Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
38,2634
Dolar
Arrow
34,1520
İngiliz Sterlini
Arrow
45,9557
Altın
Arrow
2934,0000
BIST
Arrow
9.777

İktidar TBMM'de 'Anayasa havuzu' oluşturacak

AKP, yeni anayasa çalışmalarını meclisin açılmasıyla birlikte hızlandırmaya hazırlanıyor. TBMM’de oluşturulacak öneri havuzu ile anayasa teklifleri toplanacak ve altı aylık süreç sonunda anayasa yazımı için somut adımlar atılacak.

İktidar TBMM'de 'Anayasa havuzu' oluşturacak

AKP, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 1 Ekim’de açılmasıyla birlikte "yeni anayasa" tartışmalarını meclisin en önemli gündem maddesi haline getirmeyi hedefliyor.

İktidar partisi, anayasa çalışmalarında geniş katılımlı bir süreç yürütmeyi planlayarak, TBMM’de bir "anayasa havuzu" oluşturma hazırlığında. Bu havuz aracılığıyla anayasa ile ilgili öneriler toplanacak ve altı ay sürecek bir öneri sürecinin ardından anayasanın yazımına geçilmesini amaçlandığı belirtildi.

ANAYASA TRAFİĞİ HIZLANIYOR

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, TBMM’nin yeni yasama yılında anayasa çalışmalarında hareketlilik yaşanacak. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un, meclis tatile girmeden önce başlattığı siyasi partilerle istişare turlarına, yasama yılı açıldıktan sonra da devam edeceği belirtildi.

Ancak, muhalefet cephesinden anayasa değişikliği konusunda olumlu bir tavır beklenmiyor. Cumhur İttifakı kanadında ise MHP’nin daha önce hazırladığı 100 maddelik teklif ve AKP’nin önceki dönemlerde hazırladığı anayasa taslaklarının çalışma için kullanılabileceği ifade edildi.

GENİŞ KATILIM HEDEFLENİYOR

AKP, anayasa değişikliği sürecine geniş bir katılım sağlamak amacıyla TBMM’de bir öneri havuzu oluşturmayı planlıyor.

Bu sistem ile sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, siyasi partiler ve meslek örgütleri başta olmak üzere isteyen herkesin anayasa ile ilgili tekliflerini bu havuza sunmaları için fırsat tanınacak. Öneri sunma süreci altı ayla sınırlandırılacak ve bu sürenin sonunda mecliste anayasanın yazımı için somut adımlar atılacak.

MUHALEFETİN DESTEĞİ ŞART 

Cumhur İttifakı’nın desteği ile yürütülecek bu sürecin sonunda, anayasanın TBMM’den geçmesi için muhalefet partilerinin de desteği gerekecek. Anayasa değişiklikleri, mecliste nitelikli çoğunluk gerektirdiği için muhalefetin katkısı olmadan sürecin başarıya ulaşması mümkün değil. Bu nedenle, iktidar partisi muhalefet ile temaslarını sürdürerek uzlaşma yolları arayacak.


Haber Kaynağı : 12punto

İlgili Haberler

AKP TBMM yeni anayasa