Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8412
Dolar
Arrow
33,9580
İngiliz Sterlini
Arrow
44,8874
Altın
Arrow
2747,0000
BIST
Arrow
9.771

Abidin Dino büyük aşkıyla Aşiyan’da buluşabilecek mi?

Hürriyet yazarı İhsan Yılmaz, Güzin Dino'nun Paris'teki mezar yerinin, Abidin Dino'nun Aşiyan'daki mezarının üzerine nakledilmesi sürecini anlatan bir yazı kaleme aldı. Yılmaz yazısında ayrıca, "Onları bir araya getirebilirsek o mezar bu büyük ve mutlu aşkın simgesi olarak sonsuza dek yaşar" dedi.

Abidin Dino büyük aşkıyla Aşiyan’da buluşabilecek mi?

Hürriyet yazarı İhsan Yılmaz, Güzin Dino'nun Paris'teki mezar yerinin 10 yıllığına kiralandığını ve o tarihinde bir yıl önce dolduğunu belirterek, Abidin Dino'nun Aşiyan'daki mezarının üzerine nakledilmesi sürecini anlattı.

Yılmaz'ın yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Gazeteci Ahmet Tek, Haber Hürriyeti sitesinde 24 Haziran’da yayımlanan ‘Paris’te Bir İsimsiz Mezar’ yazısını gönderdi e-mailime.

İsviçre’nin Zürih kentinde yaşayan Doktor Mehmet Oltan’ın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımdan yola çıkarak yazmış yazısını.

Abidin Dino ile kanser tedavisi gördüğü son döneminde kontrole geldiği hastanede tanışan Oltan, yıllar sonra geldiği Paris’te Güzin Dino’nun mezarını ziyaret etmek istemiş.

Ancak kendisine verilen adreste mezarı bir türlü bulamamış. Israrlı takibi sonunda mezar yerini bulmuş ama üzerinde Güzin Dino’ya ait olduğuna dair ne bir yazı ne de işaret varmış.

Yetkililer mezar yerinin 10 yıllığına kiralandığını, o tarihin de bir yıl önce dolduğunu belirterek uygulanan prosedürün kemiklerin mezardan çıkarılıp başka bir yere konacağını ya da yok edileceğini söylemişler.

Aileden ya da varislerden biri kirayı uzatmazsa kemikler alınıp mezar yerinin boşaltılması gerekiyormuş.

Mehmet Oltan, Dino’nun varislerine ulaşıp kiranın uzatılması ve yeni bir mezarın yapılmasını ya da Aşiyan’da Abidin Dino’nun yanına nakledilmesi için girişimlerde bulunmuş.

İLERİ AİLESİ İSTEMEMİŞ

Güzin Dino, Türkiye Pen Kadın Yazarlar Derneği üyesiydi. PEN Türkiye Başkanı gazeteci yazar Zeynep Oral dün Cumhuriyet’teki köşesinde “Güzin Dino’nun mezarı kurtarılması...” başlıklı bir yazı yazarak bu konudaki gelişmeleri anlattı.

Ve akla ilk gelen o en önemli soruyu sorarak Güzin Dino’nun vefat ettiğinde büyük aşkı Abidin Dino’nun yanına, Aşiyan Mezarlığı’na neden gömülmediğinin cevabını paylaştı.

Abidin Dino’nun Aşiyan’daki mezar yeri Türkiye komünist hareketinin önemli isimlerinden Rasih Nuri İleri’nin ailesine aitmiş ve varisleri Güzin Dino’nun oraya gömülmesini istememişler.

Zeynep Oral, “Haydi seferberliğe devam. İki aşığı bir araya getirelim” diyerek bir çağrı yaptı.

Başta Rasih Nuri İleri’nin varisleri umarım bu çağrıya cevap verir ve en azından yeni bir mezar olmasa da Güzin Dino’nun kemikleri Abidin Dino’nun mezarının üzerine gömülür.

Güzin Dino, Paris’te Hürriyet’e Arzu Çakır Morin’e verdiği bir röportajda Nâzım Hikmet’in şiirinde, “Sen mutluluğun resmini yapabilir misin Abidin?” dediği eşi ile hayatını anlatırken, “Eşiniz gerçekten mutluluğun resmini yaptı mı?” sorusuna, “Onu bilmem ama çok mutlu olduk biz, mutlu yaşadı” yanıtını vermişti.

Onları bir araya getirebilirsek o mezar bu büyük ve mutlu aşkın simgesi olarak sonsuza dek yaşar.

Vefanın resmi de böylece tamamlanmış olur."


Haber Kaynağı : 12punto