Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8385
Dolar
Arrow
34,1542
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9695
Altın
Arrow
2916,0000
BIST
Arrow
9.109

AKP'den 'etki ajanlığı'nda' geri adım: CHP'li Murat Emir açıkladı...

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, 'etki ajanlığı' düzenlemesinin 9. Yargı Paketi’nden çıkarmasına dair AKP hükümetinden söz aldıklarını kaydetti.

AKP'den 'etki ajanlığı'nda' geri adım: CHP'li Murat Emir açıkladı...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)  Grup Başkanvekili Murat Emir, etki ajanlığı düzenlemesinin 9. Yargı Paketi’nden çıkarılacağını açıkladı. Emir, "6284 Sayılı Yasa’nın en önemli maddelerinden biri olan 'Zorlama hapsin' kaldırılacağı kaygısı vardı. O konunun pakette yer almayacağı sözü verildi" dedi.

TBMM'de parlamento muhabirleriyle bir araya gelen Emir, AKP grubu ile yapılan görüşmelerde bu konuda kendilerine söz verildiğini belirterek, 6284 sayılı yasanın en önemli kolonlarından biri olan zorlama hapsinin kaldırılmasına ilişkin düzenlemenin de pakette yer almayacağını ifade etti.

'SÖZ VERİLDİ'

Emir, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair düzenlenen 6284 Sayılı Yasa'nın en önemli maddelerinden biri olan 'Zorlama hapsin' kaldırılacağı iddialarıyla ilgili de açıklama yaptı. Emir, "O konunun pakette yer almayacağı sözü verildi" dedi.

ETKİ AJANLIĞI DÜZENLEMESİ NEDİR?

Etki ajanlığı düzenlemesi, iktidara yakın medya kuruluşlarında şöyle sunulmuştu:

Türkiye aleyhinde kara propaganda yapılmasına alan açanlar, ‘etki ajanı’ kapsamına girecek. Ülkenin ekonomik, toplumsal ve kamu düzenini bozanlar da bu kapsamda değerlendirilecek. Caydırıcılığının olması adına cezai müeyyideler gelecek.

Ancak konunun uzmanları dahil pek çok kişi asıl amacın 'casusluk faaliyetlerini önlemek' değil, 'eleştiriyi sansürlemek' olduğunu ifade etti. 

'HAK ARAMA ÖZGÜRLÜĞÜ AJANLIK SAYILACAK'

CHP Parti Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Deniz Yücel, 9. yargı paketindeki 'etki ajanlığı' maddesi için şunları söylemişti:

9. Yargı paketinde yer alması beklenen etki ajanlığı düzenlemesi yasalaşırsa AKP’ye yönelik getirilen bütün eleştiriler bu yasa kapsamında yargılanabilecek. Mesela artık kimse İsrail ile ticareti eleştiremeyecek. Hiç kimse İnsan hakları ihlallerini Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşıyamayacak. Böylece hak arama hürriyeti ajanlık kapsamına alınacak. Eleştirilmez ve dokunulmaz olacaklar. Etki ajanlığı düzenlemesinin yasalaşması demek, AKP’nin yepyeni bir otoriteleşme dönemini başlatması demek. 

“HALKTAN GERÇEĞİ GİZLEME YASASI”

9. Yargı Paketinde yer alan bu düzenlemenin baskıcı uygulamaları arttıran bir düzenleme olacağına dikkat çeken CHP’li Yücel, taslağın bu haliyle yasalaşması durumunda sosyal medya üzerinden hükümete yönelik eleştirilerde bulunmanın imkânsız hale geleceğini ifade ederek, “ülkemizdeki mülteci akınını dile getirmek, kaçak ve sığınmacıların nüfusundan bahsetmek dahi imkânsız hale gelecek. Böylece ülkemize yönelik mülteci akını Türk halkından gizlenebilecek. Aslında bu yasa işte tam da bu yüzden “ihtiyaç halinde başvurulabilecek” bir yasa niteliğinde. İktidarın duyulmasını istemediği her türlü düzenleme ve uygulamayı duyuranlar ajan ilan edilecek. Hem halkın haber alma özgürlüğü kısıtlanacak hem de ifade özgürlüğü gasp edilecek” dedi.


Haber Kaynağı : 12punto

etki ajanlığı CHP AKP Murat Emir