Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,0698
Dolar
Arrow
34,2356
İngiliz Sterlini
Arrow
44,4960
Altın
Arrow
2993,0000
BIST
Arrow
8.654

Küresel ısınma etkileri sürüyor; Süleyman Yayla Gölü kurudu

Denizli’nin Buldan ilçesinde içinde barındırdığı 182 çeşit kuş türünden dolayı ’Kuş Cenneti’ olarak bilinen Süleymanlı Yayla Gölü küresel ısınma kurbanı oldu. Can çekişen gölü gören ziyaretçiler, göl ve nilüferlerin son halinin acı verici olduğunu ifade etti.

Küresel ısınma etkileri sürüyor; Süleyman Yayla Gölü kurudu

Dünya’da oluşan iklim krizi sonucu ile yaşanan aşırı kurak ve sıcak havalar birçok gölü kuruturken, barajlar kırmızı alarm veriyor. Dünya bir su krizine doğru giderken, kuruyan göller arasına bir yenisi daha eklendi.

Denizli’nin Buldan ilçesinde yer alan, denizden bin 150 metre yükseklikte Süleymanlı Mahallesi sınırlarında yer alan Yayla Gölü, bu yıl yaşanan kuraklık ve aşırı sıcaklıklar nedeniyle kurudu. 466,5 dekar yüzölçümüne sahip olan gölde su seviyesinde önemli bir düşüş gözlendi.

Göl, tatlı suları, nilüferlerle kaplı yüzeyi ve etrafında oluşan ağaçlık alan ile kaplı. Gölde sazan ve yayın balığı gibi tatlı su balıkları yaşarken, göç eden kuşlar da bu alanı kısa süreli konaklama yeri olarak kullanıyor. Ayrıca, göl çevresinde yabani tavşan, domuz, oklu kirpi, porsuk gibi hayvanlar sıklıkla görülüyor.

Yayla Gölü’nün çevresinde 95 bitki grubunun bulunduğu belirtiliyor. Bu bitkilerden 2’si endemik, 62’si göl çevresinde ve 33’ü ise göl içinde ya da göl zeminine tutunmuş olarak yaşamını sürdürüyor. Ayrıca içinde barındırdığı 182 çeşit kuş türünden dolayı ’Kuş Cenneti’ olarak bilinen Süleymanlı Yayla Gölü’nden geriye kuruyan bir göl kaldı. Göl ve çevresi, 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak korunmakta ve aynı zamanda turistik bir kamp yeri olarak da kullanılmakta. Ancak bu yıl bölgede yaşanan yağışların mevsim normallerinin altında kalması, gölde kuraklık etkilerini belirgin hale getirdi. Bu durum, gölde bulunan su seviyesinin ciddi şekilde azaldığını ve ekosistem üzerinde olumsuz etkiler oluşturduğunu gösteriyor.

Küresel ısınma etkileri sürüyor; Süleyman Yayla Gölü kurudu

“Çiftçiler kuyularındaki sularını kaybedecek, tarımsal krize neden olacaktır”

Gölün son halini gören yurttaşlar duruma isyan ederken, acilen bir çözüm bulunması gerektiği ifade edildi. Salih Tosya, gölün sakin ve çok güzel bir yer olduğunu dile getirirken, yazın bunaltıcı sıcaklarında sık geldikleri alanların başında Süleymanlı Yayla Gölü olduğunu ifade etti. Tosya, "Çocukluğumu hatırlıyorum, buradaki su derinliği çoktu ama şu anki durum maalesef ki kurumuş durumda. Kuraklıktan nilüferler de ortaya çıkmış durumda. Ayrıca burada piknik yapan insanlarımız dikkat etmiyorlar. Hemen suyun çekildiği noktalarda alkol şişeleri ve mısır konservesi var. Sen bunları getiriyorsun ama neden bir poşete koyup çöpe atmıyorsun, yazık. Eğer burada kışın kar yağmazsa işimiz gerçekten zor. Buldan’dan Sarayköy sınırına uzanan yer altıyı besleyen kaynaktır. Ovadaki çiftçiler kuyularındaki sularını kaybedecek. Bu da önümüzdeki yıllarda iklimin etkilediği tarımsal krizine neden olacaktır. İnsan ne diyeceğini bilemiyor. Bu kadar güzel bir gölün bu halde olması acı verici" dedi.

Çözüm planı oluşturulması gerektiğini ifade eden Aykan Zorlu ise, "Bu göl çocukluk yıllarımızın eğlence yeriydi. Her yerde insanlar eğlenir, vakit geçirirdi. Tabi küresel etkenler ve yağışların olmaması yüzünden çöl haline gelme duruma kadar gelmiştir. Yetkililere seslenmek istiyorum, kısa sürede bir çözümün bulunmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.


Haber Kaynağı : 12punto

kuraklık göl süleyman yayla gölü