Kalp ve damar hastalıklarına karşı 5 etkili adım
Dünya genelinde her yıl 20 milyondan fazla insan kalp ve damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor. Türkiye’de ise ölümlerin yaklaşık yüzde 40’ı bu hastalıklardan kaynaklanıyor. Kalp sağlığını tehdit eden risk faktörlerini tanımak ve bunları ortadan kaldırmak, korunmada büyük rol oynuyor. Memorial Ankara Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Oto, '13-24 Nisan Kalp Sağlığı Haftası' kapsamında kalp sağlığını korumak adına dikkat edilmesi gereken noktaları paylaştı.

Kalp ve damar hastalıklarının ortaya çıkmasında genetik yatkınlık önemli bir rol oynasa da, bu tek başına belirleyici değil. Özellikle erkeklerde kalp hastalıklarına yakalanma riski, kadınlara kıyasla daha yüksek seyredebiliyor. Kadınlar ise genellikle menopoz sonrası dönemde bu riskle karşı karşıya kalıyor ve bu fark yaklaşık 10 yıl sürebiliyor. Ancak, yaşam tarzıyla ilişkili kontrol edilebilir risk faktörlerinin ortadan kaldırılması sayesinde, kalp ve damar hastalıklarının önüne geçmek ve bu hastalıklara bağlı ölümleri azaltmak mümkün. Bu da hem bireylerin yaşam kalitesini artırıyor hem de yüksek maliyetli tedavilerin önüne geçerek sağlık harcamalarında tasarruf sağlıyor. Dolayısıyla kalp sağlığını korumanın en etkili yolu, risk faktörlerini erkenden belirleyip önlem almak.
KALP SAĞLIĞI İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN 5 ÖNEMLİ KURAL
1- Sigara kullanmayın
2- Bol bol yürüyüş yapın
3- Sağlıklı beslenin ve kilonuzu kontrol altında tutun
4- Kan basıncınızı düzenli olarak ölçtürün
5- Kolesterol düzeyinizi düzenli olarak kontrol ettirin
KALP VE DAMAR HASTALIKLARINDA EN ÖNEMLİ FAKTÖR SİGARA KULLANIMI!
Sigara kullanımı ile kalp ve damar hastalıkları ile bu hastalıklara bağlı ölümler arasında doğrudan bir bağlantı bulunuyor. Türkiye'de özellikle erkekler arasında sigara içme oranı oldukça yüksek seviyelerde seyrediyor. Son yıllarda gençler arasında da sigaraya başlama yaşının düştüğü ve kullanımın arttığı dikkat çekiyor. Bu tablo, kalp sağlığı açısından ciddi bir tehdit oluşturuyor ve hastalık riskini önemli ölçüde artırıyor.
ŞİŞMANLIK VE HAREKETSİZLİK CİDDİ BİR RİSK FAKTÖRÜ
Sağlıksız beslenme ve hareketsizlik kalp ve damar hastalıklarının gelişiminde önemli katkı sağlamaktadır. Şişmanlık hareketsizlikle birlikte ele alınması gereken ve düzeltilebilir önemli bir risk faktörüdür. Kalp ve damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon ve daha birçok hastalık için şişmanlığın zemin hazırlayıcı olduğu bilinmektedir. Modern yaşamın getirdiği hareketsizlikte oturma eğilimi bu kilo alma eğilimini artırmaktadır. Eğer hareketi artırır ve sağlıklı beslenmeye dikkat edersek, bu sorunun önüne geçebiliriz. Bir diğer risk faktörü de, kan basıncı yüksekliği yani hipertansiyondur. Kalp krizi veya inme geçiren hastaların yüzde 80’inde kan basıncı yüksek olmaktadır. Dolayısıyla kan basıncını kontrol ettirmek ve kan basıncı yüksekse, düşürücü önlemler almak gerekmektedir. Hekimin verdiği ilaçları düzenli kullanmak ve önerilen beslenme biçimini uygulamak gerekmektedir.
GÜNLÜK TUZ TÜKETİMİ 6 GRAMI GEÇMEMELİ!
Aşırı tuzlu beslenmemeye dikkat edilmesi gerekmektedir. Sağlıklı ve hiçbir şekilde risk faktörü olmayan bir kişinin tuzsuz yemesi önerilmemektedir fakat aşırı tuzlu beslenme doğal olarak sağlıklı değildir. Hiçbir besin öğesinin aşırı alınması sağlıklı değildir. Ülkemizde tuz tüketiminin biraz yüksek olduğu bilinmektedir. Günlük tuz tüketiminin 6 gramı aşmaması gerekmektedir. Yapılan araştırmalara göre, Türkiye ortalaması 18 grama ulaşmaktadır. Tuz tüketimi kesinlikle azaltılmalıdır.
KAN YAĞLARININ YÜKSEKLİĞİ ÖNLENMELİ
Yapılan çalışmalara göre kötü huylu kolesterol yüksekliğinin, kalp ve damar hastalıkları özellikle damar sertliği gelişmesi ve ona bağlı rahatsızlıkların meydana gelmesinde önemli bir payı vardır. Bu konuda hekimin önerisine uyulmalı ve eğer hasta yüksek kalp ve damar hastalığı riski taşıyorsa, diyabetikse, kalp krizi veya inme geçirdiyse mutlaka kolesterol düşürücü ilaçlar kullanmalı ve hekim kontrolü ile ilaç kullanmayı bırakmalıdır.
TÜKETEBİLDİĞİMİZ KADAR ENERJİ ALMAMIZ GEREKİYOR
Besin alımında aşırıya kaçılmaması ve her besin kaynağının dengeli bir şekilde alınmasına dikkat etmek gerekmektedir. Tüm besin öğelerini özellikle taze sebze, meyve, yağlar ve et gibi gıdaları dengeli bir şekilde almak gerekmektedir. Doymuş yağ tüketiminin toplam enerjinin yüzde 10’undan daha az alınması gerekmektedir. Tüketilebilen kadar enerji almak gerekmektedir, aksi halde tükettiğinizden daha fazla enerji almak kilo alımına da neden olmaktadır. Bunun yanında, şekerli besinlerin tüketimini de azaltmak son derece önemlidir.
SADECE BİR HAFTA DEĞİL, HER ZAMAN DİKKAT EDİLMELİ!
Kalp ve damar sağlığına çocukluktan itibaren dikkat etmek gerekmektedir. Kalp ve damar hastalıklarına sadece kalp haftasında değil her zaman önem verilmeli. Yani hastalığa yakalanmadan önce ve hasta olduktan sonra da bu risk faktörlerine dikkat etmek ve özen göstermek önemlidir.
Kaynak: Memorial Ankara Hastanesi
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar

Bakanlık üç harfli markette satılan peyniri ifşa etti

Şener Üşümezsoy'dan yeni deprem uyarısı

50 günde göçen Suriye politikası!..

Isparta Valiliği'nin 1.9'luk deprem için paylaştığı mesaj gündem oldu

İnfaz yasası değişiyor: Gündüz işe akşam cezaevine

Yeni açılım sürecinin sonuna mı gelindi? Erdoğan müdahaleye hazırlanıyor

İmamoğlu'nun diploması iptal edildi mi? Bazı dekanlar imza atmadı

Harici işler de iyi gitmiyor

Ümit Özdağ'dan 30 sayfalık tarihi savunma

Murat Ongun'un oğlunun kumbarasına bile el koymuşlar
