Solunum yolu hastalığı şikayetleri arttı! Aciller doldu taştı, hastalar iyileşemiyor
Son dönemde hastanelerin acil servislerinde solunum yolu hastalıklarına bağlı şikayetler artarken, uzmanlar hastalıkların iyileşme sürelerinin uzadığını ve kronik hastalıkların enfeksiyonları daha uzun hale getirdiğini belirtiyor. Uzmanlara göre, pandemi sürecindeki önlemler de bağışıklık sistemini daha hassas hale getirmiş olabilir.

Son dönemde hastanelerin acil servisleri başta olmak üzere polikliniklerde de solunum yolu hastalıklarına bağlı başvurular artarken, hastalar iyileşme süreçlerinin uzadığını belirtiyor.
Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Meltem Işıkgöz Taşbakan, kronik hastalıkların yaygınlığının solunum yolu enfeksiyonlarının süresini uzattığını ve pandemi sürecindeki önlemlerin bağışıklık sistemini virüslere karşı daha hassas hale getirdiğini ifade etti.

Prof. Dr. Işıkgöz Taşbakan, grip ve diğer solunum yolu hastalıklarının özellikle risk gruplarındaki bireylerde daha uzun sürdüğünü ve tedavi sürecinin karmaşıklaştığını belirtti.
Uzmanlar, hastalıkların yayılmasını engellemek için alınması gereken bireysel ve toplumsal önlemler konusunda uyarılarda bulundu.

Sputnik'in haberine göre Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Meltem Işıkgöz Taşbakan, grip ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarının bu yıl daha uzun sürmesinin kronik hastalıkların ve risk faktörlerinin yaygınlığı olduğunu söyleyerek diğer sebepleri sıraladı:
“Ülkemizde kronik hastalıkların ve risk faktörlerinin yaygınlığı, solunum yolu enfeksiyonlarının süresini uzatabilir. Özellikle astım ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi hastalıklar, hava kirliliği nedeniyle alevlenebilir ve enfeksiyonların seyrini olumsuz etkileyebilir. Kronik hastalıklar ve yaşlılık gibi etmenler, bağışıklık sistemini zayıflatıp enfeksiyonlara karşı direnci azaltarak, grip ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarının daha uzun sürmesine neden olabilir. Ayrıca, enfeksiyonların yayılmasını engellemeye yönelik alınan önlemlerin yetersizliği, hastalıkların süresini artırabilir. Bu bağlamda, etkin halk sağlığı stratejileri ve bireysel korunma önlemleri kritik öneme sahip.”

"KOVİD-19'UN ETKİSİ VAR"
Prof. Dr. Meltem Işıkgöz Taşbakan, özellikle Kovid-19, grip gibi solunum yolu virüslerinin hastalığın seyrini daha karmaşık hale getirip tedavi yaklaşımlarını zorlaştırabileceğini belirtti:
“Kovid-19 ve grip gibi solunum yolu virüsleri, aynı anda bir bireyi enfekte edebilir ve bu koenfeksiyonlar, hastalığın seyrini daha karmaşık hale getirip tedavi yaklaşımlarını zorlaştırabilir. Özellikle yaşlılar, bağışıklık sistemi baskılanmış bireyler ve kronik hastalıkları olan kişilerde bu tür koenfeksiyonlar daha sık görülüyor. Her iki virüs de benzer semptomlar (ateş, öksürük, boğaz ağrısı) gösterir ve benzer bulaş yollarına sahiptir, bu da klinik tanıyı zorlaştırabilir ve ek testlerin yapılmasını gerektirebilir. Tedavilerinde kullanılan ilaçlar da farklıdır, bu da tedavi sürecini daha karmaşık hale getirebilir ve sağlık profesyonellerinin dikkatli değerlendirmeler yapmalarını gerektiriyor.”

"VİRÜSLERE DUYARLILIK ARTTI"
EKMUD Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Meltem Işıkgöz Taşbakan, pandemi sürecinde uygulanan önlemlerin bağışıklık sisteminin virüslere duyarlılığını artırdığını bu yüzden hastalıkların daha uzun sürmesine neden olduğunu aktardı:
“Pandemi sürecinde uygulanan maske ve sosyal mesafe önlemleri nedeniyle bağışıklık sistemi, grip ve benzeri solunum yolu virüsleriyle daha az karşılaştı. Bu durum, bağışıklık sisteminin bu virüslere karşı duyarlılığını artırarak hastalıkların daha uzun sürmesine neden olmuş olabilir.”

"İYİLEŞME SÜRECİ UZUN SÜRÜYOR"
Prof. Dr. Meltem Işıkgöz Taşbakan, özellikle bu kış griplerin çok uzun sürdüğünü ve iyileşme sürecinin uzadığını belirterek alınabilecek en büyük önlemin yakalanmamak olduğunu kaydetti:
“Özellikle bu kış griplerin çok uzun sürdüğünü söylemek mümkün. Ayrıca iyileşme süreci de uzuyor, bu sebeple yakalanmamak en büyük önlem olacak. Ayrıca kalabalık ortamlarda alınması gereken önlemleri sayacak olursak; hasta kişilerle yakın temastan kaçınılmalı ve ortak malzeme kullanımı engellenmeli, eller sık sık su ve sabunla yıkanmalı, aksırma ve öksürme sırasında ağız ve burun kağıt mendille kapatılmalı.”
“Özellikle yaşlılar, gebeler, kronik hastalığı olanlar, 5 yaş altı çocuklar ve sağlık çalışanları gibi risk gruplarındaki kişilerinin grip aşısını her yıl Ekim ile Şubat ayları arasında yaptırmaları çok önemlidir.”

"HMPV SALGININA DİKKAT"
EKMUD Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Meltem Işıkgöz Taşbakan, özellikle Çin’de son dönemde hızla yayılan İnsan Metapnömovirüsü (hMPV) salgınına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi:
“Çin'de son dönemde hızla yayılan İnsan Metapnömovirüsü (HMPV) salgını, sağlık yetkililerini alarma geçirmiştir. Genellikle öksürük, ateş, burun tıkanıklığı ve boğaz ağrısı gibi hafif üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan bir virüstür. Ancak, özellikle bebekler, yaşlılar ve bağışıklığı zayıf kişilerde bronşiolit ve zatürreye yol açabilir.”

“Çin'in kuzey eyaletlerinde özellikle çocuklar arasında hızla yayılan hMPV, hastanelerde yoğunluk artışına ve sağlık sisteminde baskıya neden olmuştur. Sosyal medya ve yerel haberlerde, hastanelerde maske takan insanların görüntüleri ve artan hasta sayıları dikkat çekmekte. Sağlık yetkilileri, yayılmasını izlemek ve yönetmek için acil önlemler almaktadır. Ancak, Pekin yönetimi, bu artışı mevsimsel bir dalgalanma olarak değerlendirmekte ve şu aşamada pandemi riski bulunmuyor.”
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar

Teğmenlere 500 Bin Lira tazminat çıkarıldı... Dolar Kuru ayrıntısı...

Devlet Bahçeli 66 gün sonra geri döndü!

CHP’de Olağanüstü Kurultay hareketliliği

İşte Jose Mourinho- Okan Buruk geriliminin perde arkası!

Vatandaşlardan Ekrem İmamoğlu'na 15.5 milyon oyla dev destek!

AKP’li belediyeden ucuza aldı, İBB’ye 10 katına sattı

Gelinim Mutfakta 4 Nisan Cuma puan durumu: Bugün kim elendi?

Yüksel Güran'ın cinayet günü telefon ve internet kayıtları ortaya çıktı!

Adana Portakal Çiçeği Festivali 2025 ne zaman? Kortej yürüyüşü ne zaman?

Bolu'da 78 kişiye mezar olan yangın faciasında yeni detaylar...