Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8412
Dolar
Arrow
33,9580
İngiliz Sterlini
Arrow
44,8874
Altın
Arrow
2747,0000
BIST
Arrow
9.771

Türk kadın tiyatrocu Nurhan Uslu, Özbekistan tiyatro tarihine geçti

Özbekistan’da yabancı ilk kadın rejisör olan Nurhan Uslu aynı zamanda Özbek tiyatro tarihinde ilk gölge oyunu yapan rejisör unvanını alarak Özbekistan tiyatro tarihine adını yazdırdı.

Türk kadın tiyatrocu Nurhan Uslu, Özbekistan tiyatro tarihine geçti

Tiyatro Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni, Uluslararası Anadolu Tiyatro Ödülleri Jüri Başkanı Mask-Kara Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni, Oyuncu, Yönetmen Nurhan Uslu Türkiye’de sahneye koyduğu başarılı çalışmalara Özbekistan’da da bir yenisini ekleyerek ilklere imza atmaya devam ediyor.

Ali Eyidoğan’ın hikayesi, “Merhaba Gölgem” adlı sözsüz çocuk oyunu, Nurhan Uslu’nun rejisiyle Kaşkadarya Devlet Kukla Tiyatrosunda sahnelendi. Kendi gölgesini gören bir çocuğun ondan korkması ve daha sonra yavaş yavaş gölgesine alışması konu edilen oyunda çocukların gölgelerinden korkmamaları gerektiği anlatılıyor.

Merhaba Gölgem, çocukların hayallerine fırsat veren, kendisini kahramanın ya da gölgesinin yerine koyması için tasarlanan bir gölge oyunu.

Özbekistan Tiyatro Birliği Uluslararası İlişkiler Bölüm Müdürü Doç. Dr. Aybek Kopadze Veysaloğlu’nun davetiyle, Özbekistan’a giden, yönetmen ve oyuncu Nurhan Uslu 14 Haziran’da oyunun çalışmalarına başladı. İlk gösterim Kültür Bakanlığı izleme komitesi tarafından izlenip onaylanan ve ardından 2 Temmuz’da Özbekistan’da seyircilerle buluşan oyun hakkında Uslu şu açıklamayı yaptı: “Dünyanın her yerinde dil engeli olmadan anlaşılabilecek, evrensel bir perspektifle yaklaştığımız, hareket temelli bir oyun hazırladık. Ekip olarak, heyecanlıyız ve herkesi heyecanımıza ortak olmaya davet ediyoruz.”

Oyunun ilk uluslararası gösterimi Eylül ayında Denizli 36. Uluslararası Tiyatro Festivali ve Kasım ayında Mardin 11. Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatro Festivali’nde olacak ve çeşitli ülkelere ve festivallere konuk olmaya devam edecek.

Özbekistan’da yabancı ilk kadın rejisör olan, aynı zamanda Özbek tiyatro tarihinde ilk gölge oyunu yapan rejisör unvanını alan Nurhan Uslu, Özbekistan tiyatro tarihine adını yazdırdı.

Nurhan Uslu basına yaptığı açıklamada “Özbekistan Devleti’nin tiyatrolarına nasıl sahip çıktıklarını gördüm. Başta Devlet Başkanı Şevket Mirziyoyev olmak üzere, Kültür Bakanı Azadbek Nazabayev ve diğer yetkili kurumların sanatın üzerine titremeleri, onlara çok değer vermeleri takdire şayan bir durum. Kendilerini sevgi ve saygıyla selamlıyorum” dedi.

Kaşkadarya Kukla Tiyatrosu Müdürü Eshmuradov Elbek  ise yaptığı açıklamada “Kukla sanatının tarihi ülkemizde çok eskilere dayanır. Başlı başına sadece kukla tiyatrosu için kurulmuş bir tiyatroyuz ilk kez farklı bir proje ile karşılaşınca biraz şaşırdık. Fakat çok özellikleri olan yetenekli oyuncularımız olduğu için çabuk adapte olduk. Yorucu ve bir o kadar da keyifli prova süreci yaşadık. 2 Temmuz’da da oyunumuz prömiyeri yapıldı. Tabii ki çok beğenildi.  Kukla tiyatromuz Özbekistan’da ansiklopedilere geçecek iki tarihi olay yaşadı. Özbekistan da ilk kadın rejisör ve gölge oyunu yapan ilk tiyatro olduk. Bu da bizi çok gururlandırdı. Bu ilkleri bize yaşattığı için Rejisörümüz Nurhan Uslu’ya minnettarız. Ayrıca bizleri sınırsız şekilde destekleyen başta Devlet Başkanımız sayın Şevket Mirziyoyev ve Kültür Bakanımız Azadbek Nazabayev’e sonsuz teşekkür ederiz" dedi.

Oyunun dans koreografisini bale öğrencisi oğlu Nazım Özgürsu Uslu’nun yaptığını belirten Nurhan Uslu, kendisini mutlu eden bir başka olayın ise ilk kez oğlu Nazım Özgürsu ile çalışmış olması olduğunu ifade etti.


Haber Kaynağı : 12punto

Nurhan Uslu