Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8412
Dolar
Arrow
33,9580
İngiliz Sterlini
Arrow
44,8874
Altın
Arrow
2747,0000
BIST
Arrow
9.771

Cerrahpaşa'da paniğe sebep olan ölümcül bakteri uyarısı

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde farklı birimlerden alınan su örneklerinde ölümcül akciğer enfeksiyonuna yol açabilen bakteri saptandı.

Cerrahpaşa'da paniğe sebep olan ölümcül bakteri uyarısı

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Prof. Dr. Murat Dilmener Hastanesi’nde farklı birimlerden alınan su örneklerinde ciddi akciğer enfeksiyonuna (lejyoner zatürresi), hatta ölümlere yol açabilen ‘legionella pneumophila’ bakterisi saptandı.

Diken'den Mesude Erşan'ın haberine göre, lejyoner hastalığı (zatürresi) nadir fakat ciddi bir hastalık. Bakteri üreyen suyu kullanan klima, jakuzili havuz, havalandırma sistemleri gibi yerlerden solunum yoluyla bulaşıyor. Bakteri genellikle otel, hastane, kışla veya ofis gibi toplumsal alanlarda bulunuyor.

Hastanede 48-72 saatten daha uzun süredir yatan, zatürre belirtileri bulunan hastaların legionella açısından da değerlendirilmesi istendi. Hastaların yanı sıra, hastanede çalışan hekimler, sağlık personeli ve diğer çalışanların da risk altında olduğu ifade edildi.

UYARI YAPILMIŞTI

Bakteriyle ilgili ilk uyarı, 16 Mayıs’ta, enfeksiyon kontrol komitesi başkanı Prof. Dr. Neşe Saltoğlu tarafından yazılı olarak yapıldı. Yazıya göre o tarihe kadar hastanede legionella pneumophila kaynaklı hastalık saptanmadı. Ancak bununla farkındalığın artırılması ve daha etkin tanının geliştirilmesi amaçlanıyordu.

Tüm birimlere ulaştırılan söz konusu yazıyla ayrıca hastaneye legionella testi temin edilmesi de istendi.

İkinci uyarıyı ‘Acele’ başlığıyla 5 Temmuz’da, başhekim vekili Dr. Yılmaz Keskindemirci yaptı. Bu uyarı da ilki gibi tüm birimlere gönderildi.

Her iki uyarıda ayrıca, 39.4 santigrat derecenin üzerinde ateşi, 100’ün üzerinde nabzı, ishal veya nörolojik ve başka sıralanan belirtileri bulunan hastalara ileri tetkikler yapılması istendi. Başhekim imzalı yazıda da legionella testi temin edilmesi gerektiği yinelendi.

İlk uyarının üzerinden yaklaşık iki ay geçmesine ve devam eden riske rağmen hala test alınmadığı anlaşılıyor.



Haber Kaynağı : 12punto

Cerrahpaşa Bakteri Sağlık Bakanlığı