Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

CHP lideri Özgür Özel'in 'Altı Ok'a iki yeni renk önerisine Karayalçın'dan ilk yorum: 'CHP logosu önce partide tartışılmalı'

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in güncel gelişmeleri değerlendirdiği açıklamaları sırasında "Anlayış olarak da CHP’nin devletçilik okuna iki renk kazandırmayı düşünüyoruz" sözleri dikkat çekerken eski SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, "CHP'nin logosu ya da renklerini bir şekilde bu düşünce doğrultusunda tartışmaya açılması gerekiyorsabunu parti tabanıyla tartışarak yapmak yararlı olacaktır" dedi. Karayalçın ayrıca yaklaşan Tüzük kurultayına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

CHP lideri Özgür Özel'in 'Altı Ok'a iki yeni renk önerisine Karayalçın'dan ilk yorum: 'CHP logosu önce partide tartışılmalı'

Burak DEMİRBAŞ-12punto.com.tr

CHP lideri Özgür Özel Cumhuriyet'e verdiği röportajda dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

Güncel tartışmalara değinen Özel ayrıca, yaklaşan Tüzük Kurultayı öncesi, "Devletçilik okuna iki renk kazandırmayı düşünüyoruz" dedi. 

Özel'in yaklaşan kurultay öncesi kullandığı ifadeler, "Tüzük Kurultayı'nda parti logosu mu değişecek?" sorularının sorulmasına neden oldu.  

Eski SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, CHP lideri Özel'in açıklamalarını 12punto'ya değerlendirdi.

PARTİ LOGOSU DEĞİŞECEK Mİ? 

Karayalçın, söz konusu açıklamayı, "CHP'nin yeni toplumsal kesimleri kucaklamak için renkleri, işaretleri, simgeleri kullanmayı düşünmesi iletişim açısından, yeni kitlelerin kazanılması açısından kuşkusuz düşünülebilir. İlke olarak o tür yaklaşımların düşünülmesi ,tartışılması gerekir. Ben Sayın Genel Başkan'ın bu önerisinin ayrıntılarını bilmiyorum" şeklinde yorumladı.

CHP'nin logosu olduğu ancak renkleri olmadığını belirten Karayalçın, "CHP'nin logosu ya da renklerini bir şekilde bu düşünce doğrultusunda tartışmaya açılması gerekiyorsa bunu parti tabanıyla tartışarak yapmak yararlı olacaktır diye düşünüyorum" dedi.

KURULTAY'DA GÜNDEME GELİR Mİ?

Karayalçın, konunun tüzük kurultayında gündeme gelip gelmeyeceği yönündeki soruya ise, "Tüzük Kurultayı'nda, herhangi bir kurultayda ya da Parti Meclisi'nde bu tartışılabilir. Kurultay'da tartıştıktan sonra tabanın eğilimi alındıktan sonra o doğrultuda gerekli düzenlemeler yapılabilir" dedi.

TÜZÜK KURULTAYI SEÇİM KURULTAYI'NA DÖNER Mİ?

Karayalçın, CHP lideri Özgür Özel'in, "4-9 Eylül arası süreci seçimsiz bir değişim kurultayı olarak görüyoruz" ifadelerini kullandığı Tüzük Kurultayı'nın son dönemde "Seçim Kurultayı"na dönüşeceği yönündeki açıklamaları ise şu sözlerle yorumladı:

"Ben öyle bir gereksinim olduğunu sanmıyorum. Parti içinde bir seçim yapılması gerekiyorsa ayrıca ele alınması gereken çok önemli bir konudur. Bir başka amaçla yapılacak toplantının bu şekle dönüştürülmesi doğru olmaz"

'DOĞRUDAN DOĞRUYA TÜZÜK TARTIŞILAMAZ'

Karayalçın ayrıca, Tüzük Kurultayı öncesi önemli tartışmalar yapılması gerektiğini ya da bu tartışmaların Kurultay'a taşınması gerektiğini belirterek madde madde yapılacak bir değişikliğin uygun olmayacağını ifade etti. 

Karayalçın şunları söyledi:

"Tüzük konusunda yapmamız gereken çok ciddi çalışmalar ve hazırlıklar var. Çok da kısa bir süre kaldı. Mevcut hazırlıklarla Tüzük Kurultayı'nın olması gerektiği gibi yapılıp yapılmayacağını doğrusu tam kestiremiyorum. Son derece de önemli hatta bana göre yaşamsal bir konu için çok ciddi ön hazırlıkların yapılması zorunlu. Doğrudan doğruya bunları yapmadan Tüzük Kurultayı'na gitmemizin çok doğru olmayacağını düşünüyorum ya da bu tartışmaları Tüzük Kurultayı'nda yapmamız gerekiyor. 

Tüzük bir siyasal ve toplumsal mutabakatın maddeleştirilmiş şeklidir. Doğrudan doğruya tüzük tartışılamaz. Doğrudan doğruya tüzük tartışmasını hele hele madde madde tüzük tartışmasını yapmanın doğru olmayacağı kanısındayım. Önce bir toplumsal mutabakatı, siyasal mutabakatı sağlayacak tartışma yapılmalıdır. O tartışmalar yapılmadan madde madde tüzük değişikliği konusunun ele alınması uygun olmayabilir. 

Kurultay öncesi ya da Kurultay sürecinde bu tartışmaları yapmalıyız, tüzüğü daha sonra o tartışmaların sonucuna göre kaleme almalıyız."

CHP LOGOSU TÜZÜKTE NASIL AÇIKLANIYOR?

9-10 Mart 2018 tarihli 19. Olağanüstü Kurultay'da kabul edilen Tüzük'te "Kuruluş ve İlkeler" bölümünün birinci maddesinin yedinci bendinde CHP logosu, "Kısaltılmış adı “CHP”dir. Partinin, ilkelerini ifade eden ve biçimi, ölçüleri, niteliği yönetmelikle belirlenen “ALTI OK”lu özel bir simgesi ve kırmızı zemin üzerine beyaz “ALTI OK”lu bayrağı vardır" şeklinde tanımlanmıştı.

NE OLMUŞTU?

Özel, Tüzük Kurultayı hazırlıklarının sorulması üzerine verdiği yanıtta, "CHP’nin ikinci yüzyıldaki iktidarının seçim beyannamesi, çevre dostu, dezavantajlı gruplarla ilgili önemli bir iddia koyan, kadınlara siyasette alan açan bir sürece gitmeyi düşünüyoruz. Anlayış olarak da CHP’nin devletçilik okuna iki renk kazandırmayı düşünüyoruz. Devleti yönetirken sürdürülebilir kalkınmayı ve çevre duyarlılığını temsil eden yeşil ve kadın erkek eşitliğini temsil eden bir mor rengi" ifadelerini kullanmıştı.


Haber Kaynağı : Burak Demirbaş

Murat Karayalçın CHP Genel Başkanı Özgür Özel Altı Ok CHP logosu Devletçilik