Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
38,2288
Dolar
Arrow
36,3010
İngiliz Sterlini
Arrow
46,1227
Altın
Arrow
3428,0000
BIST
Arrow
9.602

Beslenme alışkanlıklarımız kolon kanseri riskini artıyor

Günümüzde beslenme alışkanlıklarının giderek değişmesi sonucu, kolon kanseri vakalarının görülme sıklığının arttığı görülmektedir. Peki kolon kanseri riskini artıran besinler nelerdir? Nasıl önlemler alınmalıdır? İşte detaylar...

Beslenme alışkanlıklarımız kolon kanseri riskini artıyor

Yağlı yiyecekler, kırmızı et ve hazır gıdaların aşırı tüketiminin kolon kanseri riskini artırdığını belirten Egepol Hastaneleri İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Işıl Somalı, erken teşhis ve tedavinin önemine dikkat çekmektedir.

HAZIR GIDALAR RİSKLİ GRUPTA BULUNUYOR

Dr. Somalı, “Fast food ve hazır gıdanın daha çok tüketildiği Amerika gibi ülkelerde kolon kanseri daha çok görülürdü. Artık bu tür kanser vakalarına son dönemde ülkemizde de sık rastlıyoruz. 40'lı yaşlarda görülme sıklığı da artmakta. Sosyo-ekonomik düzey de bu tür kanserle ilişkilendiriliyor. Yüksek gelir grubundakiler yoğun kırmızı et ve fast food tükettiği için o grupta daha çok rastlanıyor” dedi.

GENETİK YATKINLIK OLABİLİR

Hastalık hakkında bilgi veren Somalı, “Kolon (bağırsak) kanseri, bağırsak yüzeyinde poliplerin oluşumu ve zamanla kansere dönüşmesiyle gelişebiliyor. Bağırsakta kitlenin yerleşim yerine göre de bulgular farklılıklar gösterebiliyor. Erkek hastalarda uzun süreli kansızlık devam ediyorsa bu da bir gösterge olabilir. Adet gören kadınlarda kan kaybından ötürü kansızlık görülebilir ama menopoz dönemindeki kadınlarda da bir kansızlık saptanırsa mutlaka kolon kanseri olma ihtimalinin araştırılması gerekir” diye konuştu.

Somalı: “Bu hastalıkta genetik yatkınlık da söz konusudur. Herediter Nonpolipozis Koli ve Adenomatöz Polipozis Koli olmak üzere iki genetik hastalık mevcuttur. Herediter Nonpolipozis Koli daha ileri yaşlarda görülebiliyor. Bağırsaklarda Polipler yoğun olarak bulunmuyor. Bu türde genetik geçişler olabiliyor. Adenomatöz Polipozis Koli tipinde ise genelde ailenin çoğunda kolon kanseri bulunuyor ve genç yaşlarda görülüyor. Eğer ailede başka genç yaşta bu tip kansere yakalanan varda mutlaka takibe alınmalıdır. Burada bağırsakta birçok polip bulunur. Genel yaklaşımda hastanın yakı takibi ve kanserin önüne geçilebilmesi açısından kolonun tamamen alınması koruyucu bir yaklaşımdır”

45 YAŞ ÜZERİNDEKİ HERKES KOLONOSKOPİ YAPTIRMALI

Dr. Somalı, kesin tanı için ise: “Esas tanı kolonoskopi ve kitleden biyopsi alınarak yapılır. Hastalığın tedavisinde genel yaklaşım ameliyattır. Ameliyat sonrasında çıkan patolojinin sonucuna ve hastalığın evresine göre de kemoterapi tedavisi verilmektedir. Tedaviler sonrasında da 3 aylık takipler ve kolonoskopi kontrolleri de devam eder. 45 yaş üzerindeki kadın erkek fark etmeksizin herkes herhangi bir şikayeti olmasa da kolonoskopi taramasından geçmelidir. Eğer ailede 1. derece yakınında kanser tanısı varsa bu tarama 40 yaşında yapılmalıdır. Sebze, meyve, beyaz et, balık tüketimi artırılmalıdır. Kırmızı et, paketli, işlenmiş gıdalardan uzak durulması gerekmektedir. Makatta, dışkıda kanama, sürekli ishal veya kabızlık gibi şikayetler varsa da uzman hekime başvurulması gerekmektedir. Erken tanı, hem tedavi de başarı hem de hayatta kalma oranını yükseltir”


Haber Kaynağı : 12punto

Kolon Kanseri Bağırsak kanseri fast food Kanser
English Guru