Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Liderler zirvesinden ne karar çıkacak? AB- Türkiye yakınlaşmasına yeşil ışık yakılacak mı?

Avrupa Birliği liderleri, gelecek hafta yapılacak zirvede Türkiye’yle 'temkinli olarak yakınlaşmaya' yeşil ışık yakmaya hazırlanıyor. Ayrıca, taslak metinde Kıbrıs konusuna da vurgu yapıldığı öğrenildi.

Liderler zirvesinden ne karar çıkacak? AB- Türkiye  yakınlaşmasına yeşil ışık yakılacak mı?

Türkiye - AB ilişkilerinde sıcak bir gelişme yaşandı.

T24’ten Metin Kaan Kurtuluş'un haberine göre; AB liderleri, Türkiye ile Brüksel hattında ilişkilerin “aşamalı, orantılı ve geri çevrilebilir şekilde Avrupa Konseyi’nin daha önce aldığı kararlar çerçevesinde ilerletilmesini” talep edecek. 

Taslak metinde yer alan “geri çevrilebilir şekilde” ifadesi, AB’nin süreç sırasında Türkiye’nin attığı bir adımı “yanlış” bulmaları durumunda gümrük birliği modernizasyonu ve vize kolaylığı gibi konularda alınacak kararları iptal edebileceğine işaret ediyor. Benzer ifadeler, Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve AB Komisyonu tarafından hazırlandığı için “Borrell raporu” olarak da anılan AB-Türkiye ilişkilerine dair Komisyon raporunda da kullanılmıştı. 

"ORANTILI VE GERİ DÖNDÜRÜLEBİLİR BİR ŞEKİLDE..."

Taslak metnin 9. maddesinde Türkiye ile ilgili şu karar bulunuyor:

“Avrupa Konseyi; Yüksek Temsilci ve Komisyon’un AB-Türkiye siyasi, ekonomik ve ticari ilişkileri konusunda değerlendirmelerini göz önünde bulundurarak AB-Türkiye ilişkileri hakkında bir stratejik müzakere yaptı. Avrupa Konseyi, önceki Konsey kararları doğrultusunda ve gerektiğinde AB Konseyi'nin ilave yönlendirmesine tabi olarak aşamalı, orantılı ve geri döndürülebilir bir şekilde ortak bildirime ilişkin çalışmaların ilerletilmesini talep eder.”

TASLAK'TA KIBRIS MESELESİ DE VAR

Taslak metinde bunun yanı sıra Kıbrıs sorununa da özellikle vurgu yapıldı.

Sonuç bildirgesi kabul edilirse AB, bir kez daha Kıbrıs sorununun Birleşmiş Milletler’in belirlediği çerçevede ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına uygun bir şekilde çözülmesini talep edecek.


Haber Kaynağı : 12punto

Avrupa Birliği Josep Borrell