Candida auris: İlaçlara dirençli süper mantar hızla yayılıyor!
15 yıl önce keşfedilen ve ilaçlara dayanıklı olan bu cinsel hastalık dünyada hızla yayılıyor. Bu mantar bir kez vücuda girdikten sonra kan dolaşımından iç organlara kadar etkileyebiliyor. Peki süper mantar nedir? Ne kadar tehlikeli? Belirtileri neler?
Tedavisinin uzun süreli ve zor olması sebebiyle ‘süper mantar’ olarak adlandırılan bu hastalık, günümüzde dünyanın en korkulan hastane mikroplarından biri. Mantarın bazı türlerinin bilinen bütün ilaçlara dirençli olduğu söyleniyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), candida auris ile ilgili "ciddi bir küresel sağlık tehdidi oluşturan, gelişmekte olan bir mantar" olduğu konusunda uyarı yaptı.
Amerikan sağlık yetkilileri tarafından 2020 ve 2021 yıllarında başlayarak ABD sağlık kuruluşlarında korkutucu bir hızla yayıldığı söylenen bu mantar araştırmacılar tarafından vakalarındaki artışın iklim değişikliği ile ilişkili olabileceği öne sürüldü.
CANDİDA AURİS NEDİR?
Candida auris, ilk olarak 2009 yılında Japonya’da Tokyo Metropolitan Geriatri Hastanesinde bir hastanın kulak yolunda bulundu. Bilinen ilaçlara karşı direnç gösteren bu hastalık oldukça gizemli ve tehlikeli bir mantar enfeksiyonu. Kan dolaşımına girdiği zaman hayati boyutta tehlikeler yaratabilecek enfeksiyonlara neden olabilen bir mantar türü olarak biliniyor.
CANDİDA AURİS NE KADAR TEHLİKELİ?
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) yaptığı açıklamalara göre Candida auris enfeksiyonlarının yüzde 90’ından fazlası bilinen ilaçlara karşı direnç gösteriyor. En sık kan dolaşımı enfeksiyonuna yol açan bu hastalık aynı zamanda solunum sistemini, merkezi sinir sistemini, iç organları ve cildi de etkiliyor. Bu enfeksiyonlar genellikle çok ciddi boyutta oluyor.
TÜRKİYE DE GÖRÜLDÜ MÜ?
CSC'nin haritasına göre süper mantar Candida auris, ABD, Kanada, Rusya, Avustralya ve Yunanistan da dahil olmak üzere pek çok ülkede görüldü. Fakat hastalığın vakasına Türkiye'de henüz rastlanmadı.
NEDEN MANTAR İLAÇLARINA DİRENÇLİ?
Candida auris’in ilaca direnç genlerinin çok daha yaygın olan Candida albicans’la benzerlik gösterdiği DNA icelemesinde anlaşıldı. Bu inceleme mantardaki ilaca direnç genlerinin bir türden diğerine geçebildiğini kanıtlıyor.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar
Hasan Arat'tan Fenerbahçe'ye Rafa Silva'lı 'Talisca' yanıtı
Ebru Baki Sözcü'den ayrıldı mı?
Fenerbahçe En-Nesyri için Al-Nassr'den gelen rekor bonservisi reddetti
UEFA Uluslar Ligi'nde Türkiye'nin rakibi kim olacak? Play-off maçı ne zaman?
21 Kasım Perşembe maç programı: Bugün maç var mı, hangi maçlar var, saat kaçta?
Atatürk için 21 Kasım 1938'de yapılan resmi cenaze töreninin fotoğrafları
İUP maaşı ödeme tarihi ne zaman? İUP maaşları ne zaman yatacak?
22 Kasım 2024 burç yorumları
Bu akşam TV'de ne var? 21 Kasım Perşembe TRT 1, Kanal D, Star TV, Show TV, ATV
Yenidoğan Çetesi üyesi Renas Kılıç'tan skandal itiraf