Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Erdoğan- Özel görüşmesi sonrasında gündeme geldi: 2002 ve 2006'daki Baykal- Erdoğan görüşmelerinde ne konuşuldu?

Sözcü yazarı Saygı Öztürk, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel arasındaki görüşmenin bir ilk olmadığını anımsatarak 2002 yılında eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın AKP'yi ziyaret ettiğini yazdı. O dönemin tanıkları görüşmenin ayrıntılarını aktardı.

Erdoğan- Özel görüşmesi sonrasında gündeme geldi: 2002 ve 2006'daki Baykal- Erdoğan görüşmelerinde ne konuşuldu?

Dün Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın CHP'ye yaptığı iade-i ziyaret çok konuşuldu.

Sözcü yazarı Saygı Öztürk bu görüşmenin bir ilk olmadığını aktarırken; "Geçmişte de AKP Genel Başkanı ile CHP Genel Başkanının karşılıklı ziyaretleri olmuştu. Her ne kadar, ilk kez AKP Genel Merkezi’ne CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in gittiği söylense de, ilk ziyaret Deniz Baykal tarafından 22 yıl önce yapılmıştı. O zaman biz biraz gerilere gidelim..." dedi.

2002'DEKİ AKP ZİYARETİ

Öztürk yazısının ilgili bölümünde şunları söyledi:

"AKP, 2002 yılında yapılan milletvekili genel seçimini kazandı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, parti yöneticileriyle yaptığı değerlendirme sonrasında, AKP Genel Merkezi’ne “Kutlama” ziyaretinin yapılmasının hem parlamento çalışmaları, hem de insani açıdan uygun olacağını belirtti. CHP heyetinde Deniz Baykal, Genel Sekreter Önder Sav, Genel Başkan Yardımcıları Eşref Erdem ve Mehmet Sevigen vardı. AKP heyetinde ise Recep Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül, Bülent Arınç, Yaşar Yakış ve Ertuğrul Yalçınbayır bulunuyordu.

2002'DE NE KONUŞULDU?

AKP’nin iktidara geldiği ilk yıl, halkta Atatürk ilkelerinin, Cumhuriyet değerlerinin aşındırılacağı, insanların yaşam biçimine karışılacağı konusunda kuşkular vardı. O görüşmenin tanıklarından dönemin CHP Genel Başkan Yardımcısı Eşref Erdem, şunları anlattı: “2002’de AKP’ye yaptığımız ziyarette, Deniz Bey’in, o gün Atatürk, Cumhuriyet, laiklik, demokratik hak ve özgürlükler, Türk toplumunun hassasiyetleriyle oynanmaması konusunda önemli sözleri oldu. Toplumun hassasiyetlerini dile getirdi. ‘Şuna dokunmayın, buna dokunmayın’ dedi. CHP’nin duyarlılığını anlattı ve bunlara dokundurtmama konusunda ciddi bir uyarıda bulunmuştu. 2006’da Erdoğan’ın partimize yaptığı ziyaret ise yeni genel merkezimize hayırlı olsun içindi. Orada önemli bir konu konuşulmadı. Yani 2002 ile 2006 görüşmeleri çok farklıydı.”

(Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın 2002'deki AKP Gene Merkezi ziyareti- Deniz Baykal ve Recep Tayyip Erdoğan) 

"O ZİYARET ÇOK ÖNEMLİYDİ"

Dönemin AKP Bursa Milletvekili ve Başbakan Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, yardımcıları Eşref Erdem, Mehmet Sevigen ile Genel Sekreter Önder Sav’ın kendilerine hayırlı olsun ziyaretine geldiğinde, Baykal’ın çok önemli mesajlar verdiğini belirtti. Yalçınbayır şunları anlattı:

“Baykal, ‘Tayyip Bey’in siyasi yasaklı olarak Meclis dışı kalmasını siyasi ayıp olarak gördüğünü, siyasi partilerin kapatılmasına karşı olduğunu’ söyledi. Biz, mesajı aldık ve Anayasa değişikliğiyle sorunu aşabileceğimizi anladık. Hazırladığımız Anayasa değişikliği, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından ‘Kişiye özel düzenleme olmaz’ diye geri çevirdi. Biz, kişiye özel değil, normalleşmenin gereği olduğunu belirttik. Baykal’ın samimiyeti belliydi. Anayasa değişikliğine destek verildi. Daha önce partilerle ilgili davalar açıldığını, kapatılan partiler olduğunu Baykal belirtip bu konuda hassasiyetlerin dikkate alınmasını, laiklik, sosyal hukuk devleti, Atatürk ilkelerinden asla vazgeçmeyeceklerini anlattı. O ziyaret, çok önemliydi.” 

"ERDOĞAN O ARSALARI GÖSTERMİŞ"

Erdoğan, 2006’da Başbakan olarak CHP Genel Merkezi’ne geldi. O ziyarette bulunan Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, şunları anlattı:  “Erdoğan’ı, 1989’dan bu yana tanırım. Erdoğan heyetiyle birlikte genel merkezimize geldiğinde, bir ara AKP’li bir yetkili fıkra anlatıyordu. Sanırım bu fıkrayı kaçıncı defa dinlemiş olacak ki pencerenin önüne geçip dışarı bakmaya başladı. Yalnız kalmasın diye yanına gittim. Bana, ‘Yav, şu karşıda ki arsalar kimin?’ diye sordu. Ben yıllardır gelip gidiyorum ama orada arsa olduğunun bile farkında değilim. ‘Aaa evet orada bir boşluk var ama vallahi kime ait olduğunu bilmiyorum’ deyince, ‘Çok değerli arsalar bunlar’ dedi. Sonra yerimize oturduk.” 

(Başbakan ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan CHP'ye 'yeni bina' ziyareti)

Cumhurbaşkanı dünkü ziyarette eğer pencereden bakabilse o değerli arsalar üzerinde yükselen kuleleri görecekti."


Haber Kaynağı : 12punto

Deniz Baykal CHP Genel Başkanı Özgür Özel Cumhurbaşkanı Erdoğan