Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

İsmailağa'nın 'istismar davası' için İstanbul Barosu: Davanın takipçisiyiz!

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in, 6 yaşındaki kızı H.K.G.’yi, 29 yaşındaki mürit Kadir İstekli ile dini nikahla evlendirmesiyle yıllarca cinsel istismara maruz bırakılmasına ilişkin davada sanıklara verilen ceza az bulunarak istinaf tarafından bozuldu. Yarın görelecek dava için İstanbul Barosu açıklama yaptı.

İsmailağa'nın 'istismar davası' için İstanbul Barosu: Davanın takipçisiyiz!

Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin henüz 6 yaşındayken 29 yaşındaki mürit Kadir İstekli ile dini nikahla evlendirilerek yıllarca cinsel istismara maruz bırakılmasına ilişkin yargılandıkları davada İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi 23 Ekim 2023 tarihinde tutuklu sanık Kadir İstekli'yi 30 yıl, baba Yusuf Ziya Gümüşel'i 20 yıl ve anne Fatma Gümüşel'i ise 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırmıştı.

Kararın ardından mağdur H.K.G.’nin avukatı, sanıkların avukat, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın avukatı ve Cumhuriyet savcısı dosyayı istinafa taşımıştı.

İSTİNAF MAHKEMESİ: İKİ AYRI SUÇTAN CEZA VERİLMELİ

Yerel mahkemenin kararını değerlendiren Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi, sanıklara verilen cezanın arttırılması gerektiğini aktararak kararı bozmuştu.

Kararda İstinaf Mahkemesi, sanık Kadir İstekli’nin 2004-2013 yılları arası için ‘Çocuğun nitelikli cinsel istismarı’, 2020 yılı için ise ‘Eşe karşı nitelikli cinsel saldırı’ suçlarından 2 ayrı ceza verilmesi gerekirken, tek bir suçtan cezalandırma yapıldığı değerlendirildi. Anne ve babanın cezasını ise ebeveyn olmaları nedeniyle yasa gereğince arttırım yapılması gerektiğini belirtti. İstinaf, yeniden yargılama yapılması için dosyayı Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesine göndermişti.

İSTANBUL BAROSU'NDAN AÇIKLAMA

İstanbul Barosu yarın görülecek dava için açıklamada bulundu. Baro, "H.K.G. davasının takipçisiyiz" notuyla  duruşmayı gözlemci olarak takip edeceklerini belirtti.

Baro'nun paylaşımı şu şekilde:
 
"6 yaşından itibaren istismara uğrayan H.K.G.’nin İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen "Çocuğun Nitelikli Cinsel İstismarı" davasında verilen karar İstanbul Bölge Adliye Mahkemesince yapılan  İstinaf incelemesi sonucu sanıklara eksik ceza tayin edildiği gerekçeleriyle  bozulmuştur. Bozma  kararı üzerine   davanın  yeni duruşma günü  06.05.2024 Saat 10.00'da İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılacaktır. Duruşmaları kapalı (gizli) yapılan davada, gözlemci olarak  katılmaya devam edeceğimizi, sanıklar en ağır cezayı alana kadar davanın takipçisi olacağımızı kamuoyu ile paylaşırız"

Haber Kaynağı : 12punto

İsmailağa Cemaati Hiranur vakfı İstanbul Barosu