şubat depremlerinin merkez üssü Kahramanmaraş'ta bir taraftan ağır hasarlı binalar yıkılıp yerlerine yeni binalar yapılırken, diğer yandan hasar alan tarihi yapılar da restore ediliyor.

Kentte restorasyon çalışmalarının yürütüldüğü tarihi eserlerden biri de şehrin simgelerinden olan Maraş Ulu Cami.

15’inci yüzyılda inşa edilen ve depremde ağır hasar alan tarihi caminin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen restorasyonu sürüyor.

Restorasyon çalışmaları kapsamında, depremde bir kısmı yıkılan minarenin geri kalan kısmının taşları uzmanlar tarafından sökülüp numaralandırıldı.

Restorasyon çalışmalarının aralıksız devam ettiği camide incelemeler yapan Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürü Adem Bozkurt, depremin hemen ardından 11 ildeki tarihi yapılarda hasar tespitini yaptıklarını belirtti.

'ZEMİN SONDAJLARI YAPILDI'

Tarihi Ulu Cami'nin de restore edildiğini söyleyen Bozkurt, "Ulu Cami 15’inci yüzyılda Dulkadiroğlu Beyliği döneminde yapılmış bir eserimiz. Buranın hızlı bir şekilde ihalesi yapıldı. İvedilikle tehlike arz eden minarelerimizin korunabileceklerini koruyup korunamayacaklarına titizlikle tek tek taşlarını sökmekle imalatlarımıza başladık. Daha sonrasında lazer tarama dediğimiz aslında bu yapılardaki oluşan her türlü hasarın en ince kılcal çatlaklara kadar tespitleri yapıldı.

Zemin sondajları yapıldı; hem yüzeyde, hem tavanda, hem tabanda jeoradar dediğimiz ve beden duvarlarındaki boşlukların tespiti yapıldı. Daha sonra bunlarla ilgili çok ciddi bir statik projelendirme çalışması gerçekleştirildi" diye konuştu.


Haber Kaynağı : 12punto

Maraş Ulu Cami Kahramanmaraş